28.4 C
Athens
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΌλες οι ΚατηγορίεςΝέαΤο πρόγραμμα «Σπίτι μου!» κινητοποιεί την Ελληνική οικονομία

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου!» κινητοποιεί την Ελληνική οικονομία

Ημερομηνία:

Μια σειρά επιμέρους τομέων της ελληνικής οικονομίας κινητοποιεί το πλαίσιο της στρατηγικής κοινωνικής Στέγασης, υπό την επωνυμία «Σπίτι μου!» που εξειδικεύτηκε την εβδομάδα που μας πέρασε από κυβερνητικά στελέχη, σε συνέχεια των εξαγγελιών του πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Τράπεζες, οργανώσεις και φορείς την αγοράς ακινήτων, τεχνικές και κατασκευαστικές εταιρίες, εταιρίες ανάπτυξης ακινήτων και μεγάλος αριθμός ελεύθερων επαγγελματιών που θα εμπλακούν στη διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος ή θα έχουν επιπτώσεις από την υλοποίηση του, επεξεργάζονται ήδη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις σχετικές ανακοινώσεις.

 

Alpha Bank Ιωάννης Ιωαννίδης

Σε δήλωση του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο επικεφαλής της Διεύθυνσης προϊόντων λιανικής τραπεζικής της Alpha Bank Ιωάννης Ιωαννίδης αναφέρεται στον πρώτο άξονα του νέου κυβερνητικού προγράμματος “Σπίτι μου” που αφορά σε χαμηλότοκα δάνεια για αγορά Α’ κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια προβλέπεται κάλυψη 500 εκατ. ευρώ με συγχρηματοδότηση 375 εκατ. ευρώ από το κράτος και 125 εκατ. ευρώ από το Τραπεζικό σύστημα. Αφορά σε κατοικίες έως 120 τ.μ. με έτος κατασκευής έως το 2007 και αξία ακινήτου έως 150.000 ευρώ.

«Ενδεικτικά, νέοι ηλικίας έως 39 ετών θα έχουν ευκολότερα τη δυνατότητα απόκτησης της δικής τους στέγης με πολύ χαμηλό επιτόκιο δανεισμού, χαμηλή ίδια συμμετοχή, χαμηλή δόση, με σημερινά δεδομένα πολύ ευνοϊκότερη από το ενοίκιο», αναφέρει ο κ.Ιωαννίδης. «Με την αρωγή της Πολιτείας και τη συγχρηματοδότηση εκ μέρους των τραπεζών, η ιδιοκατοίκηση αναμένεται να γίνει πραγματικότητα για πολλούς συμπολίτες μας. Αν και το νέο Πρόγραμμα θα παρέχεται με συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, εκτιμάται ότι θα υπάρχει αυξημένη ζήτηση, ενώ παράλληλα θα ανοίξει έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης για συναφείς κλάδους, όπως αυτόν των τεχνικών εργασιών (π.χ. ανακαινίσεις). Επίσης, τα μέτρα αυτά, πέραν από την ενθάρρυνση της ιδιοκατοίκησης, έχουν και μία παράλληλη κοινωνιολογική ανάγνωση, καθώς ενδέχεται να αλλάξουν το μοντέλο που γιγαντώθηκε στα χρόνια της κρίσης – όταν η δυνατότητα απόκτησης ίδιας κατοικίας ήταν περιορισμένη- και θέλει τους νέους να παραμένουν στις οικογενειακές εστίες περισσότερα χρόνια, ενθαρρύνοντάς τους να κάνουν ένα πρώτο, σημαντικό βήμα για την ανεξαρτητοποίησή τους, όσο το δυνατόν νωρίτερα στις ενήλικες ζωές τους», προσθέτει.«Σε κάθε περίπτωση, η Alpha Bank βρίσκεται πάντα δίπλα στο πλευρό των Πελατών της, παρέχοντας εξατομικευμένες λύσεις και στηρίζοντας κάθε νοικοκυριό στην κάλυψη των στεγαστικών τους αναγκών», αναφέρει το διευθυντικό στέλεχος της τράπεζας.

 

ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς, αναφέρει ότι «το όλο πλέγμα των μέτρων είναι στη σωστή κατεύθυνση της ανακαίνισης, επισκευής, παραγωγής και γενικά απόκτησης κατοικίας, και ιδιαίτερα προσανατολισμένο προς τις στεγαστικές ανάγκες της νέας γενιάς», κάνοντας όμως επιμέρους επισημάνσεις και συμπληρωματικές προτάσεις.

