30.8 C
Athens
Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήUncategorized"Τους περιμένουμε για ρομαντικά ραντεβού… τη νύχτα!" ...

“Τους περιμένουμε για ρομαντικά ραντεβού… τη νύχτα!” Του Θοδωρή Γιάνναρου

Ημερομηνία:

Η Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, βρίσκεται σε σταυροδρόμια σημαντικών αποφάσεων, μιας και μετά από ακριβώς έναν αιώνα, ίσως να πρέπει να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τα εδάφη, τον αέρα και τις θάλασσές της!

Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία έχει εδαφικές βλέψεις στα δυτικά της, που δεν είναι άλλα από τα ανατολικά εδάφη, ύδατα και αέρας της Ελλάδας. Η Τουρκία και η ηγεσία της φαίνεται πως προετοιμάζονται για να προσπαθήσουν να επαναπροσδιορίσουν τα δυτικά τους σύνορα, καταπατώντας κάθε νομιμότητα και εκτοξεύοντας απειλές και τελεσίγραφα.

Οι Τούρκοι πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο, θα δώσουν λύσεις σε άλυτα μέχρι σήμερα προβλήματα που έχουν εντοπίσει και θα απαλλάσσονταν από τους όποιους περιορισμούς το Διεθνές Δίκιο και το Δίκαιο της Θάλασσας τους επιβάλλει, ώστε να καταστούν αρχικά κυρίαρχη στρατιωτική, πολιτική και οικονομική δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο, και έτσι να αναστήσουν αυτό που οραματίζονται  -την οθωμανική αυτοκρατορία  και τελικά να καταφέρουν να εισέλθουν στο κλαμπ των μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη.

Η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση, πρέπει να προετοιμαστεί προκειμένου να υπερασπιστεί τα σύνορά της, καθώς και εκείνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία εδώ και δεκαετίες ανήκει και είναι από τα ιδρυτικά της μέλη.

Οι περιορισμοί και τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί από την ηγεσία της Τουρκίας και που σχετίζονται άμεσα με τις νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες της, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας στη συντριπτική πλειονότητα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, από τη Σαμοθράκη και τη Λήμνο στα Βόρεια Αιγαίο, που δεσπόζουν ως φρούρια μπροστά από τα Δαρδανέλια, μέχρι το Καστελλόριζο που βρίσκεται απομονωμένο και κατά την άποψή τους αδύναμο, δίπλα στις ακτές της Αττάλειας, στο βαθύ Νότο των Ελληνικών υδάτων, τις αντίστοιχες νόμιμες αξιώσεις και δικαιώματα της Ελλάδας σχετικά με τα χωρικά της ύδατα, τον εναέριο της χώρο, την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ· και να χρησιμοποιήσει την εντός της Θράκης ύπαρξη της  μουσουλμανική μειονότητα που η Τουρκία θέλει να ισχυρίζεται πως είναι… αδέρφια της… ακόμα δηλαδή και οι Πομάκοι και οι Ρομά!

Ο Πρόεδρος και η ευρύτερη ηγεσία της Τουρκίας βλέπουν το μέλλον της χώρας τους βαλτωμένο και ακινητοποιημένο εξ’ αιτίας του Γόρδιου δεσμού των προαναφερθέντων διεθνών περιορισμών που έχουν ανακαλύψει. Οι Τούρκοι φαίνεται να προσπαθούν να πείσουν εαυτούς, πως πλέον είναι περισσότερο από ποτέ έτοιμοι, να “κόψουν” δια σπάθης αυτόν τον γόρδιο δεσμό και τα μυαλά τους έχουν πάρει αέρα.

Αυτό που ονειρεύονται θα συνεπάγονταν την ανακύκλωση του “δοκιμασμένου” μοντέλου εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο, προσάρτηση του ανατολικού Αιγαίου και της Θράκης και δημιουργία συνόρων με την Ελλάδα που θα έκοβαν στη μέση το Αιγαίο Πέλαγος σε ένα αμετάκλητο τετελεσμένο γεγονός.

