26.8 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήTop StoryΤο καθεστώς Ερντογάν δολοφονεί πρόσφυγες στο Αιγαίο. Διπλή τραγωδία σε Κύθηρα και...

Το καθεστώς Ερντογάν δολοφονεί πρόσφυγες στο Αιγαίο. Διπλή τραγωδία σε Κύθηρα και Λέσβο με τουλάχιστον 15 νεκρές γυναίκες. Τεράστια επιχείρηση διάσωσης των Ελληνικών Αρχών.

Ημερομηνία:

Διπλή επιχείρηση διάσωσης δεκάδων παράτυπων μεταναστών και προσφύγων κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες πραγματοποιούν από αργά το βράδυ της Τετάρτης οι Ελληνικές Αρχές σε Κύθηρα και Λέσβο. Στα Κύθηρα ιστιοφόρο που μετέφερε τουλάχιστον 95 άτομα τσακίστηκε στα βράχια της απόκρημνης ακτής κοντά στο λιμάνι του νησιού. Εκείνη την ώρα στην περιοχή υπήρχαν ριπές ανέμου που έφταναν και τα 10 μποφόρ! Το ναυάγιο κινητοποίησε τις Λιμενικές Αρχές, αλλά και δεκάδες κατοίκους του νησιού που προσέτρεξαν να βοηθήσουν καθώς 80 ναυαγοί βρίσκονταν στοιβαγμένοι σε γκρεμό, σε μια βραχώδη ακτή.  Στην ιδιαίτερα επικίνδυνη επιχείρηση διάσωσης εκτός από το Λιμενικό συμμετείχαν αστυνομικοί αλλά και πυροσβέστες οι οποίοι κατέβηκαν με την βοήθεια γερανού στη βραχώδη ακτή και διέσωσαν το σύνολο των παράτυπων μεταναστών, σχεδόν όλοι από το Αφγανιστάν.   

Οι έρευνες συνεχίζονται για την ανεύρεση των αγνοουμένων.

Στη Λέσβο, λέμβος που μετέφερε τουλάχιστον 40 άτομα βυθίστηκε κοντά στην ακτή με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 15 γυναίκες. Οι λιμενικοί μάλιστα βούτηξαν με τα ρούχα στη θάλασσα για να διασώσουν τους ναυαγούς γιατί υπήρχε ο φόβος ανάμεσά τους να βρίσκονταν και μικρά παιδιά. Οι Ελληνικές Αρχές μέχρι νωρίς το πρωί κατάφεραν να διασώσουν 9 άτομα.

Ακολουθούν οι ανακοινώσεις του Λιμενικού για τα δύο ναυάγια:

ΓΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗ:

Ενημερώθηκε, πρώτες πρωινές ώρες, η Λιμενική Αρχή Μυτιλήνης από Ελληνικό Στρατό για ύπαρξη βυθισμένης λέμβου με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων, στη θαλάσσια περιοχή “Προβοσκίδα” ανατολικά ν. Λέσβου.

Στην περιοχή επιχειρούν υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, στελέχη Ε.Σ., στελέχη Π.Υ. και στελέχη ΕΛ.ΑΣ. Η επιχείρηση διεξάγεται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς πνέουν άνεμοι εντάσεως Β-ΒΑ 7 BF. Στην περιοχή σπεύδει, ένα (01) Παράκτιο Περιπολικό Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. και ένα (01) ελικόπτερο Super Puma Π.Α.

Κατά δήλωση των επιβαινόντων στο σκάφος επέβαιναν περίπου σαράντα (40) άτομα. Μέχρις στιγμής έχουν διασωθεί πέντε (05) άτομα και έχουν ανασυρθεί δεκαπέντε (15) σοροί, ενώ βρίσκονται τρεις (03) εγκλωβισμένοι σε βραχώδη απόκρημνη περιοχή. Οι έρευνες εκτείνονται και στην ευρύτερη χερσαία περιοχή για αλλοδαπούς που έχουν σύμφωνα με πληροφορίες διαφύγει στην ξηρά.

Οποιαδήποτε εξέλιξη θα αναφερθεί με νεότερο δελτίο τύπου.

ΓΙΑ ΚΥΘΗΡΑ:

Ενημερώθηκε, την 20:47 μέσω του 112 το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για κινδυνεύον σκάφος αγνώστων λοιπών στοιχείων, χωρίς ωστόσο να δηλωθεί το ακριβές σημείο στο οποίο βρίσκεται το σκάφος ή οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια που θα μπορούσε να προσδιορίσει το ακριβές στίγμα του σκάφους. Εν συνεχεία, προσδιορίστηκε ότι το κινδυνεύον σκάφος βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή πλησίον λιμένα Διακοφτίου ν. Κυθήρων. Ἀμεσα και περί ώρα 21:04 έσπευσε στο σημείο περιπολικό όχημα με στέλεχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.. Την 21:08 το Ι/Φ σκάφος (α.λ.σ.) προσέκρουσε σε βραχώδη απόκρημνη περιοχή και παραμένει ημιβυθισμένο.

Στην περιοχή έσπευσαν παραπλέοντα πλοία, ένα (01) Ε/Π Π.Ν., στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, στελέχη ΕΛ.ΑΣ., στελέχη της Π.Υ., καθώς και εθελοντές διασώστες, ενώ σπεύδουν ένα (01) Π.Α.Θ. Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών (Κ.Ε.Α.) και ομάδα Μ.Υ.Α. Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Η επιχείρηση διεξάγεται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι εντάσεως ΒΑ 7-8 BF με ριπές άνεμου 9-10 BF.

Κατά δήλωση των επιβαινόντων στο σκάφος επέβαιναν περίπου ενενήντα πέντε (95) άτομα. Μέχρις στιγμής έχουν διασωθεί επτά (09) άτομα.

Σχετικά Άρθρα

Μια ζεστή “ΑΓΚΑΛΙΑ” στο Κορωπί για την ψυχική υγεία

https://www.youtube.com/watch?v=rV6xqswzquo Σε βασικό πυλώνα παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας εξελίσσεται ο...

Στο Κορωπί το ¨ηλεκτρονικό μάτι¨ της Πολιτικής Προστασίας

https://www.youtube.com/watch?v=K953xO8xk3E Με ένα υπερσύγχρονο ντρόουν ενισχύεται η Πολιτική Προστασία του...

Στο Κορωπί οι υπεραθλητές του Τριάθλου για τη στήριξη της «Γαλιλαίας». Έκλεψε τις καρδιές όλων η μικρή Λουκία!

https://www.youtube.com/watch?v=ge5FDnFSFZg Στο Κορωπί η  πρώτη στάση των υπεραθλητών του Τριάθλου...

Υποδοχή Ολυμπιακής Φλόγας στο Σούνιο: Μεγάλη συγκίνηση και δέος για τους παρευρισκόμενους

Με τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκε η υποδοχή της Ολυμπιακής φλόγας...

Τελευταία Άρθρα

spot_img