16.7 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝέαΑπόψεις¨Η σφυρίδα…  και ο κομματόσκυλος!¨ Του Θοδωρή Γιάνναρου  

¨Η σφυρίδα…  και ο κομματόσκυλος!¨ Του Θοδωρή Γιάνναρου  

Ημερομηνία:

“Υπάρχουν τέσσερις σταθερές σε μια υγιή πολιτική συμπεριφορά ενός σοβαρού και ακέραιοι πολιτικού κα δη πολιτικού αρχηγού…  Θέληση για ρήξεις και αλλαγές, ακεραιότητα χαρακτήρα, διαφάνεια, καθώς και ελευθερία επιλογών, πάντα βάσει αρχών!”.

Τα πράγματα με τις υπερεξουσίες των προέδρων των κομμάτων έχουν μάλλον ξεφύγει και έχει ξεχαστεί ή δεν λαμβάνεται καν υπ’ όψιν, πως ο εκάστοτε Πρόεδρος και Αρχηγός ενός πολιτικού σχηματισμού και ειδικά όταν αυτό εκπροσωπείται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, δεν είναι σε καμία περίπτωση και ο Ιδιοκτήτης αυτού του πολιτικού σχηματισμού. Είναι απλά ένας προσωρινά φιλοξενούμενος του κόμματος, ο οποίος φιλοξενείται και που  οι ιδιοκτήτες του κόμματος εμπιστεύονται στο τιμόνι για κάποια χρόνια! Ιδιοκτήτες δε των κομμάτων, δεν είναι άλλοι από τα μέλη που τον απαρτίζουν!

Η επιτυχία ενός πολιτικού αρχηγού εξαρτάται νομοτελειακά από το άθροισμα των επιλογών που κάνει και αυτό, κανένας δεν μπορεί να το αμφισβητήσει… Με άλλα λόγια, ο επιτυχημένος πολιτικός αρχηγός δεν είναι τίποτε άλλο, παρά οι επιλογές του! Αυτά που έχουν μεγαλύτερη σημασία,  δεν μπορούν να είναι στο έλεος εκείνων που έχουν μικρότερη σημασία. Στην πολιτική γενικά, το πλέον δύσκολο για τον κυβερνήτη είναι να επιλέγει και μάλιστα να επιλέγει σωστά παραμερίζοντας το “εγώ”, την ευκολία, τη σιγουριά και τη βόλεψη του!

Ως προς τις επιλογές του κυβερνήτη, όταν το “νομότυπο”  και το “ηθικό” συγκρούονται μεταξύ τους, οι πολίτες έχουν τη σκληρή επιλογή, είτε να χάσουν το αντίληψή τους περί ηθικής είτε να χάσουν το σεβασμό του προς τον κυβερνήτη! Σε αυτή τη διαδικασία της επιλογής, είναι αναγκαίο – αν και δύσκολο – να μάθει ο κυβερνήτης ποιες γέφυρες να περάσει και ποιες να γκρεμίσει. Ο κυβερνήτης ενός τόπου πλάθει τις επιλογές του κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσίν του… έχει τη δυνατότητα να επιλέξει, αλλά δεν έχει την πολυτέλεια να επιλέξει λάθος, επειδή βολεύει τη ματαιοδοξία του… ειδικά όταν πρέπει να επιλέξει συνεργάτες ή συνοδοιπόρους στο δύσκολο ταξίδι της διακυβέρνησης μιας χώρας!

 

Ο δυναμικός και επιτυχημένος κυβερνήτης λαμβάνει αποφάσεις και κάνει τις επιλογές του, γνωρίζοντας πως, αυτό που χαρακτηρίζεται ως “δύσκολη απόφαση”, χαρακτηρίζεται έτσι,  επειδή όποια απόφαση και να λάβει, αυτή θα συνοδευθεί από τις ανάλογες συνέπειες, είτε θετικές είναι αυτές, είτε αρνητικές… με κάτι ενδιάμεσο δυστυχώς να μην είναι διαθέσιμο στο μενού. Αναπόφευκτα λοιπόν – κάποια στιγμή – θα του επιβληθούν οι όποιες συνέπειες από τις ίδιες τις περιστάσεις που οι επιλογές που έκανε δημιούργησαν και πυροδότησαν, είτε με θετικό, είτε με αρνητικό πρόσημο!

