23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήTop StoryΜαίνεται η πυρκαγιά στην Πεντέλη - Στις αυλές των σπιτιών οι φλόγες...

Μαίνεται η πυρκαγιά στην Πεντέλη – Στις αυλές των σπιτιών οι φλόγες – Εκκενώθηκε το νοσοκομείο Παίδων

Ημερομηνία:

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις απέναντι στην πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα το απόγευμα ανάμεσα στο Νταού Πεντέλης και στο Ντράφι. Οι φλόγες βρίσκονται ήδη στις αυλές των σπιτιών.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν να αντιμετωπίσουν δύο μέτωπα, το ένα που κινείται προς Ντράφι και άλλο ένα που κινείται νότια και δυτικά προς την περιοχή Καλλιθέα και Καλύβια Πεντέλης.

Στο μέτωπο που κινείται προς Ντράφι η φωτιά έχει πλησιάσει στα σπίτια, με τις επίγειες δυνάμεις να έχουν παραταχθεί στις οδούς Αχαιών και Δωριέων.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν ενισχυθεί περαιτέρω καθώς στο σημείο επιχειρούν 105 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων και 28 ρουμάνων πυροσβεστών, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 30 οχήματα, 11 αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα λειτουργεί ως συντονιστικό, ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

Έκτακτο ΣΟΠΠ στην πλ. Πεντέλης : Με ισχυρές δυνάμεις να συγκρατηθούν τα μέτωπα έως το πρωί

Να συγκρατηθούν τα πυρήνα μέτωπα έως το πρωί και να μην επεκταθούν οι φλόγες προς Διόνυσο και Πεντέλη, ώστε να μπορέσουνε να επέμβουν ξανά εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις είναι η απόφαση του έκτακτου Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που συγκλείσθηκε στην παλιά πλατεία Πεντέλης στις 10 μμ, με τη συμμετοχή της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατουλη, των δημάρχων της περιοχής, εκπρόσωπων εθελοντικών οργανώσεων κλπ.

Την απόφαση αυτή, η οποία συνοδεύεται με ισχυρή ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο επικεφαλής του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, Ν. Σταθόπουλος. Ο ίδιος έκανε λόγο για τις «υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν οι πάντες» για να κρατήσουν τη φωτιά στα συγκεκριμένα σημεία. Σημείωσε ότι ο αέρας παραμένει ισχυρός βοριάς, οπότε «συμβάλλει στην παραπάνω στόχευση», ενώ ο πιθανώς στροβιλισμός του και το πευκόφυτο της περιοχής με τις ρεματιές ενεργοποιούν μέτωπα στα οποία συνεχώς επεμβαίνουν πυροσβεστικές δυνάμεις, με οχήματα και άνδρες.

Ο κ. Σταθόπουλος διαβεβαιώνει ότι αντιλαμβάνεται την αγωνία των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν και συνιστά να παραμείνουν σε απόσταση από τις οικίες και τις περιουσίες τους καθώς ο κίνδυνος παραμένει. Ωστόσο προσθέτει, «τόσο οι προληπτικές εκκενώσεις όσο και οι έκτακτες συνέβαλαν ώστε να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές ενώ δεν υπάρχουν ακόμη βεβαιωμένες ολοσχερείς καταστροφές οικιών ή άλλων κτισμάτων».

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς

Οι Ένοπλες Δυνάμεις επιχειρούν, όπως ενημέρωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας (ΓΕΕΘΑ), μέχρι στιγμής, με δύο ομάδες «Δευκαλίωνα» από την 2η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών και το 575 Τάγμα Πεζοναυτών και δύο τροχοφόρους φορτωτές. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, είναι σε δίωρη ετοιμότητα επέμβασης 150 άτομα, όπως επίσης, και αριθμός λεωφορείων για συνδρομή, εφόσον απαιτηθεί, για την εκκένωση κατοίκων.

ΕΛΑΣ: Περισσότεροι από 200 αστυνομικοί συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών

Περισσότεροι από 200 αστυνομικοί έχουν διατεθεί και συνδράμουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, στην πυρκαγιά της Πεντέλης, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ.

Παράλληλα, 29 περιπολίες ασφαλείας με 82 αστυνομικούς παρέχουν κάθε αναγκαία συνδρομή και προστατεύουν τις περιουσίες των πολιτών στις περιοχές που πραγματοποιήθηκε προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων.

Στη μάχη της κατάσβεσης της πυρκαγιάς ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας

Στην κατάσβεση και δυνάμεις της Περιφέρειας Αττικής με 32 υδροφόρες, 6 χωματουργικά μηχανήματα και 5 λεωφορεία για την εκκένωση του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και πολλούς εθελοντές, συνδράμει η Περιφέρεια Αττικής την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο έργο κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο Ντράφι και την Πεντέλη.

