30 C
Athens
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήTop StoryΠαρών θα ψηφίσει η ΝΔ για εξεταστική επιτροπή στην υπόθεση Ανδρουλάκη -...

Παρών θα ψηφίσει η ΝΔ για εξεταστική επιτροπή στην υπόθεση Ανδρουλάκη – Ζητά επέκταση της διερεύνησης και στο παρελθόν

Ημερομηνία:

Η ΝΔ θα ψηφίσει “παρών” στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ανακοίνωσε ο εισηγητής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης στην Ολομέλεια. Υπογράμμισε πως η δυνατότητα σύστασης Εξεταστικών Επιτροπών με πρωτοβουλία της μειοψηφίας, δόθηκε με την πρόταση της ΝΔ κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2019, γι αυτό και «η κοινοβουλευτική μας πλειοψηφία όχι μόνο δεν θα αντιταχθεί στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής αλλά θα εγγυηθεί και τον μη ευτελισμό τής διαδικασίας» και ξεκαθάρισε πως η ΝΔ «δεν θα προτείνει τη σύσταση δεύτερης Επιτροπής». 

Ο εισηγητής της ΝΔ ανέφερε πως αυτό το “παρών” δεν σημαίνει πως «αποδεχόμαστε φυσικά το σκεπτικό της πρότασης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ» και επισήμανε ότι «εξ αρχής θεωρούμε χρήσιμο να επεκταθεί η διάρκεια του χρόνου διερεύνησης και στο παρελθόν, όχι για να αναζητηθούν συμψηφισμοί ή να παραγκωνιστεί το μείζον που είναι η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, αλλά προκειμένου να εξάγουμε πληρέστερα συμπεράσματα και να σχηματίσουμε καλύτερη εικόνα για τις όποιες διαχρονικές αδυναμίες της ΕΥΠ, όπως άλλωστε ζητούν και άλλοι όπως το ΚΚΕ». Χαιρέτησε δε ότι ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης συμπεριέλαβε στην ομιλία του και τη διερεύνηση των καταγγελιών του ΚΚΕ.

Ο κ. Καιρίδης τόνισε πως «ο κ. Ανδρουλάκης υπήρξε θύμα μιας βάναυσης επίθεση της προσωπικότητάς του και έχει κάθε δικαίωμα να αισθάνεται οργισμένος, ωστόσο το ζήτημα προφανώς δεν είναι προσωπικό αλλά πολιτικό και θεσμικό» και συμπλήρωσε πως ο στόχος μας στην Εξεταστική Επιτροπή θα πρέπει «να είναι η πλήρης διερεύνηση του τι έγινε, αλλά και ταυτόχρονα πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία για να βελτιώσουμε τη θεσμική λειτουργία της ΕΥΠ και όχι να εξελιχθεί σε ένα πεδίο μικροκομματικών αντιπαραθέσεων και στοχεύσεων κάποιων».

Ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε σε υποθέσεις δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων και στο παρελθόν, όπως το 2016, με τα mail του αντιπροέδρου του ΣτΕ. Σχετικά με το νόμιμο ή μη της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, ο κ. Καιρίδης παρατήρησε πως «αυτό δεν το αποφασίζουν οι συνταγματολόγοι -που σέβομαι και ακούω με προσοχή την άποψή τους, ούτε και εμείς οι πολιτικοί- αλλά μόνο η Δικαιοσύνη. Άρα, η όλη συζήτηση, από ένα σημείο και μετά είναι θεωρητική καθώς η Δικαιοσύνη δεν έχει κινήσει καμία διαδικασία ούτε αυτεπάγγελτα ούτε κατ’ έγκλιση». Υπογράμμισε πως «είναι άλλο πράγμα η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και άλλο η προσπάθεια παρακολούθησης που του έγινε από το λογισμικό Pretador στην συνέχεια».

