12.5 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήTop StoryΑπό τον Αύγουστο υπήρχε καταγγελία για κακοποιήσεις παιδιών στην Κιβωτό του Κόσμου....

Από τον Αύγουστο υπήρχε καταγγελία για κακοποιήσεις παιδιών στην Κιβωτό του Κόσμου. Περισσότερα από 10 τα θύματα, τουλάχιστον δύο οι θύτες.

Ημερομηνία:

Εδώ και τρεις μήνες, και συγκεκριμένα από τις 21 Αυγούστου, ένας –πρώην πλέον- εργαζόμενος σε δομή της Κιβωτού στον Βόλο είχε αποκαλύψει δημοσίως τον ξυλοδαρμό τριών παιδιών που φιλοξενούνταν εκεί. Και δεν έμεινε μόνο σε μια ανάρτηση στο Facebook, αλλά κατήγγειλε τα περιστατικά και στην ασφάλεια Βόλου. Όπως αναφέρει ο Χρόνης Χλίτσιος στην ανάρτηση του, όταν ενημέρωσε την διευθύντρια της δομής ότι προτίθεται να καταγγείλει τους ξυλοδαρμούς στην αστυνομία εισέπραξε ως απάντηση την απόλυση του με το αιτιολογικό ότι με τις πράξεις του παρασύρει τους συναδέλφους του σε ανάλογες κινήσεις.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΥΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΚΙΒΩΤΟΎ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΜΗΝΙΟΥ ΒΟΛΟΥ

Την Παρασκευή 19 Αυγούστου παρουσιάστηκα στην ασφάλεια Βόλου και κατάγγειλα περιστατικό ξυλοδαρμού τριών παιδιών από στέλεχος της Κιβωτού του Κόσμου ό οποίος είχε έρθει από την Αθήνα. Το περιστατικό έλαβε χώρο στις 3 Αυγούστου σε υπόγειο χώρο του παραρτήματος της Κιβωτού στην περιοχή Διμηνίου στο Βόλο, όπως αυτό αναφέρθηκε από τα ίδια τα παιδιά. Το γεγονός δημιούργησε τεράστια αναστάτωση μεταξύ των παιδαγωγών και των παιδιών, με αποτέλεσμα να συσταθεί επιστολή διαμαρτυρίας προς την κεντρική διοίκηση της δομής στην Αθήνα.

 

Επειδή όμως είναι το δεύτερο γεγονός μέσα σε 8 μήνες που εμπλέκετε ο ίδιος άνθρωπος σε κακοποίηση ανηλίκου, πήρα την απόφαση να το καταγγείλω στις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες όπου και σε όποιον αναλογούν.

Το πρωί της Πέμπτης 18 Αυγούστου παρουσιάστηκα στη διευθύντρια της δομής ενημερώνοντάς την ότι προτίθεμαι να καταγγείλω το γεγονός στην αστυνομία. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ενημερώθηκα από τον υπεύθυνο παιδαγωγών της δομής τηλεφωνικά ότι απολύθηκα με το αιτιολογικό ότι με τις πράξεις μου παρασύρω και άλλους συναδέλφους σε ανάλογες κινήσεις (δεν κατάλαβα τι ακριβώς εννοούσε).

Στην ηλικία που βρίσκομαι και έχοντας μια αρκετά μεγάλη διαδρομή σε πολλές δραστηριότητες και έχοντας αποκομίσει πολλές εμπειρίες, αυτό που με προσδιορίζει και με χαρακτηρίζει σαν άτομο, είναι να είμαι καθαρός σαν τη θάλασσα και να λειτουργώ περισσότερο ως άνθρωπος παρά σαν υπάλληλος.

ΥΓ. Επειδή δεν είμαι ο μόνος που έχει προβεί σε επώνυμη καταγγελία στην ασφάλεια του Βόλου, εύχομαι και προσεύχομαι η υπόθεση να προχωρήσει με κάθε νόμιμο τρόπο, χωρίς να υπάρξουν σκοτεινές και υπόγειες κινήσεις. Αυτό θα ήταν ανεπανόρθωτο λάθος από μια δομή η οποία βρίσκεται τόσο ψηλά στην εκτίμηση του κόσμου.

Οι καταγγελίες του κ. Χλίτσιου έρχονται να συμπληρώσουν την εικόνα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται για τις συνθήκες που επικρατούν σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου, καθώς οι καταγγελίες αφορούν πλέον τρεις υποθέσεις κακοποίησης και ασέλγειας σε βάρος παιδιών. 

