22.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΡεπορτάζΚερατέα: πόλεμος σκληρών ανακοινώσεων για το φετινό «1ο Φεστιβάλ Οίνου Κερατέας» που...

Κερατέα: πόλεμος σκληρών ανακοινώσεων για το φετινό «1ο Φεστιβάλ Οίνου Κερατέας» που …αναβάλλεται για του χρόνου. Η ¨εξωστρέφεια¨ στα καλύτερά της.

Ημερομηνία:

Στα άκρα μέσω ανακοινώσεων στο facebook ήρθαν τελικά το ¨Τοπικό Κερατέας¨ με υπογραφή προέδρου Σταμάτιου Σ. Παπαθανασίου και σύσσωμος από την άλλη ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κερατέας, για την ακύρωση του σχεδιαζόμενου για φέτος 1ου Φεστιβάλ Οίνου Κερατέας, που προετοίμαζαν από κοινού να υλοποιήσουν στην πόλη μέσα στο καλοκαίρι. Μια δημόσια ρήξη τέτοιας έντασης μάλιστα, που προκαλεί εύλογη απορία εάν θα καταφέρουν τελικά οι δύο τοπικοί φορείς να βρουν κανάλι επικοινωνίας και να συνεργαστούν εκ νέου, για το φιλόδοξο στόχο που είναι η προβολή του τόπου μας μέσω των σημαντικών πλέον οινοποιών που οι ετικέτες των κρασιών τους έφτασαν να πωλούνται σε κορυφαία εστιατόρια του εξωτερικού.

Ακολουθούν οι σχετικές ανακοινώσεις με τη σειρά που δημοσιοποιήθηκαν:

Κοινότητα Κερατέας

29 Ιουλίου στις 10:48 π.μ.  ·

Δελτίο Τύπου

Ακύρωση του 1ου Φεστιβάλ Οίνου Κερατέας λόγω των μηχανορραφιών του Δημάρχου Λαυρεωτικής Δημήτρη Λουκά

Η Κοινότητα Κερατέας ακυρώνει το 1ο Φεστιβάλ Οίνου Κερατέας που θα λάμβανε χώρα στις 18 Αυγούστου 2022 στον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Κερατέας – Παρακράτημα.

Διοργανωτές ήταν η Κοινότητα Κερατέας, ο Εμπορικός Σύλλογος, οι λαογραφικοί σύλλογοι «Απόλλων», «Λύκειο των Ελληνίδων», «Ηγέχορος», η «Χρυσή Τομή», η Πρωτοβουλία Γυναικών Κερατέας «Μνησιμάχη» η Ένωση Οινοπαραγωγών Αττικής και τα πέντε Οινοποιεία της πόλης μας. Το φεστιβάλ, σχεδιασμένο και οργανωμένο από διμήνου, θα περιελάμβανε οινογευσιγνωσίες, θεματικές εκθέσεις φωτογραφίας και αντικειμένων, προβολές, μεγάλη παραδοσιακή συναυλία (με συμμετοχή και μουσικών της πόλης μας και επώνυμης τραγουδίστριας παραδοσιακών τραγουδιών) και παρουσία οινοχόων που θα έκαναν παρουσιάσεις για το Σαββατιανό και βασικών αρχών οινογευσιγνωσίας.

Η εκδήλωση στο Παρακράτημα ήταν ενταγμένη στις έξι προτάσεις που η Κοινότητα και οι Πολιτιστικοί Φορείς είχαν προτείνει εγγράφως στο Δήμο Λαυρεωτικής και στο ΝΠΔΔ «Θορικός»(30 Μαΐου). Όπως ήταν αναμενόμενο απορρίφθηκαν όλες λόγω έλλειψης χρημάτων, παρότι ο Δήμος Λαυρεωτικής δεν είχε δρομολογήσει καμία άλλη εκδήλωση στην Κερατέα, εκτός από αυτές των δημοτικών σχημάτων και πολιτιστικών φορέων. Στην συνάντηση που είχαμε στο ΝΠΔΔ «Θορικός» στις 7 Ιουνίου με την πρόεδρο του «Θορικός» και τον πρόεδρο της ΔΑΝΕΤΑΛ, ζητήσαμε από τη ΔΑΝΕΤΑΛ να καλύψει οικονομικά κάποιες από τις έξι εκδηλώσεις. Ο πρόεδρός της Χάρης Ζαγουρής δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει δύο από αυτές: τη συναυλία “Καρακώστα – Πρίφτης” και την παραδοσιακή συναυλία με συμμετοχή μουσικών από την Κερατέα. Ωστόσο, στη συνέχεια και ενώ προχωρούσε η διαδικασία χορηγίας των χρημάτων από τη ΔΑΝΕΤΑΛ στο ΝΠΔΔ «Θορικός», ο δήμαρχος ακύρωσε τη παραδοσιακή συναυλία στην Κερατέα, καλύπτοντας με το ποσό της ΔΑΝΕΤΑΛ κάποια άλλη εκδήλωση.

