14.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΌλες οι ΚατηγορίεςΥγεία – ΟμορφιάΕ Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Η ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ...

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Η ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ  ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ

Ημερομηνία:

Του Θοδωρή Γιάνναρου

Θοδωρής Γιάνναρος Μοριακός Βιολόγος – Γενετιστής Ph.D

Θεωρώ πως έχουμε την υποχρέωση να ενημερώσουμε τις φίλες και τους φίλους μας σχετικά με τον παλιό αυτόν ιό που μας τίμησε με την παρουσία του  -τον ιό της “ευλογιάς των πιθήκων”! Καλό θα ήταν, να είστε ενημερωμένοι και ενημερωμένες σχετικά!

Ευλογιά των πιθήκων: κάποιοι ίσως το θεωρούν κακόγουστο αστείο! Όμως δεν είναι δυστυχώς!

Ξεκίνησε πριν μερικές ημέρες στην Αγγλία και ήδη υπάρχουν κρούσματα σε Ισπανία, Πορτογαλία σε Αυστραλία και δίπλα μας στην Ιταλία και συνεχίζει το ταξίδι του και σε άλλες χώρες! Όπως είχα αναφέρει πριν από δύο χρόνια -με την έναρξη δηλαδή της πανδημίας του Κορωνοιού, η ανθρωπότητα από εδώ και στο εξής, θα βιώνει επιθέσεις από νέους άγνωστους πρωτοεμφανιζόμενους ιούς, βακτήρια και μύκητες, ή μεταλλάξεις παλαιότερων που θεωρητικά είχαν εκλείψει! Η καταστροφή του περιβάλλοντος και σημαντικών βιοτόπων και οικοσυστημάτων, καθώς και η κλιματική αλλαγή, έχουν φέρει τα άγρια ζώα πολύ πιο κοντά στον άνθρωπο! 

Θα προσπαθήσω να σας ενημερώσω με κάποιες πληροφορίες σχετικά με αυτή τη λοίμωξη!

🔹Η ευλογιά των πιθήκων προκαλείται από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, μέλος του γένους Orthopoxvirus της οικογένειας Poxviridae.

🔹Είναι μια ιογενής ζωονοσογόνος νόσος που εμφανίζεται κυρίως σε περιοχές με τροπικά δάση της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής και περιστασιακά εξάγεται σε άλλες περιοχές.

Η ευλογιά των πιθήκων εμφανίζεται συνήθως κλινικά με πυρετό, εξάνθημα και διογκωμένους λεμφαδένες.

🔹Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μεταδίδεται κυρίως σε ανθρώπους από άγρια ​​ζώα όπως τρωκτικά και πρωτεύοντα θηλαστικά, αλλά μπορεί να μεταδοθεί και από άνθρωπο σε άνθρωπο.

🔹Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο μέσω της επαφής, μέσω πληγών, σωματικών υγρών, αναπνευστικών σταγονιδίων και μολυσμένων υλικών όπως πχ κλινοσκεπάσματα.

Έχει αποδειχθεί πως, έως και το ένα δέκατο των ατόμων που πάσχουν από ευλογιά των πιθήκων – δηλαδή το 10%, μπορεί να πεθάνουν, με τους περισσότερους θανάτους να συμβαίνουν σε νεότερες ηλικιακές ομάδες.

🔹Η κλινική παρουσίαση της ευλογιάς των πιθήκων μοιάζει με αυτήν της ευλογιάς, μιας σχετικής λοίμωξης από τον ορθοποξικό ιό που ανακηρύχθηκε εξαλειφθείς παγκοσμίως το 1980.

🔹Το εμβόλιο Vaccinia που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του προγράμματος εκρίζωσης της ευλογιάς ήταν επίσης προστατευτικό έναντι της ευλογιάς των πιθήκων. Ένα νέο εμβόλιο δαμαλίτιδας τρίτης γενιάς έχει πλέον εγκριθεί για την πρόληψη της ευλογιάς και της ευλογιάς των πιθήκων. 

🔹Επίσης πρέπει να σημειωθεί, πως ήδη υπάρχουν αντιιικοί παράγοντες, δηλαδή φάρμακα εξειδικευμένα και εμβόλιο, αλλά αναπτύσσονται και νέα σκευάσματα, οπότε μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι!

 

Σχετικά Άρθρα

Εποχικές λοιμώξεις: Πρόληψη και αντιμετώπιση

Την άνοιξη, λόγω απότομων αλλαγών στις καιρικές συνθήκες, παρατηρούμε...

Μέθοδος TAVI για αντιμετώπιση στένωσης της αορτικής βαλβίδας, στο Metropolitan Hospital

Η πρωτοποριακή μέθοδος που άλλαξε τη ζωή χιλιάδων καρδιοπαθών...

Έρπητας Ζωστήρας: Αίτια, επιπλοκές και εμβολιασμός

Ο έρπητας ζωστήρας είναι ένα επώδυνο, συνήθως κνησμώδες εξάνθημα...

Κεφαλαλγία: Πότε είναι ανησυχητική;

Η κεφαλαλγία αποτελεί ένα από τα πιο συχνά προβλήματα...

Νοσογόνος παχυσαρκία: Μια μεγάλη απειλή για την υγεία μας

Η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα δημόσιας...

Τελευταία Άρθρα

spot_img