22.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΌλες οι ΚατηγορίεςΝέαΤο «Πέρασμα της θρυαλλίδας» του Ευάγγελου Τζάνου …πήγε Ζάππειο

Το «Πέρασμα της θρυαλλίδας» του Ευάγγελου Τζάνου …πήγε Ζάππειο

Ημερομηνία:

Παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων του Ευάγγελου Ι. Τζάνου «Το πέρασμα της θρυαλλίδας» (εκδόσεις Ηριδανός) έγινε χθες, λίγο μετά τις 7 το βράδυ, στο πλαίσιο του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, που άνοιξε τις πύλες του την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 18 του μήνα. Στην εκδήλωση, που στέγασε η Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» του φεστιβάλ, μίλησαν η Έλσα Λιαροπούλου, φιλόλογος – συγγραφέας, η Σπυριδούλα Αθανασοπούλου-Κυπρίου, Δρ φιλοσοφίας θρησκείας – εκπαιδευτικός – ψυχοθεραπεύτρια, και ο συγγραφές Ευάγγελος Ι. Τζάνος.

Στο πάνελ τής παρουσίασης (από αριστερά): η Έλσα Λιαροπούλου, φιλόλογος – συγγραφέας, η Σπυριδούλα Αθανασοπούλου-Κυπρίου, Δρ φιλοσοφίας θρησκείας – εκπαιδευτικός – ψυχοθεραπεύτρια, και ο συγγραφέας Ευάγγελος Ι. Τζάνος.

Η συλλογή περιλαμβάνει δεκαπέντε διηγήματα μεγάλης ή μικρής φόρμας. Δίχως πρόθεση ωραιοποίησης ή υποβάθμισης, καταγράφονται οι αφορμές που, συνειδητά ή όχι, πυροδοτούν το υπαρξιακό ολοκαύτωμα του κοινωνικού περίγυρου. Μέσα από την ευρηματική θεματολογία και τη διεισδυτική παρατήρηση, θίγονται με τρόπο αλληγορικό ή σαρκαστικό οι όποιες παραμορφώσεις των ανθρώπινων σχέσεων εγκλωβισμένες στο ασφυκτικό σύγχρονο περίβλημά τους.

Ο συγγραφέας Ευάγγελος Ι. Τζάνος στο περίπτερο 42-44 των εκδόσεων Ηριδανός.

Η επίγνωση της ματαιότητας («Ακρωτήριο Απολυτάρες»), ο εξαναγκασμός στο πλαίσιο της οικογενειακής συμβίωσης («Η χαμηλή θερμοκρασία του νερού»), οι θλιβερές επιλογές μιας στρεβλής ενηλικίωσης («Πανσιόν Τέλος του μήνα»), το ανελέητο της επικυριαρχίας («Η σύνδεσή σας δεν είναι ασφαλής») και η μεταμόρφωση της επαφής ενός ζευγαριού («Το γράμμα της Πηνελόπης») αποτελούν κάποια από τα κύρια μοτίβα των διηγημάτων. Ιδιαιτέρως, το ομότιτλο διήγημα της συλλογής, με θέμα τον εορτασμό των εκατό χρόνων της Παλιγγενεσίας (1921), φέρνει αντιμέτωπο τον αναγνώστη με τον αναμενόμενο εορτασμό των διακοσίων χρόνων (2021), προτείνοντάς του έναν ειλικρινή διάλογο με την ιστορία («Το πέρασμα της θρυαλλίδας»). Το έργο του εξωφύλλου «Πολιτικά ορθό» είναι του Γιάννη Αλεξάκη.

Την εκδήλωση στέγασε η Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο.

Σχετικά Άρθρα

Στο Δήμο Κρωπίας ο Ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα έγινε το μεσημέρι της Τρίτης...

“Παγκόσμια Γεωπάρκα 𝗨𝗡𝗘𝗦𝗖𝗢 – Λαυρεωτικής: η συμμετοχή της Ελλάδος στο Διεθνές Πρόγραμμα”

Στο Υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε η τεχνική συνάντηση Γεωπάρκων με...

Τελευταία Άρθρα

spot_img