12.5 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΚόσμοςΈνοχος δήλωσε ενώπιον δικαστηρίου των ΗΠΑ, ο κολομβιανός βαρόνος των ναρκωτικών «Οτονιέλ»

Ένοχος δήλωσε ενώπιον δικαστηρίου των ΗΠΑ, ο κολομβιανός βαρόνος των ναρκωτικών «Οτονιέλ»

Ημερομηνία:

Ο ως πρότινος πανίσχυρος αρχηγός της επίφοβης συμμορίας Clan del Golfo της Κολομβίας, ο «Οτονιέλ», ο οποίος εκδόθηκε στις ΗΠΑ τον Μάιο του 2022, ομολόγησε χθες Τετάρτη την ενοχή του στην κατηγορία της διεθνούς διακίνησης κοκαΐνης ενώπιον της δικαιοσύνης στη Νέα Υόρκη, όπου είναι αντιμέτωπος ως και με ισόβια κάθειρξη.

Στο τέλος ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μπρούκλιν, ο Ντάιρο Αντόνιο Ούσουγα Νταβίντ, ή Οτονιέλ, 51 ετών, ανέγνωσε γραπτή δήλωση με την οποία παραδέχθηκε πως διευθέτησε τη μεταφορά 96 και πλέον τόνων κοκαΐνης στις ΗΠΑ μέσω της κεντρικής Αμερικής και του Μεξικού.

Αφού ομολόγησε ακόμη πως, στο πλαίσιο της «στρατιωτικής δουλειάς» του, «διαπράχθηκαν φόνοι» από μέλη της οργάνωσής του, που μετράει ως και 6.000 μέλη, παραδέχθηκε πως η συμμορία του «εγγυάτο την ασφάλεια εργαστηρίων και διακινητών ναρκωτικών και επέβαλε φόρους» για την κοκαΐνη που διερχόταν από εδάφη υπό τον έλεγχό της.

«Όταν καταδικαστεί, ο Ούσουγα Νταβίντ θα εκτίσει από την ελάχιστη υποχρεωτική ποινή 20 ετών κάθειρξης ως ισόβια κάθειρξη. Στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ομολογία της ενοχής του, δέχθηκε ακόμη την απόφαση να κατασχεθούν 216 εκατομμύρια δολάρια» που εξασφάλισε από την παράνομη δραστηριότητά του, ανέφερε ο Μπρίον Πις, ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Μπρούκλιν.

Ο Οτονιέλ, επικεφαλής από το 2012 της συμμορίας που ίδρυσαν υπολειμματικές δυνάμεις ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων, δήλωσε ένοχος για την πολυετή διοίκηση εγκληματικής οργάνωσης, για συνωμοσία με σκοπό την παρασκευή και τη διάθεση κοκαΐνης, και για συνωμοσία για τη διακίνηση κοκαΐνης διά θαλάσσης, κατηγορία που περιεχόταν σε δίωξη σε βάρος του από ομοσπονδιακό δικαστήριο της Φλόριντας.

Η έκδοσή του τον Μάιο του 2022, επτά μήνες μετά τη σύλληψή του στην Κολομβία, πυροδότησε αιματηρή εκστρατεία αντιποίνων, σειρά δολοφονιών αστυνομικών στη χώρα του. Όμως – αφού εξελέγη ο Γουστάβο Πέτρο, ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας που ανήκει στην αριστερά, ο οποίος θέλει να διαπραγματευτεί με όλες τις ένοπλες οργανώσεις για να τερματιστεί η εμφύλια σύρραξη στο κράτος της Λατινικής Αμερικής που διαρκεί έξι δεκαετίες- ο Οτονιέλ διέταξε τα μέλη της συμμορίας του να τερματίσουν το κύμα φόνων αυτό.

Σύμφωνα με τη DEA, την αμερικανική υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών, το καρτέλ του Κόλπου συνεργάστηκε με τα μεξικανικά καρτέλ Σιναλόα και Νέα Γενιά του Χαλίσκο για να μεταφέρει παράνομα ναρκωτικά στην αμερικανική επικράτεια.

Κατά την ίδια πηγή, το 90% των ναρκωτικών που διατίθενται στην αμερικανική αγορά προέρχεται από την Κολομβία και συχνά αναμιγνύεται με φαιντανύλη, ισχυρή και εξαιρετικά θανατηφόρα ουσία, που προσθέτουν τα μεξικανικά καρτέλ.

Το 2021, οι ΗΠΑ κατέγραψαν 108.000 θανάτους από υπερβολική δόση, τραγικό ρεκόρ.

ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

«Γλέντι έχει η Κερατιά σαν τα χρόνια τα παλιά» Αυτή την Κυριακή στην κεντρική πλατεία Κερατέας

Ο Δήμος Λαυρεωτικής διοργανώνει παραδοσιακό Αποκριάτικο γλέντι με γκόγκλιες (χειροποίητα ζυμαρικά),...

Ιδρυτικό μέλος του «Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων» ο Δήμος Κρωπίας

https://www.youtube.com/watch?v=B8PJj5ZBQks Ο Δήμος Κρωπίας ως ενεργό μέλος του ΣΠΑΥ πρωτοστάτησε...

Σύσκεψη  για τον αθλητισμό στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής...

Νίκος Χαρδαλιάς: «Η Περιφέρεια Αττικής σταθερός αρωγός στην εξωστρέφεια του οινοτουρισμού»

Στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας βρίσκεται ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος...

Σαρωνικός: Σε λειτουργία η Γραμμή Εξυπηρέτησης του Δημότη, 15325

https://www.youtube.com/watch?v=EiqdH84ZY8k Σε λειτουργία τέθηκε από την Παρασκευή 8 Μαρτίου, η...

Τελευταία Άρθρα

spot_img