13.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΕλλάδα«Ασφαλής μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Τι να προσέχουμε για να...

«Ασφαλής μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Τι να προσέχουμε για να αποφύγουμε ατυχήματα.» Του εκπαιδευτή οδηγών Δημήτρη Μαύρου

Ημερομηνία:

ΕΠΙΒΙΒΑΣΗ ΣΕ ΜΕΣΟ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

Αναμονή στη στάση

Όταν θέλουμε να μετακινηθούμε με λεωφορείο ή τρόλλεϋ μεταβαίνουμε στη στάση όπου περιμένουμε το όχημα της γραμμής που μας εξυπηρετεί. Μόλις δούμε το όχημα, εντείνουμε τον βραχίονά μας για να δηλώσουμε την πρόθεσή μας στον οδηγό του ότι θέλουμε να επιβιβαστούμε σ’ αυτό. Ο οδηγός μόλις μας αντιληφθεί, θα χρησιμοποιήσει τον δεξιό δείκτη κατεύθυνσης (φλας) για να ειδοποιήσει τους χρήστες της οδού που κινούνται πίσω, πλάι και έμπροσθεν αυτού ότι θα πραγματοποιήσει στάση.

Εμείς τότε κατεβάζουμε το χέρι μας και περιμένουμε να σταματήσει το όχημα στη στάση. Σε καμιά περίπτωση όσο κινείται το όχημα, δεν κατεβαίνουμε από το πεζοδρόμιο στο οδόστρωμα, ούτε κινούμαστε βαδίζοντας ταυτόχρονα με το όχημα, επειδή υπάρχει μεγάλος κίνδυνος. Αρκετοί επιβάτες δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος του κινδύνου, π.χ εάν το όχημα λόγω κακοτεχνία οδοστρώματος, ξαφνικής αδιαθεσίας του οδηγού, κ.α, πέσει πάνω τους.

Σε περίπτωση που ο οδηγός αντιληφθεί επιβατικό κοινό να βρίσκεται στο οδόστρωμα και να κινείται πλησίον του οχήματος, οφείλει να σταματήσει το όχημα για να αποφύγει όλους τους πιθανούς κινδύνους. Παρατηρείται συχνά τότε έντονη δυσανασχέτηση του κοινού, καθώς δεν αντιλαμβάνεται στην πρόθεση του οδηγού.

Επιβίβαση στο όχημα

Όταν σταματήσει το όχημα και ανοίξει ο οδηγός τις πόρτες, περιμένουμε να αποβιβαστούν επιβάτες, αν υπάρχουν, και κατόπιν επιβιβαζόμαστε προχωρώντας προς το εσωτερικό του οχήματος. Αν δεν υπάρχουν άδεια καθίσματα και χρειαστεί να σταθούμε όρθιοι,

κρατιόμαστε γερά από τις χειρολαβές και τους στύλους του οχήματος σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής μας, ώστε να μην υπάρξει τραυματισμός σε περίπτωση φρεναρίσματος.

Για να αποβιβαστούμε, πατάμε εγκαίρως το κουμπί της εξόδου για να μπορέσει ο οδηγός να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ασφαλούς προσέγγισης του οχήματος στις καθορισμένες στάσεις. Εάν πατήσουμε το κουμπί αργοπορημένα, ο οδηγός πιθανόν δε θα μπορέσει να ειδοποιήσει τους χρήστες της οδού που ακολουθούν  και για να μην προκληθεί σύγκρουση, θα αναγκαστεί να μας αφήσει στην επόμενη στάση, κάτι που θα μας κάνει να δυσανασχετήσουμε.

Είναι απαραίτητο και δεδομένο να γνωρίζουμε ότι ο οδηγός φροντίζει πάντα για την ασφάλεια όλων μας.

Αποβίβαση από το όχημα

Όταν πρόκειται να αποβιβαστούμε από το όχημα, αφού ο οδηγός ανοίξει τις πόρτες, ελέγχουμε πριν κατέβουμε δεξιά και αριστερά μας, καθώς τα δίτροχα εμφανίζονται από παντού.

Πολλές φορές, λόγω εμποδίων στις στάσεις (οχήματα παρκαρισμένα παράνομα, διάφορα εμπόδια) ο οδηγός του οχήματος αναγκάζεται να σταματήσει μακριά από το πεζοδρόμιο, αφού βέβαια έχει ελέγξει από τους καθρέφτες του για τη δική μας ασφάλεια. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. Είναι απαραίτητο πριν εξέλθουμε από το όχημα να ελέγχουμε σχολαστικά.

