18.4 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝέαΑττική – ΠεριφέρειαΚορυφαίες επιδόσεις από το ΕΠΑΛ Λαυρίου – Εισαγωγή μαθητών στην ιατρική σχολή!

Κορυφαίες επιδόσεις από το ΕΠΑΛ Λαυρίου – Εισαγωγή μαθητών στην ιατρική σχολή!

Ημερομηνία:

ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΠΟΤΙΜΙΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟ ΕΠΑΛ ΛΑΥΡΙΟΥ

Με την επιστροφή μας από την Κύπρο τα ξημερώματα της Τετάρτης 26 Ιουλίου, ολοκληρώθηκαν οι υποχρεώσεις μου, ως απερχόμενος Διευθυντής του ΕΠΑΛ Λαυρίου και σε μια πολύ συγκινητική ατμόσφαιρα οι μαθητές που συμμετείχαν με αποχαιρέτησαν ιδιαίτερα εγκάρδια.

Το ταξίδι μας στην Κύπρο όπου συμμετείχαν 19 μαθητές ήταν η τελευταία ροή μαθητών του προγράμματος ERASMUS+ EL01-ΚΑ121-VET-0000588996 από όσα έλαβαν χώρα στο ΕΠΑΛ Λαυρίου κατά το σχολικό έτος 2022-23.

Την Πέμπτη το πρωί ανακοινώθηκαν οι βάσεις και μαζί με αυτές και οι επιτυχίες 16 μαθητών μας, αποφοίτων οι οποίοι θα περάσουν το κατώφλι των παρακάτω πανεπιστημιακών σχολών.

  1. ΙΑΤΡΙΚΗΣ (ΠΑΤΡΑ) ΠΑΝ. ΠΑΤΡΩΝ
  2. ΙΑΤΡΙΚΗΣ (ΠΑΤΡΑ) ΠΑΝ. ΠΑΤΡΩΝ
  3. ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (ΑΙΓΑΛΕΩ) ΠΑΝ. ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
  4. ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΑΙΓΑΛΕΩ) ΠΑΝ. ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
  5. ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΑΙΓΑΛΕΩ) ΠΑΝ. ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
  6. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ (ΑΙΓΑΛΕΩ) ΠΑΝ. ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
  7. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (ΛΑΜΙΑ) ΠΑΝ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
  8. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (ΛΑΜΙΑ)

ΠΑΝ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

  1. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ (ΨΑΧΝΑ ΕΥΒΟΙΑΣ)

(ΕΚΠΑ) ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

  1. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (ΑΘΗΝΑ) (ΟΠΑ) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
  2. ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΑΙΓΑΛΕΩ) ΠΑΝ. ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
  3. ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΑΙΓΑΛΕΩ) ΠΑΝ. ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
  4. ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ (ΣΗΤΕΙΑ)

ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.

  1. ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ (ΠΑΤΡΑ) ΠΑΝ. ΠΑΤΡΩΝ
  2. ΣΧΟΛΗ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ Α.Ε.Ν.
  3. ΣΧΟΛΗ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ Α.Ε.Ν.

Δυστυχώς δεν μου επιτρέπεται λόγω προσωπικών δεδομένων να γράψω εδώ τα ονόματά τους, αλλά είναι σε όλους μας γνωστοί και θεωρούμε πως έχουμε δικαίωμα να μοιραστούμε ένα μικρό μέρος από τη χαρά τους. Στην επιτυχία τους θεωρούμε πως συμβάλαμε στο ελάχιστο κι εμείς, οι καθηγητές τους, κυρίως αυτοί που τους δίδαξαν τα μαθήματα στα οποία διαγωνίστηκαν, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι. Βέβαια επισημαίνω ότι τα παιδιά «υπερέβαλαν εαυτούς»  και η επιτυχία είναι αποκλειστικά δική τους.

Η επιτυχία αυτών των παιδιών είναι ένας ακόμη λόγος που μας κάνει περήφανους για την προσπάθειά μας και για όσα πετύχαμε εδώ και τρία χρόνια, από την 1/7/2020 όταν ανέλαβα την Διεύθυνση του ΕΠΑΛ Λαυρίου. Με σύσσωμη, από τότε την ομάδα όλων των εκπαιδευτικών μόνιμων και αναπληρωτών, οραματιστήκαμε ένα καλύτερο σχολείο και υλοποιήσαμε αρκετά από αυτά που σχεδιάσαμε και με την βοήθεια των μαθητών μας αλλά και των γονέων τους.

  • Το ΕΠΑΛ έγινε πρότυπο, που σημαίνει για τους μαθητές, το πολύ 22 παιδιά στην τάξη.
  • Σχεδόν όλα τα μαθήματα της Α΄ τάξη διδάσκονται με δύο παρόντες καθηγητές.
  • Θα αποκτήσει το σχολείο σύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό.
  • Οι καθηγητές θα επιμορφώνονται για να εφαρμόζουν σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους.
  • Το κτίριο θα αναβαθμιστεί ενεργειακά
  • και το σχολείο θα συνεργάζεται όλο και περισσότερο με τις τοπικές επιχειρήσεις. 