«Είναι ιδιαίτερα δύσκολη η κατάσταση απόψε με ισχυρούς ανέμους και την φωτιά να εξαπλώνεται σε δύο τεράστια μέτωπα, απειλώντας κατοικημένες περιοχές», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάχρης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης, τον οποίο εντοπίσαμε «επί το έργον» να διαθέτει όπου χρειάζεται η Πυροσβεστική τις δυνάμεις του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας.

Παίδων Πεντέλης: Ολοκληρώθηκε η μεταφορά των 36 παιδιών

Ολοκληρώθηκε η μεταφορά των 36 παιδιών από το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης . 21 παιδιά μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού και 15 έλαβαν εξιτήριο. Την όλη επιχείρηση συντόνιζε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου.

Εκπρόσωπος Πυροσβεστικής: 420 πυροσβέστες και 85 οχήματα επιχειρούν στην Πεντέλη

Ενισχύονται συνεχώς οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας στην μάχη με τις φλόγες, στην πυρκαγιά στην Πεντέλη, όπως ανέφερε πριν λίγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε.   

   Συγκεκριμένα, όπως είπε, στον ευρύτερο ορεινό όγκο όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά, επιχειρούν 420 πυροσβέστες, με 18 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανόμενων των Ρουμάνων πυροσβεστών, και 85 οχήματα.   

   Παράλληλα, η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει υδροφόρες και μηχανήματα, ενώ ισχυρές παραμένουν οι δυνάμεις που επιχειρούν, από εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας.   

   Επιπρόσθετα, ενάντια στην πυρκαγιά συνδράμουν και οι ένοπλες δυνάμεις, όπου σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει την ειδική ομάδα «Δευκαλίων» με 22 στελέχη, ενώ η ΕΛΑΣ έχει διαθέσει 282 αστυνομικούς με 90 οχήματα.   

   Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κλήση στο ΕΚΑΒ για τραυματισμούς ή αναπνευστικά προβλήματα, σημείωσε ο κ. Αρτοποιός, τονίζοντας ότι τα εφημερεύοντα νοσοκομεία της περιοχής και το ΕΚΑΒ έχουν τεθεί προληπτικά σε μεγίστη ετοιμότητα, ενώ τα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής έχουν προληπτικά τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα.   

   Επίσης, υπογράμμισε ότι μεταφέρθηκαν προληπτικά στο ίδρυμα «Μητέρα» 35 παιδιά από το νοσοκομείο Νταού Πεντέλης, ενώ 36 παιδιά έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» και στο Αγλαΐα Κυριακού» από το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης.

   Στην συνέχεια, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, σημείωσε ότι τα επιχειρησιακά στελέχη που βρίσκονται στο πεδίο, ενημερώνουν συνεχώς για την εξέλιξη της φωτιάς το κέντρο διαχείρισης κρίσεων, όπου πραγματοποιούνται συσκέψεις υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, με συμμετοχή του υπουργού Υγείας κ. Πλεύρη, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκου καθώς και του υπουργού Εσωτερικών, κ. Βορίδη.

   Τέλος, ο κ. Αρτοποιός είπε ότι «όλες οι δυνάμεις στο πεδίο θα παραμείνουν ισχυρές και θα ενισχυθούν περαιτέρω, με στόχο τον περιορισμό της πυρκαγιάς, ενώ τα εναέρια μέσα θα βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να ξεκινήσουν να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας».

Σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία Θριάσιο και Γεννηματάς

Σε ετοιμότητα βρίσκονται τα νοσοκομεία Θριάσιο και Γεννηματάς λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή της Πεντέλης, ενώ βρίσκονται στην περιοχή και πέντε ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Μήνυμα του 112 για απομάκρυνση πολιτών από Διώνη και Δασαμάρι

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στην περιοχή Διώνη και Δασαμάρι να εκκενώσουν τώρα προς Παλλήνη λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Διώνη και Δασαμάρι, εκκενώστε τώρα προς Παλλήνη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies ».

Μήνυμα του 112 για απομάκρυνση των πολιτών από την Ανθούσα

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στην Ανθούσα να εκκενώσουν τώρα προς Γέρακα λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται στην περιοχή. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε προς Ανθούσα εκκενώστε τώρα προς Γέρακα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies

Νωρίτερα, είχε δοθεί εντολή εκκένωσης στο Ντράφι.

ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

spot_img