11.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝέαΑπόψεις Ο… αστακός επέστρεψε από μια μάχη που δεν έγινε! Του Θοδωρή Γιάνναρου

 Ο… αστακός επέστρεψε από μια μάχη που δεν έγινε! Του Θοδωρή Γιάνναρου

Ημερομηνία:

Ο Ερντογάν επέλεξε να κάνει το καλό παιδί και να μην δημιουργήσει προβλήματα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη, σε σχέση με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία. Αποφάσισε να άρει το βέτο για Σουηδία και Φινλανδία και όσο για την Ελλάδα; Ούτε κουβέντα. Σαν να μην είχε προηγηθεί το “Μητσοτάκης γιοκ” και το μπαράζ των προκλητικών δηλώσεων που ακολουθήθηκε από τον ίδιο και τους παρατρεχάμενούς του,  περί τουρκικών διεκδικήσεων και αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Επίσης δεν έθεσε κανένα από τα θέματα, στα οποία αναφερόταν όλο το προηγούμενο διάστημα, αποφεύγοντας να απειλήσει την Ελλάδα και τους Έλληνες. Τον είχαν φαίνεται μαθητεύσει, να μην αναφερθεί στην Ελλάδα… τουλάχιστον όχι σ’ εκείνη τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία και εκείνος το έπραξε, με σκοπό βέβαια να συνεχίσει το χαβά του και να επανέλθει σε επόμενο χρόνο,  όταν δεν θα υπάρχει πίεση, με τον…  αστακό πρωθυπουργό της Ελλάδος να μην χρειάζεται να χρησιμοποιήσει τα όπλα που διέθετε, ούτε καν τη βαριά θωράκισή που κουβάλαγε για παν ενδεχόμενο  -δεν έριξε ούτε σκάγι!

Επισήμως, η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία υπέγραψαν ένα τριμερές μνημόνιο, το οποίο ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο για την ένταξη των δύο αυτών σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ. Το μνημόνιο προβλέπει ότι Φινλανδία και Σουηδία θα άρουν το εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, θα τροποποιήσουν τους νόμους τους για την τρομοκρατία, θα υποστηρίξουν την Τουρκία στη σύγκρουσή της με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν  -το PKK και θα σταματήσουν να υποστηρίζουν τις Συριακές Δυνάμεις Προστασίας του Λαού ( -το YPG. 

Πρακτικά, το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ των τριών, σημαίνει πως κατά κάποιον τρόπο δίνεται έστω και έμμεσα  το “πράσινο φως” για επίθεση της Τουρκίας στις δυνάμεις των Κούρδων Μαχητών στη βόρεια Συρία, ενώ από την άλλη, η διπλωματική…  επιτυχία της Τουρκίας ερμηνευόμενη κατάλληλα, αναμένεται να δώσει κάποιο προεκλογικό μπουστάρισμα στον Σουλτάνο, με τον τουρκικό συμπολιτευόμενο Τύπο να πανηγυρίζει για τα συμφωνηθέντα και να τον υμνεί.

Η συμφωνίες δεν σταματούν όμως εδώ, αφού συμφώνησαν να ενταθεί η συνεργασία τους στην αμυντική βιομηχανία και να αρθούν οι όποιοι περιορισμοί επεβλήθησαν μετά την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία το 2019, χωρίς να υπάρχουν αναφορές σε συγκεκριμένες κατηγορίες όπλων και συστημάτων μάχης  -δηλαδή να μην υπάρχει εμπάργκο όπλων από τις δύο Σκανδιναβικές χώρες κατά της Τουρκίας και να συγκροτηθεί από κοινού μηχανισμός ανταλλαγής πληροφοριών για την καταπολέμηση της… τρομοκρατία. Η ερώτηση βέβαια που τίθεται είναι… ποια ακριβώς τρομοκρατία εννοεί όμως το μνημόνιο;