Με αυτά τα δεδομένα η Κοινότητα Κερατέας αναζήτησε χορηγό για να πραγματοποιήσει τουλάχιστον το Φεστιβάλ Οίνου, το οποίο μετά απο πρόταση της Κοινότητας Κερατέας είχε σχεδιαστεί σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό.

Το φεστιβάλ είχε προετοιμαστεί εντατικά τον τελευταίο μήνα όπως και όλες οι δράσεις του. Ξαφνικά όμως ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παναγιώτης Αθανασίου ακύρωσε τη συμμετοχή του συνεταιρισμού και προσπάθησε να ακυρώσει με κάθε τρόπο το φεστιβάλ αυτό, θεωρώντας ότι δεν είναι καλά προετοιμασμένο(!) και ότι δεν θα γινόταν σωστή προβολή των οινοποιών, την στιγμή που τον είχαμε διαβεβαιώσει ότι όλα είχαν δρομολογηθεί, όλα τα έξοδα θα καλύπτονταν από χορηγό και η τελική ημερομηνία (18 Αυγούστου) είχε επιλεχθεί και είχε συμφωνηθεί από όλους, δεδομένου ότι ο ενοικιαστής του οινοποιείου του Συνεταιρισμού είχε θέσει σαν καταληκτική ημερομηνία υλοποίησης τα τέλη Αυγούστου που θα ξεκινούσε ο τρύγος. Παρόλα τα εμπόδια και επειδή οι προετοιμασίες είχαν γίνει, η διοργάνωση προχώρησε με όλους τους υπόλοιπους φορείς και τους οινοποιούς.

Όμως στην προσπάθεια ακύρωσης του φεστιβάλ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού βρήκε σύμμαχο τον Δήμαρχο Λαυρεωτικής, που μόλις κατάλαβε ότι είχε απορρίψει ένα εγχείρημα το οποίο θα τύγχανε μεγάλης αποδοχής από τους πολίτες, αφού πολλοί από αυτούς συμμετείχαν εθελοντικά στη διοργάνωση, προσπάθησε με κάθε τρόπο να το σταματήσει. Οι μέθοδοί του είναι πλέον σε όλους γνωστές, απειλές και εκφοβισμός με ταυτόχρονη, ακόμα μία, “δέσμευση” για υλοποίηση άλλου φεστιβάλ στα τέλη Σεπτέμβρη στην Κερατέα για το οποίο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού συμφώνησε!!! Δηλαδή ο Παναγιώτης Αθανασίου διαφώνησε σε ένα τέλεια οργανωμένο φεστιβάλ με την συνεργασία όλων των φορέων της πόλης και συμφώνησε με την πρόταση του «ποδιού» του δήμου για έναν μήνα αργότερα από τις 18 Αυγούστου!!! Αποτέλεσμα όλων αυτών των ανεξήγητων μηχανορραφιών είναι η εξαναγκαστική απόσυρση της συμμετοχής των οινοποιών της πόλης στις 28/7/2022 με αποτέλεσμα την ακύρωση του φεστιβάλ.

Το Συμβούλιο Κοινότητας Κερατέας, όλο αυτό το διάστημα, προσπαθεί με κάθε τίμημα να αγωνισθεί για την πόλη με όσες δυνάμεις διαθέτει. Προσπαθεί να διεκδικήσει μια πόλη με καλή ποιότητα ζωής και ευκαιρίες στους κατοίκους και όχι μια παρακμιακή ενδοχώρα του Λαυρίου όπως έχει καταντήσει από μεθοδευμένες κινήσεις του Δημάρχου. Δεκάδες προτάσεις προς τον Δήμο και πρωτοβουλίες πέφτουν στο κενό και απορρίπτονται.