Ο εισηγητής της ΝΔ κατέληξε τονίζοντας: «Το ζήτημα του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι θεμελιώδες. Ειδικά για μας, την μεγάλη φιλελεύθερη δημοκρατική και ευρωπαϊκή παράταξη της ΝΔ είναι και ταυτοτικό. Καθώς είμαστε οι θεμελιωτές της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας, της καλύτερης και συμπεριληπτικότερης που γνώρισε ο τόπος, αλλά και οι εγγυητές της έκτοτε, όπως φάνηκε και από τον αγώνα που δώσαμε το καλοκαίρι του 2015 για να κρατήσουμε την χώρα στην ΕΕ αλλά και αργότερα απέναντι σε όσους απεργαζόταν θεσμικές εκτροπές». 

«Η δημοκρατία στην πατρίδα μας πέρασε μια μεγάλη δοκιμασία την περίοδο της κρίσης αλλά άντεξε. Και σήμερα, όλοι οι δείκτες περί δημοκρατίας δείχνουν ότι αυτή αναβαθμίζεται. Προβλήματα υπάρχουν και πρέπει να επιμείνουμε στη λύση τους, αλλά συνολικά συγκρινόμενοι, είμαστε στο επίπεδοι των άλλων δυτικών χωρών όπως η Ιταλία και η Γαλλία» και «ας μην δημιουργούμε εντυπώσεις περί εκτροπής, οι οποίες συσκοτίζουν τα υπαρκτά προβλήματα και δυσκολεύουν τη λύση τους. Οι αστήρικτες και γενικόλογες καταγγελίες δεν μπορούν να κρύψουν την οκνηρία όσων δεν μπορούν να είναι συγκεκριμένοι και ουσιαστικοί», σημείωσε ο κ. Καιρίδης και προσέθεσε: Γι΄αυτό και η Εξεταστική αυτή επιτροπή δεν είναι «για να διχαστούμε ή για να αποσταθεροποιήσουμε πολιτικά τη χώρα την ώρα που καραδοκούν τόσοι εξωτερικοί κίνδυνοι και τεράστιες προκλήσεις, αλλά για να ενώσουμε δυνάμεις και να λύσουμε μια διαχρονική παθογένεια, καθώς η ΕΥΠ δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί τον δημόσιο βίο της πατρίδας μας» και αυτή την ευκαιρία «ας μην την σπαταλήσουμε» 

Την Πέμπτη η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την ΕΥΠ

Την ερχόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με τις ακροάσεις όσων σχετίζονται με τις υποθέσεις των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας από την έδρα της Ολομέλειας.  

Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που έχει ζητηθεί με προτάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ) θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ την προηγούμενη ημέρα, Τετάρτη, θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής προκειμένου μεταξύ του υπόλοιπου προγραμματισμού των εργασιών της Βουλής, θα αποφασιστεί και η διαδικασία της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να τηρηθούν όσα προβλέπει ο ΚτΒ περί της  μυστικότητας των συνεδριάσεων όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. 

ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Μια ζεστή “ΑΓΚΑΛΙΑ” στο Κορωπί για την ψυχική υγεία

https://www.youtube.com/watch?v=rV6xqswzquo Σε βασικό πυλώνα παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας εξελίσσεται ο...

Στο Κορωπί το ¨ηλεκτρονικό μάτι¨ της Πολιτικής Προστασίας

https://www.youtube.com/watch?v=K953xO8xk3E Με ένα υπερσύγχρονο ντρόουν ενισχύεται η Πολιτική Προστασία του...

Στο Κορωπί οι υπεραθλητές του Τριάθλου για τη στήριξη της «Γαλιλαίας». Έκλεψε τις καρδιές όλων η μικρή Λουκία!

https://www.youtube.com/watch?v=ge5FDnFSFZg Στο Κορωπί η  πρώτη στάση των υπεραθλητών του Τριάθλου...

Υποδοχή Ολυμπιακής Φλόγας στο Σούνιο: Μεγάλη συγκίνηση και δέος για τους παρευρισκόμενους

Με τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκε η υποδοχή της Ολυμπιακής φλόγας...

Τελευταία Άρθρα

spot_img