Ο Ερντογάν εξασφάλισε τη συνεργασία Φινλανδίας και Σουηδίας κατά του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, PKK και των συμμάχων του, καθώς και τη δέσμευση ότι θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την έκδοση εκείνων που κατηγορούνται για τρομοκρατικές ενέργειες… χωρίς να αναφέρονται όμως τα κριτήρια που θα χαρακτηρίζουν κάποιον… τρομοκράτη, λεπτομέρεια όμως που δίνει αρκετά περιθώρια ευελιξία στις δύο σκανδιναβικές χώρες ώστε να ελιχθούν κατάλληλα όταν αυτό απαιτηθεί…

Βλέπουμε λοιπόν, πως η Τουρκία πέτυχε τα εξής πράγματα: να χαρακτηριστούν οι Κούρδοι μαχητές που παλεύουν για την ελευθερία τους και μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους, τρομοκράτες  -το ίδιο συνέβη και με τους Γκιουλενιστές, κατάφερε να προμηθεύεται όποτε το κρίνει αναγκαίο, οπλικά συστήματα από τις δύο χώρες και να τα στρέφει κατά της Ελλάδος, με ολική άρση του εμπάργκο όπλων και όλα αυτά με αλλαγές στη νομοθεσία των δύο υπό ένταξη πλέον χωρών, ενώ τέλος κατάφερε να συναντηθεί με τον Μπάιντεν, που μέχρι χθες δεν είχε καταστεί δυνατόν. Στο σημείο όμως αυτό πρέπει να τονιστεί πως μέχρι σήμερα οι δύο χώρες δεν αποτελούσαν σημαντικό προμηθευτή όπλων για την Τουρκία και ο τζίρος που έγινε, δεν ξεπερνά τα μερικά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η Ελλάδα, αλλά κυρίως η Κύπρος αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και για μια ακόμα φορά απέτυχαν να αναθερμάνουν από θέση ισχύος το θέμα της ένταξης της νήσου στο ΝΑΤΟ, εκμεταλλευόμενη την συγκυρία με το αίτημα για ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών! Το κεφάλαιο ΝΑΤΟ και η ένταξη στον Αμυντικό Συνασπισμό δεν είναι κάτι καινούργιο για την Κύπρο, ούτε προέκυψε ξαφνικά τώρα. Σε διάφορες χρονικές στιγμές είχε προβάλει το ενδιαφέρον της, χωρίς όμως το ζήτημα να προχωρήσει. Από τη μια ήταν το εμπόδιο της Τουρκίας, ενώ από την άλλη εμφανίζονταν απροθυμία από πλευράς του ΝΑΤΟ και της πλειοψηφίας των κρατών μελών του, να εντάξουν μια χώρα που παρά τη γεωστρατηγική της σημασία κουβαλάει ένα πρόβλημα που εν δυνάμει θα μπορούσε να επηρεάσει τη συνοχή του ΝΑΤΟ και να πληγώσει… την ευαίσθητη Τουρκία. Εδώ έπρεπε τα δύο ελληνικά κράτη να είχαν κινηθεί πιο έξυπνα, υποστηρίζοντας με σθένος ένα καταφανώς  νόμιμο και δίκαιο αίτημα της Κύπρου, που όμως μπλοκάρεται από την Τουρκία!

Η Κύπρος ως προς το συγκεκριμένο θέμα έχει απ’ ότι φαίνεται παραδώσει τα όπλα και δεν είναι διατεθημένη να παλέψει για τα νόμιμα δικαιώματά της στην άμυνα, με το μπαλάκι να το πετάει πάντα στην Ελλάδα, χωρίς η ίδια ν’ αγοράζει ούτε σφαίρα! Από την άλλη η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει δυναμικά και με πολιτική πίεση τον “ωχαδερφισμό” και την “ανευθυνότητα” των ηγετών του άλλου ελληνικού κράτους! Δεν χρησιμοποιήθηκε το “όπλο” που προέκυψε μέσω του αιτήματος της Φινλανδία και της Σουηδίας και η Κύπρος δεν αιτήθηκε τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ μαζί με τις άλλες δύο χώρες! Χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία να αναθερμανθεί το ζήτημα της ένταξης της Κύπρου, να εκτεθεί η Τουρκία και ο Στόλτενμπεργκ και να πιεστούν οι καταστάσεις για διευθέτηση πολλών κρίσιμων ζητημάτων που προβληματίζουν τα δύο Ελληνικά κράτη!