Δυστυχώς, ενώ είχαμε φθάσει τόσο κοντά στην πραγματοποίηση του φεστιβάλ μαζί με όλους τους φορείς της πόλης και τον χορηγό που είχε ήδη βρεθεί (εφόσον ο Δήμαρχος δεν είχε δεχθεί να χρηματοδοτήσει την πρόταση), ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κερατέας υπονόμευσε και σε συνεργασία με τον δήμαρχο ακύρωσε αυτή την προσπάθεια, στερώντας από την πόλη κάτι που θα είχε πραγματικά μεγάλη επιτυχία και απήχηση εντός και εκτός Κερατέας.

H πολυπόθητη «ένωση» όλων των δυνάμεων της Κερατέας για να υψώσουμε το ανάστημα μας σε αυτή την ισοπέδωση που βιώνουμε είναι ακόμα μακριά και ίσως δεν έρθει ποτέ…

Το ανάστημά σου το υψώνεις και όταν έχεις αξιοπρέπεια. Κάποιοι προσπαθούν να μην έχουμε σαν κάτοικοι Κερατέας.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κερατέας Σταμάτιος Σ. Παπαθανασίου

 

Ανακοίνωση Αγροτικού Συνεταιρισμού Κερατέας:

Ανακοίνωση του Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κερατέας 30/7/2022

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κερατέας κατόπιν του Δελτίου Τύπου της Κοινότητας Κερατέας και στην πρωτοφανή επίθεση προς το πρόσωπο του Πρόεδρου του Α.Σ.Κερατέας Παναγιώτη Αθανασίου σχετικά με την ακύρωση του 1ου Φεστιβάλ Οίνου Κερατέας, θα ήθελε καλοπροαίρετα να τοποθετηθεί προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης και παρερμηνείας, προς τα μέλη του Α.Σ. Κερατέας αλλά και ευρύτερα προς τους πολίτες της πόλης μας.

Η Διοίκηση του Συνεταιρισμού ενεργεί πάντα με βάση τα καθοριζόμενα στο καταστατικό του Α.Σ. Κερατέας και τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του, με αποτύπωση αυτών στα θεσμικά του κείμενα όπως είναι τα πρακτικά του ΔΣ και το τηρούμενο Ημερολόγιο.

Με βάση το καταστατικό το οποίο προβλέπει εκτός των άλλων και στην «… άσκηση οποιασδήποτε δραστηριότητας, η οποία σκοπό έχει την διαφήμιση και την προώθηση των προϊόντων των μελών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και η διοργάνωση παντός είδους κοινωνικών εκδηλώσεων» και σε συνδυασμό με παροτρύνσεις των οινοπαραγωγών της πόλης μας, η Διοίκηση του Συνεταιρισμού παρουσίασε και πρότεινε στο ΔΣ την 24η Μαρτίου 2022 την διοργάνωση γιορτής ή φεστιβάλ οίνου με την συμμετοχή των τοπικών οινοπαραγωγών με «ετικέτα» (οι οποίοι είναι μέλη του Α.Σ. Κερατέας και μέρος αυτών στο ΔΣ) και την καθολική συμμετοχή του συνόλου των συλλόγων και φορέων της πόλης μας, η οποία εγκρίθηκε παμψηφεί. Η εν λόγω απόφαση, μαζί με μία σειρά άλλων θεμάτων που απασχολούν τον Συνεταιρισμό και την πόλη, κατατέθηκαν στο ΔΣ της Κοινότητας Κερατέας στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την 6η Απριλίου 2022, στην έδρα του ΑΣ Κερατέας.

