20.9 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝέαΕΛΑΣ – Πολ. ΠροστασίαΣήμερα τα μάτια μας δεκατέσσερα! Η πιο δύσκολη μέρα για εκδήλωση πυρκαγιών....

Σήμερα τα μάτια μας δεκατέσσερα! Η πιο δύσκολη μέρα για εκδήλωση πυρκαγιών. SOS από Πολιτική Προστασία. Ήρθαν πυροσβέστες από Ρουμανία.

Ημερομηνία:

Ιδιαίτερα υψηλός (κατηγορία κινδύνου 4) είναι σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς για πολλές περιοχές της χώρας. Όπως επισημαίνουν από την Πολιτική Προστασία χρειάζεται  αυξημένη προσοχή από όλους μας και  δεν ανάβουμε φωτιά για κανέναν λόγο!

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για σήμερα Κυριακή 3 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

 

 • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
 • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
 • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
 • Περιφέρεια Πελοποννήσου
 • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)
 •  
 • Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
 • Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
 • Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
 •  

Ήρθε η πρώτη αποστολή πυροσβεστών από τη Ρουμανία

 • Την πρώτη αποστολή που έφθασε στη χώρα μας από τη Ρουμανία στο πλαίσιο του προγράμματος προ-εγκατάστασης πυροσβεστών (pre-positioning pilot project) από έξι ευρωπαϊκές χώρες, υποδέχθηκε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης. Στην τελετή υποδοχής που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, το «παρών» έδωσαν o Υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς, καθώς και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού σώματος, Αντιστράτηγος Αλέξιος Ράπανος.
 • Η υποδοχή πραγματοποιήθηκε σε πολύ θερμό κλίμα. Ο Υπουργός χαιρέτησε τους Ρουμάνους πυροσβέστες και τους ευχαρίστησε προσωπικά για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, ενώ εξέφρασε και τις ευχαριστίες του προς τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της Ρουμανίας, Υφυπουργό Δρ. Raed Arafat, για την εξαρχής υποστήριξή του στο πρόγραμμα. Σε δηλώσεις του ο κ. Στυλιανίδης τόνισε: «Σε αυτό το δύσκολο καλοκαίρι για την πατρίδα μας, η παρουσία σας εδώ αποδεικνύει την αξία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Το πρόγραμμα προ-εγκατάστασης που ξεκινά στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, αποτελεί μια ελληνική πρωτοβουλία, την οποία η Ρουμανία στήριξε από την πρώτη στιγμή. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία, επίσης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας με τους Έλληνες συναδέλφους σας, η εμπειρία των οποίων επί του πεδίου είναι εξαιρετική. Είμαστε μια οικογένεια και θα είμαστε δίπλα σας καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής σας στη χώρα».
 • Από πλευράς του, ο επικεφαλής της ρουμανικής αποστολής Πύραρχος (Colonel) Adrian Alexandru Csilik, σημείωσε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε στην Ελλάδα και είναι μεγάλη η χαρά μας που έχουμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε ξανά με τους Έλληνες συναδέλφους μας», ευχαριστώντας τον Υπουργό και ολόκληρο το Πυροσβεστικό Σώμα για την υποδοχή, τη φιλοξενία και την άριστη συνεργασία.
 • Ταυτόχρονα, στη Λάρισα έφθασε η αντίστοιχη αποστολή από Βουλγαρία, την οποία υποδέχθηκαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη, Βασίλη Πινακά και τον Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Βασίλη Καραλή. Παρόντες στην υποδοχή ήταν, επίσης, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας, Υποστράτηγος Δημήτρης Καρασαββίδης, καθώς και ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας, Αρχιπύραρχος Ευάγγελος Φαλάρας.
 • Υπενθυμίζεται ότι περισσότεροι από 200 πυροσβέστες από Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία, Νορβηγία και Φινλανδία θα βρίσκονται στην Ελλάδα για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, ώστε να συνδράμουν στην πυροπροστασία της χώρας μας και να ανταλλάξουν τεχνογνωσία με τους Έλληνες συναδέλφους τους. Οι αποστολές θα εδρεύουν σε τρία σημεία, σε Αθήνα, Λάρισα και Τρίπολη. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο υλοποιείται μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, με την υποστήριξη του Επιτρόπου Janez Lenarčič, αρμόδιου για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, καθώς και της Ευρωπαϊκή Επιτροπής.

 

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

spot_img