Μια τέτοια κίνηση θα έδινε στην Τουρκία αυτό που θέλει η ηγεσία της  και το έχουν ανοικτά δηλώσει με πολλούς τρόπους, τόσο σε λόγια όσο και σε πράξεις και σε καθημερινή βάση εδώ και χρόνια, αλλά τελευταία έχουν ανεβάσει επίπεδο με ένα κλιμακούμενο κρεσέντο απειλών και εμπράκτων αμφισβητήσεων.

Υπάρχουν πλέον σοβαρές ενδείξεις από την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας και των εθνικιστών-φονταμενταλιστών πολιτικών πληρεξουσίων της γείτονος, και σαφείς απειλές πολέμου,  δημοσιοποίηση χαρτών με επανασχεδιασμένα σύνορα και γενικά ενέργειες που παραπέμπουν σε σχεδιασμό εισβολής σε κάποιο Ελληνικό έδαφος ή θαλάσσια περιοχή που αποτελεί ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Πλέον κλιμακώνουν τις προκλήσεις πραγματοποιώντας υπερπτήσεις ακόμα και πάνω από ελληνικά νησιά και εδάφη, καθώς και θαλάσσιες περιοχές που σαφώς ανήκουν στην στην Ελλάδα, μέ ασύμμετρο πόλεμο, χρησιμοποιώντας απροκάλυπτα και συστηματικά τους μετανάστες ως ανθρώπινα πολιορκητικό κριό εναντίον των ελληνικών συνόρων και με παράνομες διμερείς συμφωνίες όπως αυτή του Δεκεμβρίου του 2019 με τη Λιβύη, που καταπατά βάναυσα τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, σε μια απόπειρα υφαρπαγής πετρελαίου και φυσικού αερίου από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Συνεπώς, είναι μάλλον θέμα χρόνου να προσπαθήσει η Τουρκία να λύσει αυτόν τον γόρδιο δεσμό, ειδικά τώρα που ο Ερντογάν πιέζεται, χάνει συνεχώς έδαφος στις δημοσκοπήσεις και κινδυνεύει να βρεθεί πίσω απ’ τα σίδερα αν ηττηθεί στις επερχόμενες εκλογές! Πρέπει με κάθε τρόπο και μέθοδο να χρησιμοποιήσει τον εθνικισμό για να σωθεί και ο χρόνος των εξελίξεων είναι πολύ κοντά και όχι σε κάποια χρόνια στο μέλλον.

Οι προσωπικοί χρονικοί περιορισμοί του 68χρονου Προέδρου της Τουρκίας, που όχι μόνο θέλει να αφήσει ως κληρονομιά στη χώρα του την εικόνα του δικού του οράματος  για μια νέα μεγάλη Τουρκία, αλλά από την άλλη δεν θέλει να χάσει την εξουσία που του παρέχει ασυλία και προστασία σε μια τέτοια δύσκολη κατάσταση που ο ίδιος και η οικογένειά του βιώνει! Όλα όπως φαίνεται, τον πιέζουν να δράσει και μάλιστα γρήγορα.

Μόλις στα τέλη Μαΐου του 2020, ο Ερντογάν συμμετείχε  σε ανάγνωση του Κορανίου και συγκεκριμένα του στίχου που αναφέρεται στην  “Κατάκτηση”, και μάλιστα αυτό συνέβη εντός της Αγία Σοφίας! Εκεί είχε δηλώσει: “Θα αφήσουμε πίσω μας μια Τουρκία που θα είναι αντάξια του προγόνου μας, σουλτάνου Μωάμεθ Β’ τον Πορθητή, που κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη στα τέλη Μαΐου του έτους 1453”.

Το “επείγον” της υπόθεσης για τον Τούρκο Πρόεδρο επιβεβαιώνεται από τις μακροπρόθεσμες και εντεινόμενες οικονομικές δυσλειτουργίες και εσωτερικές πολιτικές αντιφάσεις της Τουρκίας, οι οποίες, κατά τη γνώμη της ηγεσίας της, είτε θα αμβλύνονταν και θα περνούσαν στη λήθη έστω και προσωρινά ή ακόμη και θα επιλύονταν οριστικά μέσω μιας εδαφικής επέκτασης των συνόρων της Τουρκίας.