Από τα ανωτέρω θέματα η Κοινότητα Κερατέας αποφάσισε, αρχικά με την σύμφωνη γνώμη του Συνεταιρισμού, να προχωρήσει την εκδήλωση ¨Φεστιβάλ Οίνου¨. Έως τα μέσα Ιουνίου η συγκεκριμένη εκδήλωση δεν είχε προετοιμαστεί οργανωτικά, δεν είχε χρηματοδοτηθεί και δεν είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Δήμου. Με τα εν λόγω δεδομένα και με την παρότρυνση των τοπικών οινοπαραγωγών, οι οποίοι επιθυμούσαν η όποια εκδήλωση να έχει υλοποιηθεί έως 8 Αυγούστου 2022, (καθώς εντός Αυγούστου ξεκινάει ο τρύγος των ποικιλιών), το ΔΣ του Συνεταιρισμού ομόφωνα την 16η Ιουνίου 2022 αποφάσισε την αναβολή της εκδήλωσης για το τρέχον έτος και τον εκ νέου προγραμματισμό της για το 2023 (ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος Φορέας), απόφαση η οποία κοινοποιήθηκε στην Κοινότητα.

Το ΔΣ του Συνεταιρισμού εκτιμά ότι το κέντρο της εκδήλωσης και οι κύριοι πρωταγωνιστές αυτής, πρέπει να είναι οι τοπικοί οινοπαραγωγοί οι οποίοι προβάλουν τον τόπο σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, με την πλαισίωση και την αρωγή του συνόλου των δυνάμεων της πόλης (Δήμος, Κοινοτικό Συμβούλιο, σύλλογοι, φορείς, μεμονωμένοι πολίτες κλπ).

Κατόπιν των ανωτέρω και με δεδομένο ότι ο Α.Σ. Κερατέας απολαμβάνει της καθολικής στήριξης των οινοπαραγωγών, των τοπικών φορέων και συλλόγων και της τοπικής κοινωνίας ευρύτερα, εκτιμά ότι μία ανάλογη δράση υπό τον Συνεταιρισμό με την συμμετοχή του Δήμου, της Κοινότητας Κερατέας, των φορέων και των συλλόγων της πόλης, σε κατάλληλο χρόνο μετά την περίοδο του τρύγου (θα καθορισθεί σε συνεργασία με τους οινοπαραγωγούς και τους εμπλεκόμενους φορείς), θα συμβάλει πραγματικά στην ενότητα, στην προβολήτων οινοπαραγωγών και εν γένει στην εξωστρέφεια του Τόπου.

Ο Συνεταιρισμός ως ένας υπερ-παραταξιακός Φορέας του τόπου, θα συνεχίσει, εντός των θεσμικών του δυνατοτήτων, την προσπάθεια προβολής των Μελών του και μέσω αυτών και του τόπου με άξονες την ενότητα και συνεργασία όλων μας, χωρίς να επιθυμεί να επανέλθει επί του θέματος.

Με εκτίμηση ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ

Αθανασίου Παναγιώτης

Δημητρίου Ιωάννης

Λεβαντής Δημήτρης

Λιέπουρης Δημήτρης

Μάσκουλης Αντώνης

Σίνης Σταμάτης

Σωτήρχος Κωνσταντίνος

Μετά τη δημοσιοποίηση των δύο αιχμηρότατων επιστολών ακολούθησαν εξίσου αιχμηρά σχόλια εκατέρωθεν εντείνοντας την ένταση μεταξύ των δύο τοπικών φορέων που σχεδίαζαν να κάνουν ένα άλμα εξωστρέφειας για την πόλη της Κερατέας.  

Σχετικά Άρθρα

Εκλογικός πυρετός στο Κορωπί – Κίνηση ματ με σύμπραξη των συνδυασμών «Νέο Ξεκίνημα» με το «Κορωπί στο Επίκεντρο»

https://www.youtube.com/watch?v=bEdTXwfsF-c Ανακοίνωση Σύμπραξης Η τρέχουσα περίοδος ως απόρροια της υποχρηματοδότησης, της...

ΛΑΥΡΙΟ: Μια μικρή όαση αναψυχής δημιούργησε η ΔΑΝΕΤΑΛ για τους πολίτες. Αναπλάστηκε πλήρως το πάρκο Νεάπολης – Αγίου Ανδρέα

https://www.youtube.com/watch?v=6lZaEmmwabw Κάποιες τελευταίες πινελιές χρειάζονται πλέον για να παραδοθεί πλήρως...

Τελευταία Άρθρα

spot_img