Για τον εκάστοτε νυν ή υποψήφιο κυβερνήτη, το πεπρωμένο δεν είναι θέμα τύχης, αλλά καθαρά θέμα δικών του επιλογών. Δεν είναι κάτι που πρέπει να αναμένει, αλλά κάτι που πρέπει ο ίδιος να καταφέρει μέσω των επιλογών του. Μαύρο δηλαδή ή άσπρο… χωρίς ενδιάμεσες αποχρώσεις του γκρι  -τόσο απλά!

Έτσι, την ίδια  ώρα που τα κόμματα αλληλοκατηγορούνται για το ποιος ευθύνεται για τα προβλήματα και τα αδιέξοδα στα οποία έχει βρεθεί η χώρα, καταθέτουν για ακόμα μία φορά ψηφοδέλτια με ονόματα θεατρίνων τραγουδιάρηδων, αθλητών, ανθρώπων της showbiz, ή… περιγέλαστων influencers, συνταξιούχων αστυνομικών που καθημερινά ξεφτιλίζονται στα τηλεοπτικά παράθυρα… ως έμμισθοι ειδικοί εγκληματολόγοι και κολλητών ή ιπποκόμων των αρχηγών, δείχνοντας ξεκάθαρα ποιοι επιλέγονται από τους αρχηγούς για να βγάλουν την Ελλάδα από τη δύσκολη θέση, να αντιμετωπίσουν τις απειλές κατά της χώρας και να την σπρώξουν μπροστά!Αντί οι πολιτικοί αρχηγοί και γενικά τα κοινοβουλευτικά κόμματα να εντοπίζουν σοβαρούς και άτεγκτους ανθρώπους, που να μην φοβούνται το πολιτικό κόστος, να είναι τεχνοκράτες και να διαθέτουν σοβαρή εμπειρία στη δημόσια διοίκηση, επιλέγουν την εύκολη λύση των κούφιων “επωνύμων” και των “κολλητών” τους, ανεξαιρέτως προσόντων…  και ιδεολογίας, που θεωρούν πως θα εξασφαλίσουν ψηφαλάκια στη μάχη της κάλπης που είναι προ των πυλών, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά,  πόσο πολύ έχει απαξιωθεί η πολιτική στην Ελλάδα. 

Είναι πραγματικά για γέλια να βλέπεις έναν πολιτικό αρχηγό να ποζάρει πλάι στο πιστό του κομματόσκυλο και υποψήφιο βουλευτή, καμαρώνοντας με βλέμμα…  σφυρίδας μπροστά από την κάμερα που τους αποθανατίζει… Είναι ντροπή και κατάντια για το εδώ πολιτικό σύστημα που σιγά σιγά ξηλώνεται…  σαν παλιά μάλλινη ζακέτα αμφιβόλου ποιότητος

Έρχονται μάλλον περίεργοι και δύσκολοι καιροί μέχρι τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν με διπλές κάλπες σε μερικούς λίγους μήνες. Σύντομα, ο καθένας από εμάς θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σ’ αυτό που είναι το σωστό και σ’ αυτό που είναι το φαινομενικά εύκολο… Σε καμία περίπτωση όμως, οι πολίτες αυτής της χώρας δεν μπορούν να ανεχθούν, πως όποιος έχει αξία πάει στον πάτο και στα αζήτητα, ενώ επιπλέουν μόνο τα σκουπίδια και οι φελλοί που το αρχηγικό σύστημα των κομμάτων προωθεί ανερυθρίαστα…

Κάποιοι πρέπει να ντρέπονται… αλλά ποιος άραγε έχασε την αξιοπρέπειά του, για να την βρουν αυτοί στο δρόμο;

 

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

spot_img