18.6 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝέαΑπόψειςΔιακοπές με άδειο πορτοφόλι και 2+ ευρώ το λίτρο!

Διακοπές με άδειο πορτοφόλι και 2+ ευρώ το λίτρο!

Ημερομηνία:

Του Θοδωρή Γιάνναρου

Τη στιγμή που ο Έλληνας πολίτης ταξιδεύει κυρίως οδικώς προς κάποιο σχετικά “2ης κατηγορίας τόπο διακοπών” του, κυρίως στην  ηπειρωτική Ελλάδα, εκεί δηλαδή που μπορεί να αντέξει το συνήθως άδειο πορτοφόλι του, οι υψηλές τιμές των καυσίμων, όπως είναι διαμορφωμένες, αφαιρούν μερικές τουλάχιστον  από τις προγραμματισμένες ημέρες διακοπών του… και αυτό πονάει, ειδικά όσους έχουν παιδιά και θέλουν διακαώς να τα ευχαριστήσουν ενώ στη συνέχεια θα πονέσει ακόμα περισσότερο, μιας και τα καύσιμα, αφού θα γίνουν ακόμα πιο δυσπρόσιτα για τον μέσο πολίτη, θα μετατρέπουν ακόμα και τις διακοπές σε ταπεινούς προορισμούς… όνειρο θερινής νυχτός!

Αυτοί τους οποίους εκλέξαμε για να υπερασπίζονται τα συμφέροντά μας, δεν βλέπουν, ή μάλλον αποφεύγουν να δουν τη  φτώχεια που προκαλούν οι μισθοί πείνας, οι ανατιμήσεις σε όλα τα  τρόφιμα, τα τουριστικά καταλύματα και τα τσουχτερά ακτοπλοϊκά εισιτήρια, με τους ιθαγενείς παραθεριστές του Αυγούστου, λίγο δηλαδή πριν πέσει η αυλαία του φετινού καλοκαιριού, να είναι αναγκασμένοι να αισθανθούν ακόμα ένα τούβλο να τους έρχεται κατακούτελα, το οποίο μάλιστα είναι και αρκετά μεγάλο και βαρύ! Είναι αυτό που αναφέρθηκε λίγο πριν  -το κόστος των καυσίμων!

Ο ΟΠΕΚ μείωσε όπως είχε ανακοινώσει, την παραγωγή αργού πετρελαίου, για να μπορέσει να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα την τιμή του αργού ανά βαρέλι, όπως και έπραξε. Από την άλλη, εδώ στην Ελλάδα η κυβέρνηση είχε τη φαεινή ιδέα να επιβάλει πλαφόν για να προστατέψει υποτίθεται τα λαϊκά εισοδήματα αλλά αυτό – δυστυχώς για εμάς – δεν είχε τα προσδοκούμενα αποτελέσματα, αλλά αντίθετα δημιούργησε σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά καυσίμων, συντήρησε τις τιμές σε πολύ υψηλά επίπεδα… αλλά ο δημοσιονομικός στόχος επετεύχθη στο ακέραιο  -ίσως και αυγατισμένος Τα δημόσια ταμεία πλημμύρισαν από το χρήμα που αφαιρέθηκε περίτεχνα από τα πορτοφόλια μας… και όλα καλά… Θα δοθούν πάλι κάποια ψίχουλα…  ως χαρτζιλικικά επιδόματα.

Στην κλίμακα της Ευρωζώνης, η χώρα μας κάνει πρωταθλητισμό, όντας μεταξύ των πρώτων τριών στις τιμές των καυσίμων, καθώς βρίσκεται στη δεύτερη θέση από πλευράς ακρίβειας των καυσίμων, μετά την Ολλανδία και πριν από τη Δανία  -δύο χώρες της Ε.Ε. μέλη με σαφώς πολύ υψηλότερο Μετσοβειου όρο εισοδημάτων σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά αυτό όπως φαίνεται, κανέναν εκ των ιθυνόντων δεν φαίνεται να ενδιαφέρει, με τους πολίτες να πληρώνουν και να ξαναπληρώσουν βλαστημώντας!

Σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από τον Δεκαπενταύγουστο, όπου παραδοσιακά κορυφώνεται η έξοδος των πολιτών για τις διακοπές του καλοκαιριού, οι τιμές της βενζίνης είναι αυξημένες σημαντικά και όπως φαίνεται, θα συνεχίσουν να αυξάνονται… με εμάς… το “πόπολο”, να παρατηρούμε με αγωνία και απογοήτευση,  για ακόμα μια φορά, το κόστος των μετακινήσεών, προς τον τόπο διακοπών μας, καθώς και του συνολικού προϋπολογισμού που είχαμε σχεδιάσει να εκτροχιάζονται βάναυσα  -είναι πραγματικά απογοητευτικό!