Πώς μπορεί η Ελλάδα να αποφύγει έναν πόλεμο, που θα μπορούσε εν δυνάμει να οδηγήσει σε απώλεια τμήματος της επικράτειάς της και  απώλειες ανθρώπινων ζωών; Ένας πόλεμος ποτέ δεν είναι μια απλή διαδικασία!

Σε κάθε περίπτωση… “το να είσαι προετοιμασμένος για πόλεμο είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά όπλα για τη διατήρηση της ειρήνης” Η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει τις προετοιμασίες για να αντιμετωπίσει αποφασιστικά και να σταματήσει την οποιαδήποτε βίαιη αμφισβήτηση των νόμιμων συνόρων της, καθώς και την οποιαδήποτε απόπειρα εισβολής επί ελληνικού εδάφους από την Τουρκία. Αυτό είναι στην πραγματικότητα το μόνο γεγονός που θα πλησιάσει στο να εγγυηθεί, ότι ποτέ κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Αλλά ακόμα και αν οι Τούρκοι προχωρήσουν στο “απονενοημένο”, αυτό θα ήταν το μοναδικό για να αποκρούσει αποτελεσματικά οποιαδήποτε ανάλογη κίνηση.

Τώρα, η ερώτηση που εύλογα τίθεται είναι, “πως μπορεί μια χώρα όπως η Ελλάδα, εξαντλημένη για περισσότερα από 12 χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης και σχετικά αργής ανάκαμψης, μετά την κρίση να πετύχει κάτι τέτοιο, ειδικά μετά  το χτύπημα της πανδημίας του 2020. Είναι η ώρα να ληφθούν τολμηρές, έξυπνες και γρήγορες αποφάσεις από την ελληνική κυβέρνηση σε κλίμα εθνικής ομοψυχίας και  πέραν κομματικών συμφερόντων ή μικροπολιτικών.

Η Ελλάδα πρέπει να προετοιμαστεί για το χειρότερο, διαθέτοντας επειγόντως ανθρώπινους,  οικονομικούς και στρατιωτικούς πόρους για την προετοιμασία της άμυνας της χώρας. Επιπλέον πρέπει να συζητήσει με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση για αναδιαμόρφωση και αναπροσανατολισμό του προϋπολογισμού της Ελλάδας ως προς την εθνική της άμυνα, η οποία θα περιλαμβάνει τη χρήση για αυτές τις προετοιμασίες, ενός σημαντικού μέρους των ταμειακών αποθεμάτων της Ελλάδας, τα οποία σχηματίστηκαν με πόρους της ΕΕ μεταξύ άλλων κατά το πρόσφατο πρόγραμμα προσαρμογής. Στο κάτω κάτω, τα σύνορα που θέλει να αλλάξει η Τουρκία δεν είναι μόνον ελληνικά αλλά σύνορα και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τελικά, μιας και πρόκειται για ζήτημα ζωής και θανάτου, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την ίδια την Ε.Ε.  είναι σχετικά απίθανο, είτε η ελληνική κυβέρνηση είτε οι Ευρωπαίοι εταίροι της να διστάσουν, σχετικά με το που πρέπει να οριοθετηθούν οι απόλυτες προτεραιότητες για τη χρήση των συγκεκριμένων πόρων.

Είναι καλύτερα να ξοδέψουμε ένα μεγάλο μέρος των ταμειακών αποθεμάτων και των περιουσιακών στοιχείων του κράτους για την υπεράσπιση της Ελλάδος, αντί να τα φυλάξουμε  και να διακινδυνέψουμε να τα χρησιμοποιήσουμε όταν η Ελλάδα μείνει ένα κράτος χωρίς το ανατολικό της τμήμα, έχοντας υποστεί καταστροφές από έναν χαμένο πόλεμο με η συνέχεια να προκύπτει απ’ την κόλαση των γεγονότων που θα επακολουθήσουν;

