17.4 C
Athens
Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΝέαΑπόψεις“Η Ευρώπη κοντά σε στρατιωτική εμπλοκή;” Του Θοδωρή Γιάνναρου 

“Η Ευρώπη κοντά σε στρατιωτική εμπλοκή;” Του Θοδωρή Γιάνναρου 

Ημερομηνία:

“Υπάρχουν συνασπισμοί κρατών όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, που γκρεμίζουν με τον χαρακτήρα που επιδεικνύουν και με τη συμπεριφορά τους, ειδικά απέναντι σε δυσκολίες, ότι κατάφεραν στο παρελθόν να  οικοδομήσουν με το μυαλό και την αξία τους… με μια μόνο κίνηση!”

Σε κάθε περίπτωση, κάθε ορθολογικός Ευρωπαίος πολίτης αντιτίθεται σφόδρα στην εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία και καταδικάζει την επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό της Μόσχας!

Κάθε συνειδητοποιημένος πολίτης στην Ελλάδα, αντιτίθεται στην άδικη ρωσική εισβολή, αν και γνωρίζουν πως οι Ουκρανοί μόνον οι αθώες περιστερές δεν ήταν, που συνυπήρχαν ειρηνικά με τους ρωσόφωνους που ζούσαν στην επικράτεια της Ουκρανίας. Βλέπουν επίσης τον Τούρκο δικτάτορα Ερντογάν, να ψάχνει ευκαιρία να μιμηθεί τον Πούτιν, μόνο που προς το παρόν τουλάχιστον δεν του βγαίνει, αν και θα το ήθελε πολύ!

Ο ουδέτερος παρατηρητής όμως, που θέλει να λέει τα σύκα, σύκα και τη σκάφη, σκάφη, δεν μπορεί να παραβλέψει κάποια σημεία, που αντίκεινται σε κάθε λογική και δεοντολογία και τα οποία φαντάζουν αρκετά επικίνδυνα και όλα αυτά για τα μάτια ποιού… του Ζελένσκι, ο οποίος θέλει να διεξάγει τον πόλεμό του στις πλάτες άλλων και κυρίως με τα χρήματα άλλων και με δωρεάν τα όπλα που χρησιμοποιεί, ενώ κάθε τόσο κλιμακώνει τις απαιτήσεις του και ζητά όλο και περισσότερα… αμιγώς επιθετικά όπλα για να χτυπήσει τον εισβολέα ακόμα και μέσα στην Ρωσία;

Κάτω από την πίεση των χωρών του πρώην Ανατολικού μπλοκ  -κυρίως αυτών της Βαλτικής, που αντιμετωπίζουν με μεγάλη εχθρότητα τη Ρωσία, η εσωτερική συζήτηση ακόμα και για πολεμικά αεροσκάφη F-16 βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, παρασύροντας έτσι την Δύση, αλλά ουσιαστικά την Ευρώπη σε τροχιά σύγκρουσης με τη Ρωσία του Πούτιν.

Η επιθετική στάση κυρίως των χωρών της Βαλτικής, έχει χωρίσει την Ευρώπη σε “αετούς” και “γλάρους” και απειλεί τόσο την εσωτερική συνοχή της όσο και γενικότερα την ειρήνη στην δική μας Ήπειρο, την Ευρώπη. Οι κραυγές για δυναμική κλιμάκωση που ακούγονται από αυτές τις χώρες και κάποιες άλλες όπως η Πολωνία, τις οποίες υποκινεί μόνιμα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τις συνεχείς απαιτήσεις του, εξυπηρετούν πάνω και περισσότερο από όλα…  τα συμφέροντα, την πολιτική και τη γεωστρατηγική της Αμερικής! 

