17.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝέαΑττική – Περιφέρεια«Η Φλόγα της Μνήμης» για την επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού...

«Η Φλόγα της Μνήμης» για την επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού άναψε στο Κίτσι Κορωπίου

Ημερομηνία:

Με εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στα χιλιάδες θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους στα ιερά χώματα του Πόντου, ο Σύλλογος Ποντίων Κορωπίου «Ο Εύξεινος Πόντος», υπό την αιγίδα του Δήμου Κρωπίας διοργάνωσε την Τετάρτη 17 Μαΐου 2023 στο Κίτσι, την πορεία ¨Φλόγα της Μνήμης¨ όπου βρίσκεται και η Αρχαία Οδός, με σημείο αναφοράς την ιστορική Ελιά στο σχολικό συγκρότημα της περιοχής. Μια κατανυκτική ατμόσφαιρα που προκάλεσε ρίγη συγκίνησης, καθώς όλοι οι παριστάμενοι συμμετείχαν κρατώντας αναμμένα φαναράκια τα οποία εναπόθεσαν ως φόρο τιμής στη ρίζα της ιστορικής Ελιάς.   

Η Ελιά, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτριος Κιούσης, αποτελεί ιερό δέντρο από τα αρχαία χρόνια. Έχει συμβολικό χαρακτήρα με τιμητική θέση στη ζωή των Ελλήνων και όπως τόνισε, οφείλουμε με σεβασμό στην ιστορία μας να διεκδικήσουμε τα δίκαια για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Η Ελιά βρίσκεται στον αρχαίο δρόμο Αθήνας – Σουνίου – Λαυρίου, στη θέση των Αρχαίων Λαμπτρών στη σημερινή περιοχή Κίτσι του Δήμου Κρωπίας και φυτεύτηκε πριν από 350 και πλέον χρόνια.

Η εκδήλωση μνήμης ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου την οποία τέλεσε ο πατήρ Χρήστος του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Κίτσι.

Χαιρετισμό απηύθυνε, η Ελένη Παυλίδου, προέδρος του Συλλόγου Ποντίων Κορωπίου «Ο Εύξεινος Πόντος», ενώ βασικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν, ο Δημήτριος Κιούσης, Δήμαρχος Κρωπίας και ο Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας, δημοτικός σύμβουλος, πρόεδρος του ΝΠΔΔ “Σφηττός” και εκπρόσωπος του Δήμου Κρωπίας στο δίκτυο πόλεων με κοινότητες απογόνων Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής της Κ.Ε.Δ.Ε. Συμμετείχαν, οι αντιδήμαρχοι, Θεόδωρος Γρίβας,  Νικόλαος Γιαννάκος, Ανδρέας Ντούνης, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Κώστας Κιούσης και Αφροδίτη Κουντούρη ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Διονύσης Κερασιώτης, ο πρόεδρος του συλλόγου Κίτσι Κορωπίου & πέριξ, «Η Άνοιξη» κ.Παπαιωάννου, η πρόεδρος του συλλόγου Ένωσης & Αλληλεγγύης  Κορωπίου κα Ελένη Ταξίδη, ο διευθυντής του 2ου ΓΕΛ Κορωπίου-Κίτσι, κ.Ευάγγελος Καλπίας, η π.δημοτική σύμβουλος κα Μαργιέττα Φραγκογιάννη-Δημοπούλου.

Ακολούθησε το άναμμα της φλόγας σε φαναράκια και πορεία μνήμης προς την Ελιά μπροστά στο Σχολικό Συγκρότημα Κιτσίου συνοδεία του ποντίου λυράρη Άγγελου Λίβερη.

Την εκδήλωση υποστήριξε με την παρουσία της, η Πολιτική Προστασία Δήμου Κρωπίας και η Εθελοντική Ομάδα Δήμου Κρωπίας (Ε.Ο.Δ.Κ.)

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

spot_img