Φυσικά, η χρήση μέρους των αποθεματικών και η αποδοχή μιας δημοσιονομικής χαλάρωσης βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, ώστε να επιτευχθεί μια ταχεία υπερενίσχυση της άμυνας μας κυρίως στα Ανατολικά μας σύνορα, θα είχε ένα τίμημα και είναι αναγκαίο να γίνουν θυσίες τόσο όσον αφορά στον δημοσιονομικό περιορισμό σε άλλα πεδία, καθώς και στον συνολικό προϋπολογισμό μακροπρόθεσμα! Αυτό το τίμημα θα ήταν πολύ μικρότερο, σε σχέση με μια πιθανή απώλεια ελληνικού και ευρωπαϊκού εδάφους.

Η Ελλάδα θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να εξαντλήσει όλες τις πιθανές δυνατότητες οικονομικής βοήθειας μέσω υφιστάμενων προγραμμάτων συνεργασίας και δαπανών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και μέσω πόρων που διατίθενται από άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ας ελπίσουμε ότι οι εταίροι της Ελλάδας θα ανταποκριθούν άμεσα στις προτάσεις της, να χρησιμοποιήσουν ένα μέρος των χρηματοοικονομικών αποθεμάτων που παρέχονται στην Ελλάδα στο τέλος των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής και να παρέχουν στην Ελλάδα στρατιωτικό εξοπλισμό και λοιπό αμυντικό υλικό υψηλής ποιότητας και αποτελεσματικότητος με γρήγορες παραδόσεις και με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος… ακόμα και υπό τη μορφή δωρεάν στρατιωτικής βοήθειας.

Άλλωστε, η Ελλάδα δεν θα υπερασπιστεί μόνο τον εαυτό της αλλά και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ευρωπαίοι εταίροι ίσως χρειαστεί επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο παροχής περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους στην Ελλάδα πέρα ​​από αυτό που προβλέπονταν στο τέλος του πρόσφατου προγράμματος προσαρμογής.

Η Ελλάδα πρέπει σε κάθε περίπτωση, να προετοιμάσει επειγόντως το ανθρώπινο δυναμικό της για την άμυνα των εδαφών και των θαλασσών της. Αυτό θα συνεπαγόταν την προετοιμασία της διοίκησης, την οργάνωση και τον σχεδιασμό ισχυρής άμυνας για την αποτροπή, αλλά και άλλων δυνάμεων   -εθνοφυλάκων και πολιτών, που επίσης θα πρέπει να είναι έτοιμες να υπερασπιστούν την ακεραιότητα της Ελλάδας. Όλοι αυτοί οι πόροι πρέπει να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητας με όλους τους τρόπους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο σίγουρα υπέρτερος σε ανθρώπινο δυναμικό στρατός της Τουρκίας ως κάτι το επικείμενο και σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί μακρινό γεγονός που ίσως κάποια στιγμή λάβει χώρα.

Σίγουρα, η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειές της σε διπλωματικό επίπεδο, όπως έκανε τόσα χρόνια, αλλά πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες της και να κλιμακώσει διπλωματικά. Ωστόσο, αυτό από μόνο του δεν είναι η λύση στην πορεία των οθωμανικών φιλοδοξιών της Τουρκίας κατά της Ελλάδας.

Οι διπλωματικές προσπάθειες αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο επικοινωνίας με την Τουρκία σχετικά με την ειλικρινή προθυμία της Ελλάδας να ζήσει ειρηνικά δίπλα στην Τουρκία, καθώς και την ακλόνητη δέσμευση της Ελλάδας να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα με κάθε κόστος.

Η διπλωματία είναι απαραίτητη για την επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο των θέσεων της Ελλάδας και τη προβολή της νομιμότητάς τους, καθώς και της νομιμότητας οποιασδήποτε αντίδρασης που δυστυχώς ενδέχεται να χρειαστούν για την υπεράσπιση της ελληνικής επικράτειας και της ίδιας της ΕΕ. 