Είμαστε πραγματικά για τις κλωτσιές, αφού επιτρέψαμε η χώρα που ζούμε  -η Ελλάδα, να κατέχει τους υψηλότερους φόρους στα καύσιμα στο ευρωπαϊκό μπλοκ και όχι μόνο. Γιατί άραγε παραπονιόμαστε τώρα, αφού γνωρίζαμε την εξέλιξη  -είμαστε ασυγχώρητοι αυτόχειρες χωρίς προοπτική! Είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε χωρίς αξιοπρέπεια και να δεχόμαστε με αγαλλίαση τα δωράκια της πλάκας, που μας πετάνε για να το βουλώσουμε! 

Εφ’ όσον αυτοί είμαστε, γιατί πρέπει να γκρινιάζουμε και να σιχτίρίζουμε; Ειλικρινά αυτό με ξεπερνάει…

Ανεχθήκανε τεσσεράμιση χρόνια μια φριχτή κυβέρνηση απατεώνων και φόρομπηχτών του ΣΥΡΙΖΑ… τους διώξαμε με τις κλωτσιές και ορθά πράξαμε, αλλά στη νέα κυβέρνηση που ψηφίσαμε “τρεις” φορές, (και πάλι καλά κάναμε), ξεχάσαμε να βάλουμε τις “κόκκινες γραμμές” μας, με αποτέλεσμα τώρα να λουζόμαστε τις παραλείψεις και τα λάθη μας.

Στο δια ταύτα τώρα: σε πολλές περιοχές της χώρας, η τιμή της αμόλυβδης έχει ξεπεράσει τα δύο ευρώ, με την ακριβότερη τιμή βενζίνης να καταγράφεται στα νησιά των Κυκλάδων όπου έφτασε σχεδόν στα 2,200 ευρώ ανά λίτρο.

Για να ταξιδεύσει κάποιος, πχ στη Λευκάδα, το κόστος των καυσίμων μαζί με τα διόδια είναι περίπου 100-120 ευρώ για απλή μετάβαση, ενώ αν βάλουμε στην εξίσωση και την επιστροφή, τότε το κόστος εκτοξεύεται στα 200-240 ευρώ.

Η διαδρομή πήγαινε-έλα για περιοχές γύρω από το Καρπενήσι, κοστίζει περίπου 150 ευρώ, ενώ αν κάποιος θελήσει να πάει στα Σύβοτα, (475 χλμ) το κόστος πήγαινε-έλα συν τα διόδια ανέρχεται στα 280 με 300 ευρώ.

Ας μη μιλήσουμε καλύτερα για διακοπές με αυτοκίνητο στα νησιά, διότι είναι μάλλον απογοητευτικό για τους περισσότερους! Μια εβδομάδα διακοπών σε κάποιον εξωτικό προορισμό κοστίζουν αρκετά λιγότερο, απ’ ότι σε ένα ελληνικό νησί!

Το ερώτημα που βέβαια τίθεται είναι: γιατί όλες οι κυβερνήσεις βολεύονται στην εύκολη λύση της αφαίμαξης των πολιτών και ειδικά των πλέον αδύναμων οικονομικά, αντί να πατάξουν την αισχροκέρδεια, τη φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή και την αδήλωτη εργασία, αλλά βλέπετε εκεί τα συμφέροντα είναι μεγάλα και τα ονόματα εκείνων που παίζουν παιχνίδι… τρανταχτά! 

Κάπως έτσι η μπίλια της κρατικής αδικίας πέφτει πάλι στις πλάτες του μέσου Έλληνα, για τον οποίο οι διακοπές μετατρέπονται σε άπιαστο όνειρο… ειδικά για εκείνους που περίμεναν όλο τον χειμώνα τις διακοπές και τώρα βλέπουν, πως το ταξίδι έστω με το αυτοκίνητο, σε κάποιον στεριανό προορισμό, κοστίζει πολύ περισσότερο από ότι είχαν προγραμματίσει και δεν βγαίνουν οικονομικά.

Είναι άδικο… πολύ άδικο, αλλά και πολύ εκνευριστικό!

 

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

spot_img