Η υπόθεση έφτασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών μετά από καταγγελίες που έγιναν στον «Συνήγορο του Πολίτη», ενώ έχει ήδη καταθέσει στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων, ένας 19χρονος, ο οποίος κατηγόρησε εργαζόμενο της δομής στην οποία φιλοξενείτο για εκβιαστική συμπεριφορά, εξευτελισμούς και σεξουαλική παρενόχληση. 

«Διενεργείται προκαταρκτική εξέταση, δυνάμει εισαγγελικής παραγγελίας, προς διερεύνηση αξιόποινων πράξεων, της “κατάχρησης ανηλίκου που συμπλήρωσε τα 14 έτη και μη από οικείο, κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση” και της “σωματικής βλάβης αδύναμων προσώπων κατά συρροή, άπαξ και κατ’ έξακολούθηση” που φέρεται να τελέστηκαν ή να τελούνται σε βάρος ανηλίκων φιλοξενούμενων στις δομές της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας “Κιβωτός του Κόσμου” με έδρα την οδό Ζηνοδώρου στον Κολωνό και συγκεκριμένα στις δομές της Αθήνας, Πειραιά, Χίου, Πωγωνιανής Ιωαννίνων, Βόλου και Καλαμάτας ύστερα από έγγραφη αναφορά – καταγγελία που απέστειλε η Ανεξάρτητη Αρχή “Συνήγορος του Πολίτη” στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών» αναφέρεται από τις εισαγγελικές αρχές. 

Τι απαντά το ίδρυμα 

«Με μεγάλη έκπληξη και σοκ διαβάσαμε τα σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με μαρτυρία – κατάθεση 19χρονου, πρώην φιλοξενούμενου ανηλίκου στις κοινωφελείς δομές μας, εις βάρους προσώπου που σχετίζεται με την Κιβωτό του Κόσμου για διενέργεια πράξεων ασέλγειας», αναφέρει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Η Κιβωτός του Κόσμου «διαβεβαιώνει ότι δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών, ούτε των γεγονότων, ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Συνεπώς, επί του παρόντος, δεν μπορεί να λάβει θέση και αναμένει να δοθούν περισσότερες πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές».

«Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια περιστατικά και διαβεβαιώνουμε ότι πρώτη η Κιβωτός του Κόσμου και οι κοινωνικές υπηρεσίες της θα συνδράμουν τις Αρχές στη διερεύνηση των καταγγελλομένων», επισημαίνει και προσθέτει: «Έχοντας γνώση του ρόλου της Κιβωτού του Κόσμου και των ευθυνών μας, δηλώνουμε ότι, εφόσον διαφανεί ότι υπάρχει ευθύνη ανθρώπων που σχετίζονται με την Κιβωτό, θα λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα και θα υποστούμε τις συνέπειες.

»Η Κιβωτός του Κόσμου, στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων που έχει δημιουργήσει, έχει πάντοτε πρωταρχικό κριτήριο και νομική ευθύνη την παιδική προστασία, η οποία και αποτελεί το μοναδικό γνώμονα για το κοινωφελές έργο και τις δράσεις μας.

»Δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση των Αρχών για την παροχή κάθε στοιχείου και συνδρομής προς το σκοπό της πλήρους διελεύκανσης της υπόθεσης και παρακαλούμε τους αρμοδίους για την άμεση διερεύνηση όσων αναφέρονται στα δημοσιεύματα».

Αποσύρεται διάταξη για την παραχώρηση κτηρίου του ΕΦΚΑ στην οργάνωση 

Αποσύρεται η διάταξη που είχε περιληφθεί στο νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας για την παραχώρηση της χρήσης ακινήτου του ΕΦΚΑ στην «Κιβωτό του Κόσμου», σε συνέχεια της προκαταρκτικής έρευνας που διατάχθηκε και αφορά σε ασέλγεια εις βάρος ανηλίκων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Όπως αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, η σχετική πρωτοβουλία είχε αναληφθεί για πρώτη φορά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και, πρόσφατα, αποφασίστηκε η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης από την παρούσα κυβέρνηση, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εν λόγω παραχώρηση.

«Μέχρι την οριστική διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης, κάθε σχετική κίνηση αναστέλλεται» διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

spot_img