 Υλοποιήσαμε ενταγμένα αρμονικά στην εκπαιδευτική διαδικασία, πολυάριθμα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αγωγής υγείας, εικονικής επιχείρησης, θεατρικά, χορευτικά και μουσικά. Δημιουργήσαμε ηλεκτρονική μαθητική εφημερίδα στην οποία φιλοξενήσαμε συνέντευξη που πήραν οι μαθητές μας από την πρώην υπουργό παιδείας. Μέσω του Erasmus+, σχεδόν 20 μαθητές κάθε φορά επισπεύτηκαν  την Ολλανδία, την Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, την Ισπανία και πρόσφατα την Κύπρο. Ακόμη διοργανώσαμε στο εσωτερικό πολυήμερες εκδρομές, στους Δελφούς, στο Μουζάκι και δύο φορές στην Κεφαλονιά.

Ανάλογες επιτυχίες με αυτές των φετινών Πανελλαδικών και όχι μόνο, γνώρισε το σχολείο και τα προηγούμενα χρόνια, και βέβαια σε όσα πετύχαμε συνέβαλαν αποφασιστικά όλοι οι καθηγητές του σχολείου, οι περισσότεροι από τους οποίους αναγκάζονταν να διασχίζουν ακόμη και ολόκληρο το λεκανοπέδιο, διανύοντας πολλά χιλιόμετρα καθημερινά για να προσεγγίσουν το σχολείο και να φτάσουν στη δουλειά τους για να προσφέρουν στους μαθητές τους τον καλύτερό τους εαυτό. Βέβαια όλα αυτά έγιναν και με την βοήθεια των γονέων τους οι οποίοι αναγνώρισαν την προσπάθειά μας και μας συμπαραστάθηκαν στο δύσκολο ομολογουμένως έργο μας.

Όσα παιδιά έλαβαν μέρος στις πανελλήνιες και δεν πέτυχαν σε κάποια σχολή και σε αυτά αξίζουν συγχαρητήρια. Η ζωή είναι ένας διαρκής αγώνας και αν κάποιος δεν πετύχει με την πρώτη, αν θέλει, μαθαίνει από τα λάθη του, προετοιμάζεται καλύτερα και τελικά πετυχαίνει. Ο στόχος του καθενός είναι διαφορετικός, δεν είναι απαραίτητα μια πανεπιστημιακή σχολή. Αυτό που ξεκάθαρα προσπαθήσαμε να καλλιεργήσουμε σε όλα τα παιδιά του σχολείου μας είναι να κάνουν όνειρα, να βάζουν στόχους και να προετοιμάζονται και να οργανώνουν την προσπάθειά τους ώστε να κυνηγούν τα όνειρά τους. Προσπαθήσαμε εξ αρχής να θέσουμε στόχους και κανόνες στη λειτουργία του σχολείου και κρίνοντας εκ του αποτελέσματος εκτιμούμε ότι η προσπάθειά μας έπιασε τόπο.

Άλλωστε αυτό επιζητούν από εμάς τους ενήλικες, οι ανήλικοι μαθητές μας, ότι ζητάνε δηλαδή και τα παιδιά από τους γονείς τους, και επιτρέψτε μας και λόγω επαγγελματικής διαστροφής να γνωρίζουμε καλύτερα την ψυχολογία των εφήβων και τη διαχείρισή της, μιας και την έχουμε σπουδάσει κιόλας. Αυτό που επιζητούν είναι τα όρια, οι κανόνες και η δίκαιη εφαρμογή τους. Αν δεν τα μάθουν αυτά πριν την ενηλικίωσή τους τότε πότε;

Ευχαριστώ όλους όσους μας συμπαραστάθηκαν στο έργο μας αυτή την τριετία, πρώτα από όλους τους αγαπητούς μου συναδέλφους που έδωσαν και θα συνεχίσουν να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, αλλά και τους μαθητές μας και τους γονείς του που ανταποκρίθηκαν. Υπήρξαν βέβαια και κάποιοι (κυρίως γονείς) που προσπάθησαν να σταθούν εμπόδιο σε αυτή μας την προσπάθεια, αν και δεν κατόρθωσαν τίποτα (πως θα μπορούσαν άλλωστε), μου έμαθαν αρκετά και ήταν για μένα μια σημαντική εμπειρία.

Εύχομαι στη νέα Διευθύντρια, την κυρία Σουρμάχου Παρασκευή να ωθήσει με το όραμα και τα σχέδιά της, το σχολείο ακόμη πιο ψηλά, σε όφελος των μαθητών της ευρύτερης περιοχής της Λαυρεωτικής, το έχουν ανάγκη.

 

Με εκτίμηση

Ο απερχόμενος Διευθυντής του ΠΕΠΑΛ Λαυρίου

Αραμπατζής Μιχάλης

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

spot_img