Όλοι έχουν αντιληφθεί ότι υπήρξαν κάποια κέρδη για την Τουρκία και ότι ο Ερντογάν πούλησε  -σίγουρα όχι ακριβά το τομάρι του ως προς τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και ότι απεκόμισε, το κατάφερε με τις ευλογίες του τουρκόφιλου -οσφυοκάμπτη επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ!

Βέβαια δεν μπορεί να μην αναφερθεί, πως στο μνημόνιο που υπεγράφη, τονίζεται πως υπερέχει το εθνικό και το κοινοτικό δίκαιο των δύο σκανδιναβικών χωρών και άρα αυτά που πήρε ο Ερντογάν και για τα οποία πανηγυρίζουν τα ερντογανικά ΜΜΕ, σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτά που στόχευε -αυτά δηλαδή που είχε υποσχεθεί στους πολίτες της χώρας του! Ουσιαστικά πήρε “ψίχουλα” άνευ σημασίας για τα συμφέροντα της χώρας μας, που σε καμία περίπτωση δεν μας επηρεάζουν, εκτός από μία παράμετρο  -αυτή μιας ενδεχόμενης αγοράς μαχητικών Saab JAS 39 Gripen από την Σουηδία, τα οποία είναι εξαιρετικές πλατφόρμες μάχης, Πρόσβαση δηλαδή σε ευρωπαϊκό μαχητικό αεροσκάφος 4ης γενιάς, που μπορεί να φέρει ακόμα και πυραύλους Meteor, με τους οποίους έχουν φορτωθεί τα ελληνικά Rafale, αποκτά ο Τούρκος πρόεδρος, που ήρε το βέτο ως προς την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. που θα αποδειχθεί σημαντική εξέλιξη με ελληνικό ενδιαφέρον καθώς ο Ερντογάν θα διαθέτει, μετά τα Eurofighter από την Αγγλία, την εναλλακτική των σουηδικών μαχητικών, επιχειρώντας έτσι και με μοναδικό κέρδος, το διαπραγματευτικό αυτό χαρτί απέναντι στις ΗΠΑ, να ξεπεράσει τον αδιέξοδο σκόπελο, που έχει προκύψει, λόγω των κυρώσεων, που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, στην προσπάθεια να εκσυγχρονιστεί η πολεμική αεροπορία της Τουρκίας. Αν όμως τελικά συμβεί, θα πρόκειται για γεγονός που σίγουρα θα επηρέαζε τις ισχύουσες ισορροπίες μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί πως τα ισραηλινά ΜΜΕ πουθενά δεν αναφέρουν για αποκόμιση οποιουδήποτε σημαντικού οφέλους από τον Ερντογάν, όπως επίσης και οι επιθέσεις που δέχεται από την τουρκική αντιπολίτευση, που θεωρούν πως ανέκρουσε πρύμνα χωρίς να κερδίσει κάτι το ουσιαστικό για τη χώρα του και μάλλον με την άποψη αυτή, πρέπει να συμφωνεί και ο κατά τ’ άλλα λαλίστατος  μέχρι χθες και χωρίς χαλινάρι στη γλώσσα του, συγκυβερνήτης του, Μπαχτσελί, που επέλεξε να σιωπήσει, χωρίς να βγάλει ούτε κουβέντα από το στόμα του!

 

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

spot_img