Οι εταίροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να συνδράμουν εδώ, εάν βάλουν το συλλογικό τους νου και το βάρος της ισχύος τους να λειτουργήσουν, όπως θα άρμοζε σε τέτοιες περιστάσεις ωμής και κατάφορτης παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου και των νόμιμων δικαιωμάτων ενός κράτους μέλους!

Τέλος, χωρίς υστερία και πολεμικές κραυγές, ο λαός της Ελλάδας στο σύνολό του θα πρέπει να ετοιμαστεί αθόρυβα και να δεχθεί να επαναπροσδιορίσει επειγόντως την στάση του για την υπεράσπιση της πατρίδας. Μόνο αν οι πολίτες πράξουν ανάλογα, θα μπορέσουν εμπράκτως  και αποτελεσματικά να υπερασπιστούν τη χώρα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επίσης να σκεφτεί προσεκτικά και γρήγορα τι θα κάνει με όρους αποφασιστικής και έμπρακτης δράσης, αν και όταν η Ελλάδα αντιμετωπίσει την ύστατη πρόκληση: Το μόνο σίγουρο είναι, πως δεν θα κάνει αυτό που έκαναν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις όταν ο τελευταίος βυζαντινός αυτοκράτορας ζήτησε συνδρομή  για να υπερασπιστεί την Κωνσταντινούπολη στην 1453, η οποία ήταν ελάχιστη και έφθασε πολύ αργά, όταν όλα είχαν τελειώσει!

Σε κάθε περίπτωση, η τελική πρόκληση για την Ελλάδα θα ήταν και η απόλυτη δοκιμασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σίγουρα η Ελλάδα δεν είναι ούτε Κύπρος, ούτε Συρία, ούτε Αρμενία! Είναι μια εξαιρετικά δυνατή στρατιωτική δύναμη, που υπερέχει των γειτόνων σε πολλούς τομείς!

Η Ελλάδα (κυνηγός σε καρτέρι) σήμερα ακολουθεί την “τακτική του φιδιού” αναμένοντας τους Τούρκους (φίδι) να ξεμυτίσουν και να πλησιάσουν υποθέτοντας…, πως οι φοβισμένοι Έλληνες θα διστάσουν να αντιδράσουν! Έτσι, ίσως και να προχωρήσουν τα σχέδια που έχουν εκπονήσει… αλλά εκεί βρίσκεται όλο το ζουμί:

Σε καλά προσχεδιασμένες περιοχές που έχουν εκ των προτέρων καθοριστεί, θα δεχθούν ανηλεή βομβαρδισμό από τις ελληνικές δυνάμεις, με φωτιά και ατσάλι και θα μείνουν για πάντα εκεί!

Εμείς ως μέλη της πολιτισμένης Δύσης, σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να προξενήσουν κακό σε κανέναν… Μόνοι τους θα αυτοκτονήσουν σε ξένες και αφιλόξενες γι’ αυτούς θάλασσες!

Θοδωρής Γιάνναρος,  Βιολόγος-Γενετιστής

Σχετικά Άρθρα

“Η έπαρση στην άσκηση πολιτικής είναι ο χειρότερος σύμβουλος.”

Του Βάιου Σύρρου Η έπαρση στην άσκηση πολιτικής είναι ο...

«Του πήραν την Άννα Διαμαντοπούλου μέσα από τα χέρια!» Του Θεόδωρου Γιάνναρου

Πήρε ότι άχρηστο κυκλοφορούσε ως free agent στην πολιτική...

Δήμος Λαυρεωτικής: Ενημέρωση για την μεγάλη πυρκαγιά στην Πλάκα Κερατέας

Ενημερώνουμε τους δημότες για τη  μεγάλη πυρκαγιά στην Κερατέα,...

“Αλήθεια, έχουμε μέλλον;” Του Θοδωρή Γιάνναρου

«Οι κύκλοι κλείνουν ξαφνικά… αλλά όχι αναπάντεχα. Άλλωστε, το...

«Το Ισλάμ σχεδιάζει να επιβληθεί στην Ε.Ε!» Του Θοδωρή Γιάνναρου

“Το βασικό πρόβλημα της Δύσης δεν είναι ο ισλαμικός...

Τελευταία Άρθρα

spot_img