20.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΌλες οι ΚατηγορίεςΝέαΟ Ερντογάν ζητάει ¨ελευθέρας¨ από την τουρκική εθνοσυνέλευση, για στρατιωτική δράση σε...

Ο Ερντογάν ζητάει ¨ελευθέρας¨ από την τουρκική εθνοσυνέλευση, για στρατιωτική δράση σε άλλη χώρα.

Ημερομηνία:

Ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Τουρκικής άσκησης στη Σμύρνη

Η αποκάλυψη των πραγματικών προθέσεων του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν έγινε από το ανεξάρτητο δίκτυο Nordic Monitor, του αυτοεξόριστου Τούρκου δημοσιογράφου Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.

Ο Ερντογάν, σύμφωνα με το  δίκτυο Nordic Monitor,  ζητάει τη άδεια από την τουρκική εθνοσυνέλευση για την δράση τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων σε σημείο και χρόνο που ο ίδιος θα καθορίσει. Αφορμή αποτέλεσε το αίτημα έγκρισης παράταση παρουσίας των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιβύη, ωστόσο αυτή η απόφαση, δεν αφορά αποκλειστικά το έδαφος της Λιβύης, αλλά γίνεται αόριστα λόγος για «χώρες».
 «Στην τελική παράγραφο, ο Τούρκος πρόεδρος ζητά την έγκριση του κοινοβουλίου για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων σε ξένες χώρες για επιχειρήσεις και επεμβάσεις, προκειμένου να προστατευθούν αποτελεσματικά τα συμφέροντα της Τουρκίας και να βοηθηθεί η άσκηση δυναμικής πολιτικής, ώστε να αποφευχθεί η αντιμετώπιση μιας κατάστασης που δεν μπορεί να διορθωθεί στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι το εύρος των επιχειρήσεων, ο αριθμός των στρατευμάτων και ο χρόνος που θα αναπτυχθούν θα καθοριστούν από τον ίδιο» αναφέρει το Nordic Monitor, επισημαίνοντας: «Η χρήση της λέξης «χώρες» αντί για «Λιβύη» ως χώρα στην οποία θα σταλούν στρατεύματα επιτρέπει στον Ερντογάν να στείλει στρατεύματα σε όποιον προορισμό κρίνει απαραίτητο, με το σκεπτικό της προστασίας των συμφερόντων της Τουρκίας».

To ανεξάρτητο δίκτυο φέρνει ως παράδειγμα πως ο Ερντογάν, στο πλαίσιο της νέας απόφασης της τουρκικής εθνοσυνέλευσης που του «λύνει» τα χέρια, μπορεί να αναλάβει δράση κατά άλλης χώρας, όπως για παράδειγμα και της Ελλάδας, ισχυριζόμενος πως: «Υπάρχει παραβίαση στην Ανατολική Μεσόγειο σχετικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας Οριοθέτησης Θαλάσσιων Συνόρων Τουρκίας-Λιβύης που υπογράφηκε το 2019». Πρόκειται για θαλάσσια συμφωνία -που δεν αναγνωρίζεται από καμία μεσογειακή χώρα- καθορισμού κοινής υφαλοκρηπίδας Τουρκίας-Λιβύης και ΑΟΖ.

 

Σχετικά Άρθρα

“Παγκόσμια Γεωπάρκα 𝗨𝗡𝗘𝗦𝗖𝗢 – Λαυρεωτικής: η συμμετοχή της Ελλάδος στο Διεθνές Πρόγραμμα”

Στο Υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε η τεχνική συνάντηση Γεωπάρκων με...

Τελευταία Άρθρα

spot_img