Μετά την αποβίβασή μας πηγαίνουμε αμέσως στο πεζοδρόμιο και εάν θέλουμε να διασχίσουμε το οδόστρωμα για να περάσουμε στο απέναντι πεζοδρόμιο, κινούμαστε αφού πρώτα φύγει το λεωφορείο ή τα λεωφορεία από τη στάση για να έχουμε πλήρη ορατότητα της οδού. Μόνο τότε είναι ασφαλές να κινηθούμε.

Δυστυχώς είναι πολλά τα δυστυχήματα που έχουν προκληθεί λόγω βιασύνης, απροσεξίας ή επιπόλαιης θεώρησης της θέσης των οχημάτων. Το σταματημένο όχημα πίσω από το λεωφορείο δεν αποτελεί ασφαλές κριτήριο για να διασχίσουμε την οδό περνώντας μπροστά από το λεωφορείο. Έχουν σημειωθεί πολλά δυστυχήματα όπου αυτοκίνητα προσπερνούν παράνομα και απροειδοποίητα λεωφορείο και σταματημένο διερχόμενο όπισθεν όχημα.

Επίσης δεν πρέπει μετά την αποβίβασή μας να διασχίσουμε την οδό περνώντας πίσω από το λεωφορείο, όταν αυτό έχει σταματήσει λόγω εμποδίων  μακριά από την εσοχή της στάσης. Ακόμα κι αν υπάρχουν σταματημένα πίσω από το λεωφορείο αυτοκίνητα, μπορεί να προκληθεί δυστύχημα εγκλωβίζοντας επιβάτη μεταξύ του λεωφορείου και του αυτοκινήτου που βρισκόταν πίσω του, ύστερα από πρόσκρουση σε αυτό ενός άλλου αυτοκινήτου.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΝΩΣΗ: Όταν βλέπουμε λεωφορείο από μακριά  ή από απέναντι δεν πρέπει να τρέξουμε να το προλάβουμε, διότι η βιασύνη μας αυτή είναι μια από τις κυριότερες  αιτίες δυστυχήματος.

 Είναι ευθύνη των γονέων να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους στους βασικούς κανόνες σωστής χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι οδηγοί των οχημάτων της Ο.Σ.Υ (αστικές συγκοινωνίες) εργάζονται σε πολύ δύσκολες συνθήκες στο λεκανοπέδιο κύριο μέλημά τους είναι η απόλυτη ασφάλεια των επιβαινόντων και όλων των χρηστών της οδού.  Αυτή η δύσκολη εργασία που απαιτεί τέλεια σωματική και ψυχική κατάσταση, συνεχή εγρήγορση και προνοητικότητα χρειάζεται τη συνεργασία του επιβατικού κοινού για να είναι αποτελεσματική με απόλυτη ασφάλεια.

Οι οδηγοί είναι άρτια εκπαιδευμένοι με συνεχή επιμόρφωση και πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν το επιβατικό κοινό.

Σχετικά Άρθρα

«Γλέντι έχει η Κερατιά σαν τα χρόνια τα παλιά» Αυτή την Κυριακή στην κεντρική πλατεία Κερατέας

Ο Δήμος Λαυρεωτικής διοργανώνει παραδοσιακό Αποκριάτικο γλέντι με γκόγκλιες (χειροποίητα ζυμαρικά),...

Ιδρυτικό μέλος του «Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων» ο Δήμος Κρωπίας

https://www.youtube.com/watch?v=B8PJj5ZBQks Ο Δήμος Κρωπίας ως ενεργό μέλος του ΣΠΑΥ πρωτοστάτησε...

Σύσκεψη  για τον αθλητισμό στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής...

Νίκος Χαρδαλιάς: «Η Περιφέρεια Αττικής σταθερός αρωγός στην εξωστρέφεια του οινοτουρισμού»

Στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας βρίσκεται ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος...

Σαρωνικός: Σε λειτουργία η Γραμμή Εξυπηρέτησης του Δημότη, 15325

https://www.youtube.com/watch?v=EiqdH84ZY8k Σε λειτουργία τέθηκε από την Παρασκευή 8 Μαρτίου, η...

Τελευταία Άρθρα

spot_img