18.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΌλες οι ΚατηγορίεςΝέαΕκδήλωση – αφιέρωμα στον ποιητή Χρίστο Λάσκαρη, με την ευκαιρία της έκδοσης...

Εκδήλωση – αφιέρωμα στον ποιητή Χρίστο Λάσκαρη, με την ευκαιρία της έκδοσης απάντων των δημοσιευμένων ποιημάτων του από τις εκδόσεις Τύρφη

Ημερομηνία:

Οι εκδόσεις Τύρφη, με την ευκαιρία της έκδοσης απάντων των δημοσιευμένων ποιημάτων του Χρίστου Λάσκαρη, σας καλούν την Παρασκευή 17 Μαρτίου, στις 7 μ.μ., στο Θέατρο Κνωσός (Κνωσού 11 & Πατησίων 195, Άγιος Νικόλαος, Αθήνα) σε μια συνάντηση αφιερωμένη στο έργο και στην προσωπικότητα του ποιητή.

Άπαντα τα δημοσιευμένα ποιήματα του Χρίστου Λάσκαρη περιλαμβάνονται στην παρούσα έκδοση· στο σύνολό τους, 402. Ολιγόστιχα σαν επιγράμματα στην πλειονότητά τους, σε μια ποιητική απαλλαγμένη από τον περιορισμό οποιασδήποτε φόρμας, που χτίζεται πάνω στα γερά θεμέλια μιας γλώσσας ζωντανής, ευεργετημένης από την οικειότητα και τον αυθορμητισμό της καθημερινής συναναστροφής. Ο λόγος του ρέει αβίαστα όπως το αίμα στις φλέβες, όπως το νερό στα ποτάμια και τη θάλασσα, όπως ο άνεμος και το απαλό αεράκι στο ύπαιθρο. Ο ρυθμός είναι διάχυτος στους στίχους κι η μουσική, πανταχού παρούσα, γίνεται η Μούσα του ποιητή. Δημιουργήματα της νύχτας τα ποιήματά του, βαθιά στη γη θαμμένα και σε μνήμες παιδικές, ή αιωρούμενα στον ουρανό, απ’ όπου αντλεί τα δομικά υλικά του. Έτσι, η ευτυχία βρίσκεται πάντα στο άπιαστο.

Σθεναρή η παρουσία τού θανάτου από την πρώτη κιόλας ποιητική συλλογή, εντείνει την κυριαρχία του όσο περνούν τα χρόνια. Όλο και πιο συχνά ο ποιητής επικαλείται τους πεθαμένους του ή συνομιλεί μαζί τους. Εκείνοι, μακάριοι και σιωπηλοί, τον επισκέπτονται στον ύπνο, μετατρέποντας τα όνειρα σε τροφοδότες της ζωής. Και η ποίηση του Χρίστου Λάσκαρη, δεκατέσσερα χρόνια μετά το θάνατό του, διατηρεί με σθένος τη νεανική της φύση, που κατορθώνει να μας αφυπνίσει, να μας συγκινήσει, να μας ταξιδέψει στο χώρο και στο χρόνο χωρίς σύνορα και χωρίς στεγανά.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η Βερονίκη Δαλακούρα, ο Κώστας Καναβούρης και ο Παντελής Μπουκάλας. Για τον βίο και το έργο του Χρίστου Λάσκαρη θα μιλήσει και η κόρη του, Σοφία Λάσκαρη. Ποιήματα θα διαβάσει ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Δημητρακάκης. Τη βραδιά συντονίζει και παρουσιάζει η Μαρία Σύρρου.

(Τρία ποιήματα του Χρίστου Λάσκαρη από την εν λόγω έκδοση)

Ο ΤΡΟΜΟΣ ΜΟΥ ΣΕ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ

Δεν έγραψα ποτέ ποιήματα.

Ό,τι διαβάζετε,

είναι ο τρόμος της ψυχής μου.

Δοσμένος σε παραλλαγές.

[Από την ενότητα/συλλογή «Τέλος του προγράμματος», σελ. 133.]

 

Ο ΞΕΝΙΤΕΜΕΝΟΣ

Με χέρι ακουμπισμένο στο κιγκλίδωμα

κοιτούσε τη νεκρή αυλή,

το ρημαγμένο από την απουσία σπίτι.

«Δεν είναι κανείς εδώ»,

φώναξε κι ένα φεγγάρι κείνη τη στιγμή

ανέβηκε απ’ το βάθος του βουνού

σαν πεθαμένο.

Ήτανε τέλος του φθινόπωρου

και ο καιρός ψυχρός·

κανείς δεν απαντούσε.

«Δεν είναι κανείς εδώ»,

φώναξε πάλι και ο άνεμος

παίρνοντας τη φωνή

επήγε και την έριξε στου πηγαδιού

το νυχτωμένο στόμα μέσα.

[Από την ενότητα/συλλογή «Να εμποδίζεις τις σκιές», σελ. 42.]

 

ΔΡΟΜΟΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ

Αν σας ζητούσαν να διαλέξετε,

τι θα διαλέγατε από τα δύο:

τον ουρανό

ή το κορίτσι αυτό

που ’ναι πλασμένο για έρωτα; 

Μα, το κορίτσι αυτό.

Δρόμος καλύτερος να οδηγεί στον ουρανό από τον έρωτα

υπάρχει;

[Από την ενότητα «Ανέκδοτα ποιήματα», σελ. 248.]

 

Ο ποιητής Χρίστος Λάσκαρης (1931-2008) γεννήθηκε στο Χάβαρι της Ηλείας και μεγάλωσε στην Πάτρα. Αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία της Τρίπολης, αλλά δεν άσκησε ποτέ το επάγγελμα του δασκάλου. Εργάστηκε, ώς τη συνταξιοδότησή του, στον Ασφαλιστικό Οργανισμό Αστικών Λεωφορείων του Δήμου Πατρών. Το 2007 τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο «Καβάφη». Ποιήματά του μεταφράστηκαν στα αγγλικά, γερμανικά, πολωνικά, ισπανικά και πορτογαλικά. Πέθανε στις 11 Ιουνίου 2008, σε ηλικία 77 ετών.

 

Σχετικά Άρθρα

“Παγκόσμια Γεωπάρκα 𝗨𝗡𝗘𝗦𝗖𝗢 – Λαυρεωτικής: η συμμετοχή της Ελλάδος στο Διεθνές Πρόγραμμα”

Στο Υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε η τεχνική συνάντηση Γεωπάρκων με...

Τελευταία Άρθρα

spot_img