22.1 C
Athens
Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΝέαΚόσμοςΔανία: Μεταφορά στη …Ρουάντα όσων προσφύγων αιτούνται ασύλου μέχρι να εξεταστεί ο...

Δανία: Μεταφορά στη …Ρουάντα όσων προσφύγων αιτούνται ασύλου μέχρι να εξεταστεί ο φάκελός τους!

Ημερομηνία:

Η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε τη σύναψη συμφωνίας με τη Ρουάντα για να προχωρήσει το σχέδιο που έχει καταστρώσει να μεταφέρονται αιτούντες άσυλο στη χώρα της Αφρικής, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες και επικρίσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι περίπου κάτι αντίστοιχο του να μεταφέρουμε ως χώρα τα ΚΥΤ όπως για παράδειγμα αυτό στο Φυλάκιο του Έβρου σε τρίτη χώρα, μέχρι να γίνει δεκτό ή να απορριφθεί το αίτημα του αιτούντος.

Τον Απρίλιο, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε παρόμοια συμφωνία με τη Ρουάντα, αν και δεν έχει γίνει ακόμη καμιά μεταφορά πρόσφυγα, καθώς υπήρξαν προσφυγές στη δικαιοσύνη από οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των προσφύγων.

Κοπεγχάγη και Κιγκάλι υπέγραψαν συμφωνία διμερούς συνεργασίας, που προβλέπει την έναρξη «προγράμματος δυνάμει του οποίου αιτούντες άσυλο που φθάνουν στη Δανία θα μπορούν να μεταφέρονται στη Ρουάντα ενόσω εξετάζεται ο φάκελος της αίτησής τους», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Δανίας.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης «την επιλογή της εγκατάστασης στη Ρουάντα», πρόσθεσε η Κοπεγχάγη.

Ο δανός υπουργός Ενσωμάτωσης Κάαρ Ντίμπβαντ Μπεκ δήλωσε «πολύ ευτυχής» για τη σύναψη της συμφωνίας, που αποτελεί τον καρπό συνομιλιών που είχαν αρχίσει πριν από έναν χρόνο και πλέον.

Γνωστή για μια από τις πιο σκληρές πολιτικές ως προς τη μετανάστευση στην Ευρώπη, η Νορδική χώρα υιοθέτησε τον Ιούλιο του 2021 νόμο που επιτρέπει τη μεταφορά αιτούντων άσυλο εκτός της ηπείρου.

Το σχέδιο της Κοπεγχάγης προβλέπει ότι οι αιτούντες άσυλο θα μπορούν να υποβάλουν προσωπικά αίτηση να τους χορηγηθεί άσυλο όταν φθάνουν σε σημεία ελέγχου στα σύνορα της Δανίας προτού μεταφερθούν αεροπορικώς σε κέντρο υποδοχής σε άλλη χώρα.

Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Δανίας έχει γνωστοποιήσει πως διεξάγει συνομιλίες για αυτό και με άλλα κράτη. Δημοσιεύματα αναφέρονται στην Αίγυπτο, στην Ερυθραία, στην Αιθιοπία, όμως οι επαφές με τη Ρουάντα είναι οι πιο προχωρημένες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πήρε αποστάσεις, κρίνοντας πως το σχέδιο «εγείρει θεμελιώδη ερωτήματα όσον αφορά τόσο την πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου όσο και την πρόσβαση στην προστασία» των προσφύγων. Ανέφερε ακόμη πως επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει νομικά μέτρα σε περίπτωση εφαρμογής του.

Η συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και στη Ρουάντα είναι αντικείμενο προσφυγών στα βρετανικά δικαστήρια.

Πρόσφυγες και οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους στη Δανία σκοπεύουν επίσης να προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά του σχεδίου.

 

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΠΟΙΖΩ – έρευνα: Μεγάλο μερίδιο νοικοκυριών κινδυνεύουν από ενεργειακή φτώχεια

Μεγάλο μερίδιο νοικοκυριών κινδυνεύουν από ενεργειακή φτώχεια που θα...

Περιοδεία του Κυρ. Μητσοτάκη σε Βύρωνα και Κόρινθο

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης...

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η χώρα για τις...

Σακχαρώδης διαβήτης, λοιμώξεις και ανοσοποιητικό σύστημα

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια μεταβολική νόσος που...

Τελευταία Άρθρα

spot_img