Η Ευρώπη έχει πλέον εγκλωβιστεί τόσο ενεργειακά όσο και στον τομέα των εξοπλισμών. Η παροχή επιπλέον αρμάτων μάχης και αεροσκαφών από την Ευρωπαϊκή Ένωση  στην Ουκρανία…  θα δημιουργήσει πολύπλοκα κενά που θα μπορούν να καλυφθούν “μόνο” από την ίδια την Αμερική! Μήπως κάποια στιγμή σύντομα -πολυτέλεια χρόνου δυστυχώς δεν υπάρχει, να σκεφθούμε το αυτονόητο, πως, την ίδια στιγμή και στο πλαίσιο του μποϊκοτάζ της ρωσικής αγοράς ενέργειας, η Ευρωπαϊκή Ένωση προμηθεύεται LNG από την Αμερική ενισχύοντας σημαντικά την αμερικανική οικονομία; Γίνεται συνεπώς σαφές ότι οποιαδήποτε περαιτέρω συγκρουσιακή κλιμάκωση θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ζημιά στην Ευρώπη, ενώ θα αναδείξει νικητές, την στρατιωτική και την ενεργειακή βιομηχανία των συμμάχων μας πέραν του Ατλαντικού Ωκεανού… δηλαδή εντέχνως και αυτοβούλως, η Ευρώπη δένεται σφικτά στο οικονομικό και στρατιωτικό άρμα της Αμερικής, χωρίς εναλλακτικές ή διόδους εξόδου από αυτό! Και βέβαια ανήκουμε στον ίδιο συνασπισμό κρατών, αλλά είναι απαραίτητο να δεθούμε ακόμα περισσότερο στην ηγέτιδα χώρα, να κινδυνεύουμε περισσότερο από εκείνη, να εξαρτώμεθα πλήρως από αυτήν και να πληρώνουμε τα πάντα ακριβότερα, όντας πλήρως εξαρτώμενοι;

Ακολουθώντας αυτό το μοτίβο, η Ευρώπη αν και μπορεί, ποτέ δεν θα κατορθώσει να σταθεί επάξια δίπλα στις μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη, αλλά θα συνεχίσει να συνυπάρχει ως ελεγχόμενος παρίας στις εξελίξεις και χωρίς κανένας να της δίνει την πρέπουσα σημασία! Αυτό θέλουμε;

Θέλουμε μήπως κάποια στιγμή, που όπως φαίνεται μάλλον θα έρθει σύντομα, να δούμε στρατιώτες της Δύσης να πολεμούν στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία, μιας και ο Ζελένσκι δεν βλέπω να έχει αναστολές να κλιμακώσει και να ζητήσει επιτακτικά και το τελειωτικό βήμα, που θα οδηγήσει σε γενικευμένο πόλεμο στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο;

Μέχρι χθες, η στρατηγική του Δυτικού Συνασπισμού, ήταν μια αργή αλλά απόλυτα σταθερά ανοδική τάση στην υποστήριξη που δίνονταν στην Ουκρανία, με αντιαρματικά “Javelins” και φορητά αντιαεροπορικά συστήματα “Stinger”, αλλά όπως αποδείχθηκε, φθάσαμε γρήγορα στα “HIMARS” και ακόμα πιο πρόσφατα τους πυραύλους εδάφους-αέρος “Patriot”, τα άρματα μάχης και τα οπλισμένα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και επιτήρησης στο πεδίο της μάχης! Έτσι μένει μόνο το “πότε” θα παραδοθούν τα “μαχητικά F-16” στην Ουκρανία με τους στρατιώτες πιθανότατα κάποια στιγμή να ακολουθήσουν, ανοίγοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις Πύλες της Κολάσεως… και μετά άντε να δούμε πως θα τις κλείσουμε, όπως επίσης αν και όταν κλείσουν τι θα έχει μείνει άθικτο στον πλανήτη Γη…

Παρ’ όλο που η Ευρώπη είναι ακόμα ιδιαίτερα διστακτική, και επιθυμεί πρώτα να εξαντλήσει όλες τις επιλογές που διαθέτει για αεροπορική υποστήριξη στην Ουκρανία, όπως drones και ίσως πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς πριν προχωρήσει σε σκέψεις για ενίσχυση της Ουκρανίας με μαχητικά F-15 και F-16, η Αμερική έχει ήδη εγκρίνει πίστωση δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων, δεκάδες από τους οποίους έχουν ήδη επιλέγει από την πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας και προετοιμάζονται για το υπερατλαντικό ταξίδι, με κάποιους εξ’ αυτών να εκπαιδευτούν στα επιθετικά ελικόπτερα Apache. Απ’ ότι φαίνεται, ο κύβος έχει ριφθεί και η Κόλαση αναμένει… παρ’ όλο που για την λειτουργία αυτών των μαχητικών, απαιτούνται νέοι αεροδιάδρομοι υψηλής ποιότητας και μεγαλύτερο μήκος για τις από-προσγειώσεις των αεροσκαφών που οι δυτικοί θα κληθούν να τους κατασκευάσουν και βέβαια πληρώσουν! 

Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι, ποιος θα κάνει τη συντήρηση, διότι εδώ οι Ουκρανοί μηχανικοί αεροσκαφών δεν είναι δυνατόν να μάθουν αυτά τα σύγχρονα δυτικά μαχητικά με ταχύρρυθμα μαθήματα, διότι πιθανότατα κανένα να μην κατορθώσει να πετάξει για δεύτερη η τρίτη φορά… συνεπώς μάλλον δυτικοί τεχνικοί θα αναλάβουν τον τομέα αυτόν και άμεσα θα γίνουν “νόμιμοι στόχοι” των Ρώσων! Τα πράγματα σίγουρα δεν είναι ούτε απλά, ούτε ρόδινα  – μάλλον προβληματικά θα έλεγε κάποιος που γνωρίζει… κάτι που σίγουρα πρέπει να μας προβληματίσει!

Η άγραφη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην προμηθευτεί η Ουκρανία ένα πλήρως ολοκληρωμένο πακέτο όπλων μάλλον έχει τελειώσει και οδεύουμε προς μια άσχημη κλιμάκωση, που θα οδηγήσει την Ευρώπη πολλά χρόνια πίσω, με τις πιο αδύναμες χώρες να υποφέρουν περισσότερο!

Η Δύση πρέπει να σταματήσει να δείχνει δύο πρόσωπα στον πόλεμο της Ουκρανίας… η μια πλευρά με φαβορίτα μέχρι το πηγούνι και η άλλη με ξυρισμένη τη φαβορίτα πάνω από το αυτί! 

Δεν είναι δυνατόν να υιοθετεί κυρώσεις κατά της Ρωσίας, που δεν την αγγίζουν, μιας και η σύμμαχος της Τουρκία είναι το δεκανίκι της και στο βωμό του κέρδους κάνει τα πάντα για να την υποστηρίξει καθαρά για δικό της όφελος, τη στιγμή που άλλα κράτη της συμμαχίας πληρώνουν βαρύ οικονομικό κόστος!

Δεν είναι δυνατόν το Ιράν να τροφοδοτεί τη Ρωσία με χιλιάδες επιθετικά drones καμικάζι και η Τουρκία να στέκεται σε κάθε περίσταση δίπλα τους και να το δηλώνει δημόσια, χωρίς κανένας να της τραβάει έστω τ’ αυτί!  

Δεν είναι δυνατόν δύο ευρωπαϊκές χώρες που απειλούνται από τη Ρωσία και θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, να σαμποτάρονται από την Τουρκία και τους συνεχείς εκβιασμούς της…

Είναι απαράδεκτο το ΝΑΤΟ να τηρεί σιγή ιχθύος μέσω του έμμισθου υπαλλήλου του Ερντογάν, Γενς Στόλτενμπεργκ, στις απειλές της Τουρκίας και στις συνεχείς προκλήσεις της εις βάρος της Ελλάδος, που απειλεί εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, να τινάξει στον αέρα την ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ, προς χάριν και τέρψιν του συμμάχου της Βλάντιμιρ Πούτιν!

Είναι περίεργα τα πράγματα στη Δυτική Συμμαχία με τόσες διαφορετικές απόψεις για τον πόλεμο της Ουκρανίας, όσα και τα κράτη που την απαρτίζουν με τη φιλοσοφία των δύο μέτρων και δύο σταθμών να κυριαρχεί! Έτσι δεν ακολουθείται καμία σοβαρή στρατηγική, ούτε σπάνε αυγά! Στην Ευρώπη δεν ταιριάζει να είναι άφωνο υποχείριο κανενός, και μάλιστα χωρίς άποψη! Δεν είναι αυτή η Ευρώπη που ονειρευόμαστε, αλλά μάλλον κάποιο κακέκτυπο αυτού του ονείρου… Κρίμα!

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Ρομποτική χειρουργική τεχνική  για καρκίνο του πνεύμονα στο Metropolitan General

Οι πνεύμονες αποτελούνται από τμήματα τα οποία ονομάζονται λοβοί....

Τελευταία Άρθρα

spot_img