13.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΑπόψειςΟΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΜΑΚΡΟΝ – ΜΠΟΡΝ

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΜΑΚΡΟΝ – ΜΠΟΡΝ

Ημερομηνία:

Παρίσι, της Μαρίας Δεναξά

Μαρία Δεναξά Δημοσιογράφος

H Γαλλία οδεύει ολοταχώς προς τις βουλευτικές εκλογές. Μια κρίσιμη ψηφοφορία που θα κρίνει όχι μόνο αν η νέα πρωθυπουργός και οι υπουργοί της, που είναι υποψήφιοι βουλευτές, παραμείνουν στη θέση τους, αλλά και το πως ο Εμμανουέλ Μακρόν θα κυβερνήσει μιας και οι δημοσκοπήσεις δίνουν οριακές ή αβέβαιες για την ώρα εκτιμήσεις. Ωστόσο όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, όποια κι αν είναι τα εμπόδια που θα προκύψουν, αν προκύψουν, ο Εμμανουέλ Μακρόν θα κληθεί να τα αντιμετωπίσει και την ίδια ώρα η κυβέρνηση του, είτε επικρατήσει ο αριστερός συνασπισμός NUPES υπο τον Ζαν Λικ Μελανσόν, είτε ο συνασπισμός των κομμάτων της πλειοψηφίας, θα πρέπει να φέρει είς πέρας, όχι μια αλλά πολλές δύσκολες αποστολές. Η λίστα με τις κατεπείγουσες προτεραιότητες είναι σημαντική και μακρά: o πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειες του στην αγοραστική δύναμη, η επιβράδυνση της οικονομίας, η επιδείνωση των ελλειμάτων και του χρέους μετά τον κορωνοιό, η επιστροφή του πληθωρισμού, η κλιματική καταστροφή, οι ενεργειακές προκλήσεις, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η μεταρρύθμιση του τομέα της Υγείας, ενώ θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και η Δημοκρατική κρίση που βαθαίνει στη Γαλλία. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Εμμανουέλ Μακρόν, έχει βάλει ως στοίχημα, να φέρει εις πέρας την πιο δύσκολη μεταρρύθμιση: τη συνταξιοδοτική, όπου εκτός από τη λαϊκή αντιπαράθεση, θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια «σκληροπυρηνική» αντιπολίτευση, που θα απαρτίζεται από μελανσονικούς και ακροδεξιούς, ανεξάρτητα από την πολιτική απόχρωση που θα έχει η κυβέρνηση του. Για να αποφύγει αυτές τις συμπληγάδες, ο Μακρόν ευελπιστεί πως η Ελιζαμπεθ Μπορν, θα μπορέσει να εκλεγεί βουλευτής ώστε να διατηρήσει τον πρωθυπουργικό θώκο. Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, η Μπορν έχει την κοινωνική ρήξη ώς πολιτικό DNA. Περιγράφεται ώς η «τέλεια» ψυχρή τεχνοκράτισσα και εκφράζονται φόβοι από τους επικριτές της, όπως είναι ο Ζαν Λικ Μελανσόν, πως ξεκίνησε ήδη στη Γαλλία «μια νέα εποχή κοινωνικής κακοποίησης».

Elisabeth Borne, Πρωθυπουργός Γαλλίας ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το πορτρέτο της Ελίζαμπεθ Μπορν

O Βρετανικός τύπος, Γάλλοι αριστεροί και συνδικαλιστές την περιγράφουν ως μια «Θατσερίτσα» με σοσιαλιστικό ένδυμα. Αν και κατείχε τρείς υπουργικές θέσεις, κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρικής θητείας του Εμμανουέλ Μακρόν, η Μπορν αποτελεί μυστήριο για πολλούς Γάλλους. Το 45% δηλώνει πως δεν την γνωρίζει, σύμφωνα με δημοσκόπηση. Δεν συμβαίνει το ίδιο για τους συνεργάτες της, που υποστηρίζουν πως πρόκειται για ακραία εργασιομανή. Όταν κάποτε ρωτήθηκε αν έχει κάποιο χόμπι, σήκωσε το φρύδι και απάντησε: «Ελεύθερος χρόνος…ενδιαφέρουσα έννοια». Πολλοί την αποκαλούν γυναικεία εκδοχή του Μακρόν. Όπως ο Γάλλος πρόεδρος έτσι και η 61χρονη πολιτικός, έχει αδυναμία στην Coca-Cola Light και στέλνει το πρώτο της e-mail, στις πέντε το πρωί και το τελευταίο τα ξημερώματα, εξαντλώντας όσους συνεργάζονται μαζί της.

«Η σιδηρά κυρία του Μακρόν», όπως την χαρακτήρισε το Paris Match, επιθυμεί να την αποκαλούν ως «Κυρία πρωθυπουργέ» και δεν ανέχεται τους ανόητους. «Περιβάλλομαι από ηλίθιους» ακούστηκε να φωνάζει στους συνεργάτες της κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Νέα Υόρκη, το 2016, όταν εργαζόταν για το υπουργείο Οικολογίας. Σύμφωνα με τη διαδικτυακή εφημερίδα L’Opinion, η Μπορν είναι οξύθυμη και πολύ απαιτητική. Εκτός από το να υποχρεώνει τους συνεργάτες της να εργάζονται και την Κυριακή, έχει εξαιρετικά περιορισμένη υπομονή. Όταν θυμώνει, μπορεί να ουρλιάζει επειδή μια κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο της, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την “επιδεικνυόμενη ηρεμία της”, υπογραμμίζει η εφημερίδα.

 

Σχετικά Άρθρα

«Λεωφόρος Δικαιοσύνης, αριθμός 57» Του Θοδωρή Γιάνναρου

“Οι άνθρωποι που έχασαν τα παιδιά τους κύριοι υψηλά...

«Δυστοπικό Μέλλον και Ηθική Δυστοπία!» Του Θοδωρή Γιάνναρου

Μάλλον έχουμε πολλά ακόμα να δούμε και να ζήσουμε,...

«Οι αγρότες απασφαλίζουν!!!» Του Θοδωρή Γιάνναρου

Οι Έλληνες αγρότες προειδοποιούν με τελεσίγραφα, για το ενδεχόμενο...

«Η Πραγματικότητα,  η Νομοτέλεια και η… Θάλασσα!» Του Θοδωρή Γιάνναρου

“Πραγματικότητα” είναι η κατάσταση των πραγμάτων όπως ακριβώς αυτά...

«Οι παραδοσιακοί ΝεοΔημοκράτες και το μεγάλο δίλλημα» Του Θοδωρή Γιάνναρου

Τελικά και όπως φαίνεται, το πολιτικό σύστημα, είτε αυτό...

Τελευταία Άρθρα

spot_img