25.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήTop StoryΑυτός είναι ο αγωγός φυσικού αερίου με πύλη τον Έβρο, που σχεδιάζουν...

Αυτός είναι ο αγωγός φυσικού αερίου με πύλη τον Έβρο, που σχεδιάζουν Πούτιν – Ερντογάν.  Αν πουν το ΟΚ οι Αμερικανοί, πάμε για εκτόνωση διαρκείας;

Ημερομηνία:

Του Βάιου Σύρρου

Καταλύτης γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου αναμένεται να αποτελέσει, εάν φυσικά μπει σε τροχιά υλοποίησης, το νέο μεγαλόπνοο σχέδιο Πούτιν – Ερντογάν, για την μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή αγορά από Τουρκία, με πύλη εισόδου την περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Ο Τουρκικός Τύπος ήδη θριαμβολογεί για αυτό το ενδεχόμενο που όπως αναφέρετε ¨αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη λύση για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.¨

Αν σ΄ αυτό το σχέδιο συναινέσουν και οι ΗΠΑ, οι οποίες δημιουργούν ήδη μια ισχυρή στρατιωτική βάση στην Αλεξανδρούπολη, τότε αναμένεται να αλλάξει άρδην και το σκηνικό έντασης μεταξύ Ελλάδος –Τουρκίας που εδώ και μήνες στήνει και κλιμακώνει μεθοδικά η κυβέρνηση Ερτνογάν. Και μια σημαντική λεπτομέρεια, με αυτό το σχεδιασμό βγαίνει εκτός η Γερμανία.

Χαρακτηριστική είναι η σημερινή ανάλυση από την εφημερίδα Yeni Safak για το σχέδιο Πούτιν – Ερντογαν:

«Η Τουρκία, που έχει γίνει ενεργειακός διάδρομος με τις επενδύσεις που έχει κάνει και τις συνδέσεις που έχει, ετοιμάζεται να γίνει εμπορική βάση φυσικού αερίου. Μετά τις δηλώσεις Πούτιν, η περιοχή της Θράκης, όπου η τρέχουσα επένδυση για την ίδρυση του ενεργειακού κέντρου, θεωρείται η καταλληλότερη διεύθυνση.

Αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να στείλει φυσικό αέριο που δεν μπορεί να σταλεί από το Nord Stream μέσω της Μαύρης Θάλασσας και ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα κέντρο φυσικού αερίου στην Τουρκία για την Ευρώπη, τα μάτια στράφηκαν σε εναλλακτικές λύσεις όπου θα μπορούσε να δημιουργηθεί το εν λόγω κέντρο. Μετά την ανακοίνωση, που είχε μεγάλη απήχηση όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στον παγκόσμιο Τύπο, αναρωτιέται κανείς σε ποια περιοχή θα εγκατασταθεί το προαναφερθέν κέντρο. Ενώ η Τουρκία ξεχωρίζει ήδη ως παγκόσμιος ενεργειακός διάδρομος, οι δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν σηματοδοτούσαν ότι η Τουρκία θα μπορούσε να μετατραπεί σε κόμβο φυσικού αερίου. Για το επίμαχο κέντρο ξεχωρίζει η συνοικία Kiyikoy του Kirklareli, που είναι και το σημείο προσγείωσης της γραμμής TurkStream.

Μετά τη δήλωση του Πούτιν, ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής ενεργειακής εταιρείας Gazprom Alexey Miller έκανε επίσης μια ανακοίνωση σχετικά με το θέμα και είπε: «Είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα συναλλαγών, ένα κέντρο για το φυσικό αέριο στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Τουρκίας. ” Επιπλέον, ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντρ Νόβακ δήλωσε: «Συζητάμε για την τοποθέτηση πρόσθετων γραμμών στον TurkStream, τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί». Ο Novak είπε, «Ο TurkStream είχε προγραμματιστεί ως τέσσερις γραμμές χωρητικότητας περίπου 63 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Αυτή η δυνατότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παράδοση φυσικού αερίου στους Ευρωπαίους καταναλωτές μέσω της Μαύρης Θάλασσας και της Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει ζήτηση».

 

Σχετικά Άρθρα

Μια ζεστή “ΑΓΚΑΛΙΑ” στο Κορωπί για την ψυχική υγεία

https://www.youtube.com/watch?v=rV6xqswzquo Σε βασικό πυλώνα παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας εξελίσσεται ο...

Στο Κορωπί το ¨ηλεκτρονικό μάτι¨ της Πολιτικής Προστασίας

https://www.youtube.com/watch?v=K953xO8xk3E Με ένα υπερσύγχρονο ντρόουν ενισχύεται η Πολιτική Προστασία του...

Στο Κορωπί οι υπεραθλητές του Τριάθλου για τη στήριξη της «Γαλιλαίας». Έκλεψε τις καρδιές όλων η μικρή Λουκία!

https://www.youtube.com/watch?v=ge5FDnFSFZg Στο Κορωπί η  πρώτη στάση των υπεραθλητών του Τριάθλου...

Υποδοχή Ολυμπιακής Φλόγας στο Σούνιο: Μεγάλη συγκίνηση και δέος για τους παρευρισκόμενους

Με τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκε η υποδοχή της Ολυμπιακής φλόγας...

Τελευταία Άρθρα

spot_img