20 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝέαΑπόψειςΤελειώνετε επιτέλους με το “μπάτε σκύλοι, αλέστε”… του Θοδωρή Γιάνναρου

Τελειώνετε επιτέλους με το “μπάτε σκύλοι, αλέστε”… του Θοδωρή Γιάνναρου

Ημερομηνία:

Η επέκταση του φράχτη σε όλο το μήκος του ποταμού Έβρου, με σκοπό την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας με την Τουρκία είναι κάτι παρά πάνω από επιβεβλημένη. Ο φράχτης στον Έβρο απ’ ότι δήλωσε ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής θα επεκταθεί κατά περίπου 80 χιλιόμετρα ακόμα, διότι η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνει ξέφραγο αμπέλι ενώ από την άλλη, η Τουρκία ή μάλλον το σημερινό Ερντογανιστάν δεν είναι εμπόλεμη χώρα. 

Και βέβαια ο ανθρωπισμός είναι κάτι πολύ σημαντικό, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως οι άνθρωποι που θέλουν να επιβάλουν με κάθε τρόπο την εισβολή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των οικονομικών κυρίως προβλημάτων  που αντιμετωπίζουν στις χώρες καταγωγής τους, είναι πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια που πλησιάζουν το ένα δισεκατομμύριο! Όσο φιλεύσπλαχνοι και αν είμαστε εμείς οι Ευρωπαίοι, σίγουρα δεν μιλάμε για μια κλειστή Ευρώπη, αλλά από την άλλη, δεν προωθούμε  μία ξέφραγη Ευρώπη στην οποία οι Τούρκοι… θεσμικοί λαθροδιακινητές μεταναστών θα αποφασίζουν ποιοι, πότε και με ποιο τρόπο θα παραβιάσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα…

Η εξωτερική διάσταση του Μεταναστευτικού, οδηγεί αναγκαστικά στην ανάγκη δυναμικής και ακόμα πιο αυστηρής φύλαξης των ελληνικών και των ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά και στο ζήτημα των αναγκαστικών απελάσεων και επιστροφών, όσων δε δικαιούνται διεθνή προστασία και καθοδηγούνται από οικονομικά κίνητρα. Από την άλλη, η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει τις χώρες που αποτελούν ανάχωμα στις κατευθυνόμενες από τους Τούρκους μεταναστευτικές ροές  και να ενισχυθούν οι απελάσεις και οι  επιστροφές,  μέσω της δημιουργίας  ενός κεντρικού ευρωπαϊκού μηχανισμού, με την ταυτόχρονη ενίσχυση της FRONTEX.

Η μεταναστευτική πολιτική που ασκεί η Ελλάδα στα σύνορα της που είναι κοινά ευρωπαϊκά σύνορα, απαιτεί την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση έργων αποτροπής και ελέγχου, που θα συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη φύλαξή τους, όπως ο φράχτης που θα επεκταθεί στον Έβρο, αν και δυστυχώς, δεν θα καλύψει όλο το μήκος του, κάτι που πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν και πρέπει σε κάθε περίπτωση να συμπεριλάβει και ποτάμιες περιοχές. Συμπληρωματικά στον μεταλλικό φράχτη που στην ουσία πρέπει να έχει την ανθεκτικότητα και τη δομή οχυρωματικού έργου, με τον χαρακτήρα του έργου να είναι αμυντικός και να αποτελείται από ισχυρό χαλύβδινο κιγκλίδωμα  τουλάχιστον 5 μέτρων, ενώ το πάνω μέρος του φράχτη, να είναι λεία λαμαρίνα με αντιαναρριχητικά χαρακτηριστικά και αιχμηρές προεξοχές για τοποθέτηση αγκαθωτής κοντσερτίνας, πρέπει να δημιουργηθούν αντιβαλλιστικά παρατηρητήρια και να ολοκληρωθεί το έργο απόλυτης ηλεκτρονικής επιτήρησης των χερσαίων συνόρων από τον Βορρά εως και τη θάλασσα.

Ο φράκτης σε όλο το μήκος του Έβρου, πρέπει να στηρίζεται σε πασσάλους που να φθάνουν τα 6 μέτρα σε βάθος, καθώς ο Έβρος παρουσιάζει πολύ συχνά -ειδικά τη χειμερινή περίοδο, έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Πρέπει επιπλέον να είναι απόλυτα προσαρμοσμένος με την γεωμορφολογία της περιοχής και να έχει και αντιπλημμυρικό χαρακτήρα.

Το 2019 εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας, η χρηματοδότηση για τη δημιουργία Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης με στόχο τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας, που συμπίπτουν με αυτά της Ε.Ε. 

Πρέπει η Ελλάδα να απορροφήσει όλα τα κονδύλια, με τα οποία η Ε.Ε. χρηματοδοτεί το έργο, που θα επιτρέψει στις αρμόδιες ελληνικές αρχές να έχουν έγκαιρη γνώση της κατάστασης στη θάλασσα σε πραγματικό χρόνο και επί 24ωρου βάσεως και να ζητήσει ακόμα μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την αποτελεσματική παρακολούθηση των προσφυγικών ροών την πάταξη της εγκληματικότητας, αλλά να χρησιμοποιηθεί και για να παρέχει πληροφορίες και για εξωτερικές απειλές.

Τα στοιχεία που θα συγκεντρώνουν οι αισθητήρες του Συστήματος Θαλάσσιας Επιτήρησης θα μπορεί να αξιοποιούνται από τις Ελληνικές αρχές και την Frontex για να χρησιμοποιηθούν αυτοτελώς ή και συνδυαστικά με εκείνα που ο Οργανισμός συγκεντρώνει και από τις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης. 

Η ολοκλήρωση ενός τέτοιου είδους έργου τόσο μεγάλης έκτασης, θα ενίσχυε και τη θέση της Ελλάδας στην  Ε.Ε., καθώς οι κινήσεις πλοίων στο Αιγαίο θα μπορούν να γίνονται ορατές απευθείας από τις Βρυξέλλες και όποια άλλη ενδιαφερόμενη χώρα, περιλαμβανομένων, βεβαίως και των τουρκικών θαλάσσιων παραβιάσεων, όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο.

Κάποια στιγμή, το αστείο με την ανεξέλεγκτη λάθροεισβολή πρέπει να τελειώσει και η Ελλάδα να βοηθά όσους μπορεί και όχι όσους δια της βίας το απαιτούν, χωρίς να το δικαιούνται…

Σχετικά Άρθρα

Ο Τζιτζικώστας στο Συνέδριο της ΕΝΠΕ στην Αλεξανδρούπολη

Συγκινητική ήταν η αποχαιρετιστήρια ομιλία του Προέδρου της Ένωσης...

Επίδομα Θέρμανσης: Όσα πρέπει να γνωρίζετε – Οι προθεσμίες και οι πληρωμές

Άνοιξε χθες, Τέταρτη (13/11) η ηλεκτρονική πλατφόρμα «myΘέρμανση», μέσω της...

Ένοχος ο πατέρας Αντώνιος

Ένοχος για κακοποιήσεις φιλοξενούμενων παιδιών της «Κιβωτού του Κόσμου» και ηθική...

Η Σοφία Ζαχαράκη στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

«Είστε τα «μάτια» της Πολιτείας στον εντοπισμό και την...

Τοποθέτηση 388 καμερών ελέγχου τοποθετούνται στην περιφέρεια Αττικής

Έχοντας ως στόχο τη δραστική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων...

Τελευταία Άρθρα

spot_img