Ο κ.Παραδίας «θεωρεί θετικό το γεγονός ότι ανακοινώθηκε ο διπλασιασμός του φοιτητικού επιδόματος ενοικίου, για 50.000 φοιτητές, για συστέγαση που είναι και ο ενδεδειγμένος τρόπος στέγασης ώστε να μειώνεται το κόστος για τις οικογένειές τους». Στην θετική κατεύθυνση είναι και η ανακοίνωση της ανέγερσης σύγχρονων φοιτητικών εστιών στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής, μιά χρόνια παράλειψη του κράτους μας απέναντι στη νεολαία του.

«Όμως το φοιτητικό, όπως και κάθε επίδομα ενοικίου, αναφέρει ο κ. Παραδιάς, θα πρέπει να καταβάλλεται κατευθείαν στους δικαιούχους ιδιοκτήτες, όπως προβλεπόταν και γινόταν παλαιότερα, ώστε να είναι βέβαιο ότι θα εκπληρωθεί ο σκοπός για τον οποίο καταβάλλεται από τα χρήματα των φορολογουμένων».

Σημαντικά επίσης θεωρεί τα μέτρα για την αγορά κατοικίας σε αστικές περιοχές με παλαιά κτίρια από νέους ηλικίας μέχρι 39 ετών μέσω ακόμη και άτοκης δανειοδότησης από συγχρηματοδότηση κράτους και τραπεζών καθώς και τη δημιουργία νέου προγράμματος «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω».

Η ανακαίνιση τουλάχιστον 10.000 κλειστών διαμερισμάτων μέσω της χορήγησης κρατικής επιδότησης μέχρι 10.000 ευρώ (ήτοι έως και το 40% του κόστους) προς τους ιδιοκτήτες τους, προκειμένου στη συνέχεια να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις, είναι προς την σωστή κατεύθυνση αναφέρει ο κ.Παραδιάς καθώς επίσης και η κατασκευή και προσφορά νέων κατοικιών στην αγορά για εκμίσθωση μέσω της ανοικοδόμησης από ιδιώτες με αντιπαροχή κρατικών αναξιοποίητων ακινήτων.

«Ο διπλασιασμός όμως του ορίου απόκτησης της GOLDEN VISA σε 500.000 ευρώ, εκτός της βέβαιης μείωσης των εισαγομένων στη χώρα κεφαλαίων, υπάρχει βάσιμος φόβος ότι θα επιβραδύνει σημαντικά το ρυθμό της ραγδαίας μέχρι τώρα ανακαίνισης των μικρών διαμερισμάτων στις παλαιές αστικές συνοικίες», εκτιμά ο κ.Παραδιάς.

Ο κ.Παραδιάς με την ευκαιρία αυτή αναφέρεται και σε πάγια αιτήματα που αφορούν τους ιδιοκτήτες κατοικιών, η ικανοποίηση των οποίων θα βοηθούσε ακόμη και τους ενοικιαστές, όπως «η μείωση κατά -10% των τριών συντελεστών της κλίμακας φόρου εισοδήματος ενοικίων, της μόνης φορολογικής κλίμακας χωρίς την παραμικρή μείωση, που θα συντελέσει στη μείωση των ενοικίων καθώς και την αδυναμία δεκάδων χιλιάδων ιδιοκτητών διαμερισμάτων να τα μεταβιβάσουν ακόμη και με γονική παροχή, όταν έχουν μια μικρή διαφορά εμβαδού με τα γειτονικά τους, αφού η τροποποίηση της σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας του κτιρίου απαιτεί τις υπογραφές όλων των άλλων συνιδιοκτητών, κάτι που σήμερα είναι πρακτικά αδύνατο».

 

Σύλλογος Κτηματομεσιτών Αττικής, Ιωάννης Ρεβύθης

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο Ιωάννης Ρεβύθης, οικονομολόγος – εκτιμητής Ακινήτων, επίτιμος πρόεδρος Συλλόγου Κτηματομεσιτών Αττικής, π. πρόεδρος Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας & Συλλόγου Κτηματομεσιτών Αθηνών Αττικής και μέλος Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών Αττικής, εκτιμά ότι με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 86η Έκθεση Θεσσαλονίκης και τα νέα μέτρα στήριξης, «ο κλάδος της κτηματαγοράς, ο οποίος τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο αντιμετωπίζει μικρή υποχώρηση ζήτησης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, θα κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση και θα υπάρξουν πολλαπλά θετικά αποτελέσματα, εάν τα μέτρα τεθούν σε εφαρμογή».

