19.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝέαΑττική – ΠεριφέρειαΗ Λαυρεωτική γη στα νέα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO!!!

Η Λαυρεωτική γη στα νέα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO!!!

Ημερομηνία:

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO ενέκρινε τις συστάσεις που έκανε το Συμβούλιο για την αποδοχή 18 νέων προσθήκων στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. Ανάμεσα τους και το Γεωπάρκο της Λαυρεωτικής με πλούτο γεωλογικών, γεωμορφολογικών και πολιτιστικών χώρων, όπως περιγράφεται από την ίδια την UNESCO.

Τα νεότερα γεωπάρκα περιλαμβάνουν περιοχές της Βραζιλίας, της Ινδονησίας, του Ιράν, της Ιαπωνίας, της Μαλαισίας, της Νορβηγίας και άλλες μοναδικές περιοχές του πλανήτη.  Αυτές οι νέες προσθήκες ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO σε 195 σε 48 χώρες.

Όπως αναφέρει η UNESCO, το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Λαυρεωτικής, είναι ένας κρυμμένος θησαυρός και αποτελείται από την πόλη του Λαυρίου, που βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Ελλάδας, την Αθήνα. Το γεωπάρκο αποτελείται από μια περιοχή με πλούτο γεωλογικών, γεωμορφολογικών και πολιτιστικών χώρων. Σήμερα, η περιοχή φιλοξενεί 25.102 κατοίκους και κατοικείται έντονα από την αρχαιότητα λόγω του υπόγειου γεωλογικού πλούτου της. Το γεωπάρκο είναι παγκοσμίως γνωστό για τα μικτά κοιτάσματα θειούχου μεταλλεύματος, την εξόρυξη αργύρου, καθώς και για την αφθονία και την ποικιλία ορυκτολογικών δειγμάτων, πολλά από τα οποία αντιπροσωπεύουν τοποθεσίες τύπου. Αυτή η εξαίσια γεωποικιλότητα συσχετίζεται με την εξαιρετική ομορφιά και την αξία της βιοποικιλότητας του γεωπάρκου.

 

Εορτασμός της γήινης κληρονομιάς

Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Λαυρεωτικής UNESCO βρίσκεται σε μια ασύγκριτη περιοχή, συνδυάζοντας υποδειγματικά ορυκτολογικά, γεωλογικά, μεταλλευτικά και αρχαιολογικά χαρακτηριστικά. Το κοίτασμα Λαυρίου αποτελείται από πέντε διαφορετικά είδη κοιτασμάτων που σχετίζονται μεταξύ τους, χαρακτηριστικό που δεν έχει υπάρξει ακόμη σε άλλο κοίτασμα αλλού. Τα ορυκτά του περιέχουν τον υψηλότερο αριθμό διαφορετικών στοιχείων (48) από οποιαδήποτε γνωστή περιοχή εξόρυξης και επομένως πιο διαφορετικά από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Εκτός από το ότι είναι διάσημη για το ασήμι της, η περιοχή περιέχει περισσότερα διαφορετικά ορυκτά από οποιαδήποτε άλλη τοποθεσία στη Γη. Οι επιπτώσεις των επιφανειακών καιρικών συνθηκών και της οξείδωσης στο Λαύριο, μαζί με τη διακύμανση της στάθμης της θάλασσας ως αποτέλεσμα της ταλαντευόμενης κλιματικής αλλαγής τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια, έχουν δημιουργήσει μια απαράμιλλη ποικιλία δευτερογενών ορυκτών. Ως αποτέλεσμα, η μεταλλευτική περιοχή του Λαυρίου είναι μοναδική στα ορυκτολογικά της χαρακτηριστικά. Επί του παρόντος, από τα παγκοσμίως γνωστά ορυκτά είδη, σχεδόν το 12% είναι παρόν στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο της Λαυρεωτικής UNESCO, καθιστώντας το φυσικό ορυκτολογικό μουσείο.

Υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών

Η «Ιερά Μονή του Αποστόλου Παύλου» είναι ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια του Γεωπάρκου Λαυρεωτικής στις παρυφές του οικισμού «Άνω Πλάκα», στην Παλαιοκαμάριζα. Η κύρια εκκλησία της μονής είναι αφιερωμένη στον Άγιο Απόστολο Παύλο. Είναι βυζαντινού σταυροειδούς ρυθμού με τρούλο. Το μοναστήρι είναι ένας μοναδικός τόπος άυλης κληρονομιάς που προάγει τον «ορθόδοξο μοναχισμό» και την «τοιχογραφία», μια παραδοσιακή τεχνική που χρησιμοποιεί φυσικά χρώματα από βράχους. Επιπλέον, το Περιβαλλοντικό Εκπαιδευτικό Κέντρο Λαυρίου υλοποιεί ένα πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα διατήρησης και αειφόρου ανάπτυξης. Μία από τις δραστηριότητές της, με στόχο την προώθηση και ευαισθητοποίηση των νέων (5-15 ετών) για έναν υγιεινό τρόπο ζωής και την προστασία της βιοποικιλότητας, αφορά τη θάλασσα και τα παράκτια οικοσυστήματα. Το πρόγραμμα προωθεί τη γνωριμία με τις πολύτιμες υποθαλάσσιες κλίνες Posidonia oceanica και συζητά τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία και τη διατήρησή τους.

 

Οι αφανείς ήρωες που πέρασαν μέρες και μέρες για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τον καθαρισμό ολόκληρης περιοχής που αποτελεί πλέον κομμάτι της UNESCO

Σχετικά Άρθρα

Στο Δήμο Κρωπίας ο Ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα έγινε το μεσημέρι της Τρίτης...

“Παγκόσμια Γεωπάρκα 𝗨𝗡𝗘𝗦𝗖𝗢 – Λαυρεωτικής: η συμμετοχή της Ελλάδος στο Διεθνές Πρόγραμμα”

Στο Υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε η τεχνική συνάντηση Γεωπάρκων με...

Τελευταία Άρθρα

spot_img