“Η σκληράδα πετυχαίνει ίσως στόχους που κανένας άλλος δεν μπορεί να πετύχει! Η εξυπνάδα από την άλλη, καταφέρνει στόχους που οι περισσότεροι δεν μπορούν καν να δουν…”
Και βέβαια δεν μπορώ να σταθώ ως αμυντικός ή γεωπολιτικός αναλυτής, γιατί δεν είμαι, αλλά σίγουρα μπορώ να εκφράσω τις απόψεις μου -χωρίς να ζητήσω την άδεια κανενός, σχετικά με την επικίνδυνη κρίση που υφέρπει μεταξύ της χώρας μας και των εξ’ ανατολών… φίλων, συμμάχων και γειτόνων μας, που πλέον το έχουν τερματίσει! Είναι οι απόψεις ενός σκεπτόμενου Έλληνα πολίτη που ενδιαφέρεται αλλά και ανησυχεί για όλα αυτά που συμβαίνουν -κυρίως με τον τρόπο που συμβαίνουν, καθώς και το γεγονός της ανόητης κριτικής κάποιων παπαγάλων του πληκτρολογίου, που πάντα θα επιτεθούν -συνήθως υπό καθεστώς ανωνυμίας και θα δοκιμάσουν να φιμώσουν φωνές που προτείνουν σκλήρυνση της Ελληνικής στάσης απέναντι στους Οθωμανούς του Ερντογανιστάν που επιβουλεύονται της Εθνικής μας Κυριαρχίας και στη φαρέτρα τους έχουν ήδη εκπονημένα και εγκεκριμένα σχέδια εισβολής!
Η Τουρκία έχει δείξει ξεκάθαρα τι επιδιώκει να αποκομίσει από την διεθνή κοινότητα και τι ακριβώς ζητάει από την χώρα μας και για τον λόγο αυτόν είναι πλέον απαραίτητο, η Ελλάδα να σκληρύνει την στάση της και να αποσαφηνίσει ξεκάθαρα τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει και που δυστυχώς ακόμα δεν είναι απόλυτα σαφείς, όπως και δεν έχει ξεκαθαριστεί η αντίδρασή μας στο πεδίο, σε περίπτωση που το Ερντογανιστάν διαβεί τον Ρουβίκωνα! Χρόνος δεν υπάρχει πια και είναι κρίσιμης σημασίας να γίνουμε πιο σαφείς, πιο σκληροί και οι κόκκινες μας γραμμές να γίνουν πιο ευδιάκριτες, ώστε τόσο η Τουρκία να τις λάβει σοβαρά υπ’ όψιν όσο και οι σύμμαχοί και οι εταίροι μας!
Δυστυχώς, οι βλέψεις της Τουρκίας δεν αλλάζουν, όσα χρόνια κι αν περάσουν και στο πέρασμα του χρόνου θα έχουμε και εντάσεις και υφέσεις μέχρι κάποια στιγμή να γίνει το μπαμ και αυτό είναι κάτι ξεκάθαρο που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε! Όμως όταν από επίσημες πηγές και επίσημα στόματα στο Ερντογανιστάν, ακούγονται απόψεις περί εισβολής, τότε τα πράγματα αλλάζουν, όπως αλλάζουν και οι στρατηγικές αντίδρασης μας στα σενάρια που εξυφαίνονται οι Ασιάτες γείτονές μας!
Η συνεχής επίκληση του διεθνούς δικαίου από μόνη της δεν βοηθά, όπως δεν βοήθησε την Κύπρο το 1974, ούτε τα γεγονότα των Ιμίων τον Ιανουάριο του 1996. Απαιτείται οπτικά εμφανής αποφασιστικότητα και σαφές σχέδιο βίαιης στρατιωτικής αντίδρασης, ώστε όλοι -φίλοι και αντίπαλοι να κατανοήσουν πως αυτή τη φορά, που ούτως ή άλλως τα πράγματα είναι πιο σοβαρά, η Ελλάς θα αντιδράσει επί του πεδίου και ανάλογα της πρόκλησης θα απαντά…
Από την άλλη, θα πρέπει, οι Έλληνες να γίνουν πιο έξυπνοι και πιο διορατικοί και να δράττονται των ευκαιριών που εμφανίζονται ξαφνικά και από το πουθενά…
Όπως όμως αναφέρεται και στον τίτλο του άρθρου, είναι ζωτικής σημασίας, να γίνουμε πιο έξυπνοι…
Ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη το 2011 ξεκίνησε από την “Κυρηναϊκή”, η οποία ελέγχονταν από το “Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο” που είχε έδρα την Βεγγάζη, για το μεγαλύτερο διάστημα του πολέμου. Το 2012, το “Μεταβατικό Συμβούλιο της Κυρηναϊκής” κήρυξε μονομερώς την “Κυρηναϊκή” ως αυτόνομη περιοχή της Λιβύης.
Η πόλη Κυρήνη, που βρίσκεται στην κοιλάδα Jebel Akhdar, έδωσε στην συγκεκριμένη περιοχή της Λιβύης την ονομασία Κυρηναϊκή, που παραμένει η ίδια μέχρι σήμερα. Η Κυρήνη που αποτελεί από το 1982 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ιδρύθηκε το 630 π.Χ. από τους Θηραίους με αρχηγό τον Βάττο Αριστοτέλη, και το όνομα της το πήρε από την ιερή πηγή Κύρη, που ήταν αφιερωμένη στο θεό Απόλλωνα. Σύντομα η Κυρήνη αναπτύχθηκε και εξελίχτηκε σε κέντρο του ελληνικού πολιτισμού στη Βόρεια Αφρική, ενώ από την άλλη αποτελούσε μεγάλο εμπορικό κέντρο. Τον 3ο αιώνα προ Χριστού, στην πόλη ιδρύθηκε από τον μαθητή του Σωκράτη, Αρίστιππο η γνωστή φιλοσοφική Σχολή της Κυρήνης.
Η ευρύτερη περιοχή γύρω από την Κυρήνη ονομάστηκε Κυρηναική και οι άνθρωποι που ζουν εκεί έχουν όπως οι ίδιοι λένε, ελληνικές ρίζες και σίγουρα ελληνικό αίμα! Δυστυχώς όμως, η Ελλάδα ποτέ δεν τους βοήθησε… ούτε καν έδειξε ενδιαφέρον στις προσπάθειες των ανθρώπων εκεί για ανεξαρτησία της Κυρηναικής, η οποία ειδικά λόγω της έκτασης των ακτών της, ουσιαστικά μπορεί να ακυρώσει το Τουρκολυβικό μνημόνιο και να συνδράμει δυναμικά την Ελλάδα και τις δίκαιες επιδιώξεις της!
…και όπως ο στρατάρχης Χαφτάρ σε βίντεο του Λυβικού Απελευθερωτικού Στρατού, LNA για την Ελλάδα έχει δηλώσει, “…η Κυρηναική είναι το κοινό μας παρελθόν με την Ελλάδα και το κοινό ένδοξο μέλλον μας!”…