12.8 C
Athens
Δευτέρα, 7 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΝέαΕλλάδα«Μaestro», σύστημα τηλεμετρίας πρόβλεψης και διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών, από το ΑΠΘ

«Μaestro», σύστημα τηλεμετρίας πρόβλεψης και διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών, από το ΑΠΘ

Ημερομηνία:

Η ερευνητική ομάδα Maestro του Τομέα Λογισμικού, Υλικού και Θεμελιώσεων ΑΠΘ με τον Διευθυντή του Τομέα Καθ. Π. Κατσαρό.

Ένα νέο εργαλείο για την πρόβλεψη και διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και δύναται να ενισχύσει την Πολιτική Προστασία της χώρας, θα δοκιμαστεί τον Οκτώβριο στο Αγρόκτημα του ΑΠΘ, με ελεγχόμενη πρόκληση φωτιάς. 

Πρόκειται για το σύστημα τηλεμετρίας «Maestro», που υποστηρίζει την πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς σε δασικές εκτάσεις με βάση μετρήσεις των καιρικών συνθηκών, οι οποίες συλλέγονται από ασύρματα δίκτυα (κόμβους) αισθητήρων, τοποθετημένων στις δασικές περιοχές. Το πλεονέκτημά του σε σχέση με τα συστήματα από τα οποία η πολιτική προστασία αντλεί πληροφορία για την έκδοση των χαρτών πρόβλεψης κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς συνίσταται στο ότι παρέχει σε πραγματικό χρόνο γεωγραφικά εντοπισμένη πληροφορία μέσα από το δάσος, ενώ σε περίπτωση πυρκαγιάς, οι κόμβοι αισθητήρων λειτουργούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με συχνότερες μετρήσεις για πρόβλεψη της εξάπλωσης της πυρκαγιάς και αποτελεσματική διαχείριση των δυνάμεων πυρόσβεσης και του πληθυσμού.

Ο κόμβος αισθητήρων Maestro (περιλαμβάνει φωτοβολταϊκό, επαναφορτιζόμενη μπαταρία, επικοινωνία LoRa και αισθητήρες καιρικών συνθηκών, φωτιάς και καπνού).

Το «Maestro» αναπτύχθηκε από το Εργαστήριο Δικτύων και Συστημάτων Επικοινωνιών και τον Τομέα Λογισμικού, Υλικού και Θεμελιώσεων του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ και το Εργαστήριο Υλωρικής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ σε συνεργασία με την εταιρεία Pragma IoT.

«Σήμερα υπάρχουν χάρτες πρόβλεψης, με βάση τις προγνώσεις καιρικών συνθηκών, υπάρχουν προσπάθειες επιτήρησης δασικών περιοχών με ιπτάμενα μέσα. Αυτό που επιπρόσθετα μπορεί να συνδράμει το σύστημα που αναπτύξαμε είναι η πρόβλεψη κινδύνου με μετρήσεις πολύ περισσότερο εντοπισμένες γεωγραφικά, καθώς μπορούμε να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή σε μία περιοχή τις συνθήκες υγρασίας, θερμοκρασίας, ανέμου, να συσχετίζουμε με τα δεδομένα π.χ. για τις περιόδους ξηρασίας, κι όλα αυτά να δίνουν πολύ πιο συγκεκριμένη πρόβλεψη σε ό,τι αφορά την επικινδυνότητα. Επίσης, καθώς το σύστημα διαθέτει αισθητήρα ταχύτητας και διεύθυνσης ανέμου, μπορούμε να παίρνουμε πληροφορία από τη γεωγραφική θέση του κόμβου για το πώς μεταβάλλεται ο άνεμος οπότε με αυτά τα δεδομένα μπορούμε να τρέξουμε μαθηματικά μοντέλα που να προβλέπουν την εξάπλωση κάθε πυρκαγιάς σε πραγματικό χρόνο», διευκρίνισε ο κ. Κατσαρός. 

Το σύστημα τηλεμετρίας Maestro θα παρουσιαστεί σε ειδική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023, στις 11.00, στο Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ, στη Σχολή Θετικών Επιστημών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Ζαχαράκη: Πρόσθετη χρηματοδότηση 3 εκατ. για νέο ηλεκτρονικό εξοπλισμό σε όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης

Στην επιλογή Προϊσταμένων Εκπαιδευτικών Θεμάτων θα προχωρήσει, άμεσα, το...

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής στο Λαύριο έσωσε μαθητή από επιληπτική κρίση

Ένα σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Λαυρίου, όπου μαθητής υπέστη επιληπτική...

Σοκ στο Κορωπί: Άνδρας τραυμάτισε επιβάτη λεωφορείου και επιτέθηκε σε αστυνομικούς

Αναστάτωση προκλήθηκε πριν από λίγη ώρα στο Κορωπί, όταν ένας 51χρονος...

Νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία αύριο: Ποιοι συμμετέχουν

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) προχωράει...

Τελευταία Άρθρα

spot_img