17.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝέαΠολιτισμός“Η Παναγία της Νίκης”, το συγκλονιστικό ιστορικό ντοκιμαντέρ του Απόστολου Μπρέντα, σε πρώτη...

“Η Παναγία της Νίκης”, το συγκλονιστικό ιστορικό ντοκιμαντέρ του Απόστολου Μπρέντα, σε πρώτη προβολή στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών

Ημερομηνία:

   Η “Ομάδα Ιστορικής Αναβίωσης Ε.Σ.1940” σε συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, θα παρουσιάσουν σε πρώτη προβολή το ιστορικό ντοκιμαντέρ “Η Παναγία της Νίκης”. Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία που συνέβη στα χρόνια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου 1940 – 41, και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά σε εφημερίδες της εποχής.

   «Στις 2 Μαρτίου 1941, στα αλβανικά βουνά, η Παναγία εμφανίστηκε στον έλληνα ηπειρώτη αξιωματικό Νικόλαο Γκάτζαρο και του μίλησε.

Ο αξιωματικός ανέφερε ιεραρχικά το γεγονός και λίγες μέρες αργότερα με διαταγή της 8ης Μεραρχίας, έλληνες στρατιώτες έκτισαν μία μικρή εκκλησία στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Παράλληλα με τις οικοδομικές εργασίες, ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης – ο οποίος υπηρετούσε τότε ως στρατιώτης του μηχανικού – αγιογράφησε “κατ’ εξαίρεση” την εικόνα της Παναγίας για να στολιστεί το τέμπλο της. Ο ίδιος της έδωσε και το μοναδικό προσωνύμιο: Η Παναγία της Νίκης».

   Ο Απόστολος Μπρέντας μετά από πολύχρονη έρευνα στους τόπους

που διαδραματίστηκαν τα παραπάνω γεγονότα και μιλώντας με τους πρωταγωνιστές, δημιούργησε το ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί στο Αμφιθέατρο “Ιωάννης Καποδίστριας” του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών (Βασ. Σοφίας & Ριζάρη 2) την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023 και ώρα 20:00. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

   Για το θέμα της ταινίας θα μιλήσουν ο Αντιστράτηγος ε.α. – Νομικός Ευάγγελος Γριβάκος και ο καθηγητής μουσικής Γεώργιος Λιλής.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Ομάδα Αναβίωσης θα παρουσιάσει στο κοινό και το αντίγραφο της “χαμένης” εικόνας.

   Την εκδήλωση θα παρουσιάσουν οι δημοσιογράφοι Γεωργία Χάρδα και Λεωνίδας Μπλαβέρης. 

Σχετικά Άρθρα

«Γλέντι έχει η Κερατιά σαν τα χρόνια τα παλιά» Αυτή την Κυριακή στην κεντρική πλατεία Κερατέας

Ο Δήμος Λαυρεωτικής διοργανώνει παραδοσιακό Αποκριάτικο γλέντι με γκόγκλιες (χειροποίητα ζυμαρικά),...

Νησιώτικο γλέντι από την Ένωση Θηραίων Λαυρεωτικής  

https://www.youtube.com/watch?v=qjNbfJMp57c Σάββατο 9 Μαρτίου 2024 στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου και...

Τελευταία Άρθρα

spot_img