«Οι εξαγγελίες είχαν και αρνητικές πλευρές, όπως η αύξηση του κατώτατου ορίου για την απόκτηση της λεγόμενης Golden Visa (άδεια μόνιμης διαμονής που προσφέρεται σε μη ευρωπαίους κατοίκους που επενδύουν 250.000 ευρώ και άνω στην Ελλάδα) από τις 250.000 ευρώ στις 500.000 ευρώ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των κερδών στις κατασκευαστικές εταιρείες και αρνητικές επιπτώσεις γενικότερα στον χώρο του Real Estate. Επομένως, το συγκεκριμένο μέτρο δεν πρέπει να ισχύσει, πρέπει οπωσδήποτε να μείνει στις 250.000 ευρώ», εκτιμά ο κ.Ρεβύθης.

«Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι ότι μέτρα που είχαμε προτείνει σχετικά με τον κλάδο της κτηματαγοράς, παρέμεναν μέχρι πρότινος χωρίς ανταπόκριση, αλλά σύμφωνα με τις νέες εξελίξεις, εάν υλοποιηθούν ευελπιστώ ότι θα δούμε σημαντικές αλλαγές. Πιο συγκεκριμένα, το κυβερνητικό πλάνο για τη μείωση του υψηλού κόστους στέγασης, την αύξηση ιδιοκατοίκησης νέων, τη στήριξη στα νέα ζευγάρια, ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση παλαιών κτιρίων (βελτίωση ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος) και τα κίνητρα για φθηνές μακροχρόνιες μισθώσεις, είναι θετικές παρεμβάσεις, οι οποίες μπορούν να βελτιστοποιήσουν την παρούσα γενική κρίση», αναφέρει ο επίτιμος πρόεδρος Συλλόγου Κτηματομεσιτών Αττικής.

Όπως επισημαίνει, «όλα αυτά έρχονται σε μία συγκυρία όπου βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αρνητικούς παράγοντες όπως είναι η αύξηση του πληθωρισμού, η άνοδος των επιτοκίων και το ενεργειακό κόστος. Η διεθνής ακρίβεια, η παγκόσμια ενεργειακή κρίση, η οποία εξελίσσεται σε οικονομική κρίση, αλυσιδωτά επηρεάζουν το κόστος όλων των αγαθών, όπως και τις αξίες των ακινήτων, οι οποίες παραμένουν σε ανοδική τροχιά».

«Η υλοποίηση των μέτρων σε συνάρτηση με την συνεχή έλευση των τουριστών και την αύξηση των τουριστικών επενδύσεων, η αναβολή για αλλά δύο χρονιά του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και του φόρου υπεραξίας είναι σημαντικά κίνητρα για τη συνέχιση της οικοδομικής δραστηριότητας και προβλέπουν ότι το 2023 θα είναι μία ευνοϊκή χρονιά για τον χώρο της κτηματαγοράς. Τέλος, για να γίνουν πιο σαφείς και κατανοητές οι απόψεις μου, θα ήθελα να σημειωθεί ότι είναι απαραίτητο να εξετάσουμε προσεκτικά τις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης καθώς και τα όσα ανήγγειλε ο πρωθυπουργός, διότι για να πραγματοποιηθούν όλα αυτά θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές και διευκρινίσεις από τα κατά τόπους υπουργεία σχετικά με τις θετικές εξαγγελίες.

 

ΕΑΣΕ Βασίλης Ραμπάτ

Σε δήλωση του, σε σχετική ανακοίνωση, ο πρόεδρος της Εταιρίας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) Βασίλης Ραμπάτ αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην αδυναμία εξεύρεσης οικονομικής στέγασης κυρίως για τους νέους ανθρώπους επισημαίνει ότι οι δράσεις που ανακοινώθηκαν κυρίως εκείνες που δίνουν κίνητρα για να διατεθούν πάλι για μακροχρόνια μίσθωση κλειστές κατοικίες θα οδηγήσουν στην αποσυμφόρηση της κατάστασης. Επιπροσθέτως, η δυνατότητα δανεισμού των νέων με χαμηλά επιτόκια θα συμβάλλει καταλυτικά στο εγχείρημα, προσθέτει, επισημαίνοντας, γενικότερα ότι τα κοινωνικά μέτρα είναι μονόδρομος.

ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Πόνος στο γόνατο; Πότε χρειάζεται αρθροπλαστική;

Το συνεχές άλγος (πόνος) στο γόνατο και μάλιστα το...

Πλήρης αδιαφορία!

Του Θοδωρή Γιάνναρου “Η εκδίκηση των πολιτών στους πολιτικούς είναι...

Παράλυση προσώπου: Αίτια και αντιμετώπιση

Η παράλυση προσώπου είναι μία σχετικά σπάνια, και δύσκολη...

«Αντιμέτωποι με το Ευρωπαϊκό μέλλον» Του Θοδωρή Νουλίκα

 “Neminem credideritis patriae consultūrum esse, nisi vos ipsi patriae...

Τελευταία Άρθρα

spot_img