17.6 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝέαΑττική – ΠεριφέρειαΠαλαιά Φώκαια: Σαρώθηκε ο βυθός στο λιμάνι από σκουπίδια. Υποθαλάσσιος καθαρισμός από...

Παλαιά Φώκαια: Σαρώθηκε ο βυθός στο λιμάνι από σκουπίδια. Υποθαλάσσιος καθαρισμός από Δήμο – Beach Cleaning Hellas  και 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων.

Ημερομηνία:

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο υποθαλάσσιος καθαρισμός στο Λιμάνι της Παλαιάς Φώκαιας, στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος “Μπλε Σαρωνικός”, την Κυριακή 26 Μαρτίου.

Ο δήμος Σαρωνικού σε συνεργασία με την ομάδα Beach Cleaning και με το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Σαρωνικού και την στήριξη του καταδυτικού κέντρου Cool Experience Dive Center πραγματοποίησε την τρίτη παρόμοια δράση για το 2023.

Με την συνδρομή 26 εθελοντών, εκ των οποίων 5 δύτες, ανασύρθηκαν 258 κιλά απορρίμματα από τον βυθό. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση οι συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι τα απόβλητα ήταν εμφανώς λιγότερα σε σύγκριση με όσα είχαν περισυλλεγεί  κατά τη δράση που πραγματοποιήθηκε στο ίδιο σημείο πριν ένα χρόνο. Μάλιστα σύμφωνα με τους δύτες ο βυθός ήταν αισθητά λιγότερο επιβαρυμένος σε σχέση με τον καθαρισμό του 2022, μια ιδιαίτερα ευχάριστη διαπίστωση τόσο για το περιβάλλον όσο και για την ομάδα Beach Cleaning αλλά και τους πολίτες της περιοχής.

Μέλη του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Σαρωνικού συμμετείχαν στην δράση ενώ στην συνέχεια προσωπικό του Δήμου Σαρωνικού πήρε όλα τα απορρίμματα που συλλέχθηκαν και μεταφέρθηκαν σε ειδικό χώρο επεξεργασίας. Το πρόγραμμα “Μπλε Σαρωνικός” πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά με στόχο την αποσυμφόρηση του Σαρωνικού Κόλπου καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από την περιβαλλοντική ρύπανση.

Τη δράση χαιρέτησε ο δήμαρχος Σαρωνκού Χρήστος Γκίνης: «Στηρίζουμε κάθε ενέργεια που συμβάλει στη βελτίωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και στην απαλλαγή του από κάθε είδους απορρίμματα. Η θάλασσα αποτελεί ζωοδότη της περιοχής μας και εμείς ως πολίτες οφείλουμε να την προστατεύουμε με κάθε μέσο. Πριν από κάθε ενέργειά μας κοντά σε θαλάσσιο χώρο ας σκεφτούμε τι απόβλητα θα παράξουμε και που θα τα απορρίψουμε. Σίγουρα ο βυθός δεν είναι το κατάλληλο μέρος».  

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Δ/νσης Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Γιάννης Κυριακόπουλος, με τη συμβολή του οποίου προωθήθηκε η δράση ευχαρίστησε τόσο τα μέλη του Beach Cleaning Hellas όσο και τους ναυτοπρόσκοπους για τη συμβολή τους  στη σημαντική αυτή ενέργεια. 

«Ευχαριστώ από καρδιάς τους προσκόπους μας γιατί στηρίζουν τις δράσεις μας με όλες τους τις δυνάμεις καθώς και τα μέλη του Beach Cleaning Hellas για τη σπουδαία πρωτοβουλία και το σημαντικό έργο του υποθαλάσσιου καθαρισμού. Τους ευχαριστούμε επίσης γιατί διδάσκουν πόσο σημαντική είναι η προστασία του περιβάλλοντος για τη ζωή μας».

Το 2022 το πρόγραμμα “Μπλε Σαρωνικός” ολοκληρώθηκε με 16 δράσεις σε 10 Δήμους και την ανάσυρση περισσότερων των 12.000 κιλών απορρίμματα. Τελεί δε, υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, του International Action ART, του Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Χέλμης, του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής  και του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

“Παγκόσμια Γεωπάρκα 𝗨𝗡𝗘𝗦𝗖𝗢 – Λαυρεωτικής: η συμμετοχή της Ελλάδος στο Διεθνές Πρόγραμμα”

Στο Υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε η τεχνική συνάντηση Γεωπάρκων με...

Τελευταία Άρθρα

spot_img