19.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΌλες οι ΚατηγορίεςΝέαΕΚΤΑΚΤΟ: Εκκενώνεται το χωριό Λάττα Αχαΐας – Δύσκολη κατάσταση στην Άμφισσα. 112:...

ΕΚΤΑΚΤΟ: Εκκενώνεται το χωριό Λάττα Αχαΐας – Δύσκολη κατάσταση στην Άμφισσα. 112: ¨αποφύγετε μετακινήσεις προς Βρυσούλα Σχηματαρίου¨

Ημερομηνία:

Στην πυρκαγιά στην Αχαΐα, υπάρχει αναζωπύρωση στο ανατολικό μέτωπο της Βάλμης. Το μέτωπο άνοιξε και κατευθύνεται νότια. Θα δοθεί από το ¨122¨ προληπτική απομάκρυνση απ’ το χωριό Λάττα. Πυρκαγιά και στο Καμπι Ζακύνθου, σπεύδουν επίγεια και εναέρια δυνάμεις από Άραξο, Κεφαλονιά και Άκτιο.

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε για αποφυγή των μετακινήσεων προς τη Βρυσούλα Σχηματαρίου, βορειοδυτικά του Δηλεσίου λόγω πυρκαγιάς που ξέσπασε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς στη Βρυσούλα Σχηματαρίου, βορειοδυτικά του Δηλεσίου αποφύγετε την μετακίνηση σας στην περιοχή. Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείστε τις οδηγίες των αρχών: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies

Δύσκολη η κατάσταση στην Άμφισσα

Ιδιαίτερα κρίσιμες περιγράφει τις εξελίξεις για την φωτιά στην Άμφισσα ο Αντιπεριφερειάρχης κ Γιώργος Δελμούζος. Ήδη η φωτιά κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή και σύμφωνα με τον κ. Αντιπεριφερειάρχη “ήδη έχουν δημιουργηθεί δύο μεγάλα μέτωπα. Το ένα κινείται προς τον Προφήτη Ηλία και το δεύτερο προς την Ιτέα βοηθούμενα από τους ισχυρούς ανέμους”.

Η φωτιά βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στον ελαιώνα τον οποίο και καίει από την ώρα που εκδηλώθηκε.

Από πολύ νωρίς μετακινήθηκαν στην περιοχή περισσότεροι από 50 άνδρες της πυροσβεστικής με 15 πυροσβεστικά οχήματα, ενώ στην μάχη μετέχουν 3 πεζοπόρα τμήματα και 5 αεροσκάφη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια και οι Δήμοι έχουν διαθέσει μηχανήματα και υδροφόρες, ενώ έχουν κινητοποιηθεί και κάτοικοι της περιοχής που αντιμετωπίζουν τις φλόγες μέσα στα ελαιοπερίβολα προσπαθώντας να σώσουν τα κτήματα τους.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στο δρόμο Αράχωβας-‘Αμφισσας έχει διακοπεί στο ύψος του Χρυσού, ενώ πυκνοί καπνοί έχουν σκεπάσει ολόκληρη την περιοχή.

Θα πρέπει να σημειώσουμε τέλος ότι η φωτιά ξεκίνησε πριν 3 ώρες περίπου από το Σερνικάκι της Φωκίδας σε αγροτική έκταση και επεκτάθηκε μέσα στον ελαιώνα, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να απειλεί κατοικημένη περιοχή και εγκαταστάσεις.

Διακοπή ρεύματος – Εκκλήσεις από την ΔΕΥΑ για περιορισμό της κατανάλωσης νερού

Πληθαίνουν τα προβλήματα στην περιοχή της ‘Άμφισσας καθώς ήδη έχει σημειωθεί διακοπή ρεύματος με συνέπεια να τεθούν εκτός λειτουργίας αντλιοστάσια της ΔΕΥ και να μην μπορούν να τροφοδοτήσουν με νερό τους Δελφούς, την Ιτέα και το Γαλαξίδι. Πριν λίγο, η ΔΕΥ ‘Άμφισσας με ανακοίνωσή της κάλεσε τους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση, καθώς «η διακοπή ρεύματος ενδέχεται να δημιουργήσει πρόβλημα στην υδροδότηση των οικισμών από την κοινότητα Αγίου Γεωργίου και στις νοτιότερες περιοχές (Ιτέα, Κίρρα, Γαλαξίδι, Βουνιχώρα, Αγία Ευθυμία, ‘Αγιοι πάντες, Πεντεόρια) συμπεριλαμβανομένων και των κοινοτήτων Χρισσού και Δελφών».

Ήδη, αυτή την στιγμή οι άνεμοι είναι 5-6 μποφόρ και στην περιοχή επιχειρούν από αέρος 2 canader, 5 τράκτορες και 1 ελικόπτερο Έρικσον. Οι επίγειες δυνάμεις συνεχώς αυξάνονται με δασοκομάντος που μεταφέρονται από την Φθιώτιδα την Βοιωτία και την Αιτωλοακαρνανία προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης.

 

 

Σχετικά Άρθρα

“Παγκόσμια Γεωπάρκα 𝗨𝗡𝗘𝗦𝗖𝗢 – Λαυρεωτικής: η συμμετοχή της Ελλάδος στο Διεθνές Πρόγραμμα”

Στο Υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε η τεχνική συνάντηση Γεωπάρκων με...

Τελευταία Άρθρα

spot_img