27.2 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΝέαΑττική – ΠεριφέρειαΗμερίδα του Εμπορικού Συλλόγου Διονύσου για την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας

Ημερίδα του Εμπορικού Συλλόγου Διονύσου για την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας

Ημερομηνία:

Στην επιτυχημένη ημερίδα με θέμα: «Εξερευνώντας την επιχειρηματικότητα στο Δήμο Διονύσου», που διοργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Διονύσου, με σκοπό την παρουσίαση της ολοκληρωμένης έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας αναφορικά με τις συμπεριφορές του αγοραστικού κοινού σε σχέση με την τοπική αγορά, την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην περιοχή αλλά και τα προβλήματα που αυτή αντιμετωπίζει, παρουσία εκπροσώπων από τον πολιτικό και επιχειρηματικό – επαγγελματικό χώρο, συμμετείχε η Αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής κ. Βίκυ Καβαλλάρη.

Η Αντιπεριφερειάρχης έλαβε μέρος στη συζήτηση για το πάνελ: «Εκσυγχρονίζοντας τις Δημόσιες Υποδομές – Συγκοινωνίες προς όφελος των επιχειρήσεων και των δημοτών του Δήμου Διονύσου», ενώ άλλα θέματα που επίσης συζητήθηκαν κατά την ημερίδα, σχετίζονταν με την παραβατικότητα, την αστυνόμευση και την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας.

 

Κατά τη διάρκεια συζήτησης, η κ. Καβαλλάρη, αφού συνεχάρη τον Πρόεδρο κ. Νεκτάριο Πλίτση και τα μέλη του ΔΣ του Εμπορικού και Επαγγελματικού Συλλόγου Διονύσου για την πρωτοβουλία, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη του τόπου, ανέφερε πως σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Αττικής, στον Διόνυσο κατά τα τελευταία έτη έχουν χρηματοδοτηθεί, μέσω ιδίων πόρων, προγραμμάτων και χρηματοδοτικών εργαλείων (ΠΕΠ Αττικής, ΕΣΠΑ κτλ.) έργα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, προσθέτοντας ότι: «Είμαστε δίπλα σας και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το έργο του Δήμου για να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις που θα διευκολύνουν και θα τονώσουν την επιχειρηματικότητα της τοπικής κοινωνίας. Άλλωστε, όπως έχει δηλώσει και ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Νίκος Χαρδαλιάς, από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μας ως Περιφερειακή Αρχή, δεσμευτήκαμε ότι θα είμαστε συνεχώς παρόντες για ισόρροπη ανάπτυξη, ευημερία και προοπτική και στους 66 Δήμους». Τέλος, ευχήθηκε να αξιοποιηθούν τα ευρήματα της έρευνας προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και να αποτελέσουν αφετηρία για γόνιμες και εποικοδομητικές συνεργασίες που θα οδηγήσουν σε ένα ακόμη πιο ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον για την περιοχή.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν από τους κ. Γιώργο Θανόπουλο, Προϊστάμενο Μονάδας Έρευνας, Ανάλυσης και Τεκμηρίωσης του ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ και κ. Σταμάτη Βαρδαρό, Διοικητικό Διευθυντή ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ, ενώ αναλυτικά, συμμετέχοντες στα πάνελ συζήτησης ήταν επίσης:

Ο Υπουργός Επικρατείας κ. Μάκης Βορίδης, η Δήμαρχος Δήμου Διονύσου κ. Κατερίνα Μαϊχόσογλου, ο Βουλευτές Αν. Αττικής της ΝΔ κ.κ. Στέλιος Πέτσας, Γιώργος Βλάχος και Βασίλης Οικονόμου, ο Βουλευτής Αν. Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Καραμέρος, ο Βουλευτής Αν. Αττικής του ΠΑΣΟΚ κ. Μανώλης Χριστοδουλάκης, η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Μυρτώ Κοροβέση, ο Πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, ο Πρόεδρος ΓΣΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς, ο Πρόεδρος ΟΕΣΑΟΝΝΑ κ. Παύλος Πολιτάκης, ο Αντιπρόεδρος ΕΣΕΕ κ.  Σπύρος Γεροντίτης, ο Γενικός Γραμματέας ΕΕΑ κ. Δημήτρης Γαβαλάκης, ο Προϊστάμενος Μονάδας Έρευνας, Ανάλυσης και Τεκμηρίωσης του ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ κ.  Γιώργος Θανόπουλος, ο Διοικητικός Διευθυντής ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ: Σταμάτης Βαρδαρός, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΑ: Κωνσταντίνος Πανάκιας, η Πολιτευτής ΠΑΣΟΚ κ. Βάσια Αναστασίου, ο Οικονομολόγος κ. Νικόλαος Πέππας, ο Πολιτικός Μηχανικός κ. Αβραάμ Παπαβασιλείου, ο Διοικητής Α.Τ. Αγ. Στεφάνου κ. Νίκος Νούσας και ο Διοικητής Ασφαλείας Α.Τ. Αγ. Στεφάνου κ. Γιάννης Μπαλατσός.

Λίγα λόγια για την έρευνα:

Η έρευνα με τίτλο “Έρευνα καταναλωτών για την τοπική αγορά του Δήμου Διονύσου” πραγματοποιήθηκε και δια ζώσης αλλά και διαδικτυακά στις αρχές του χρόνου από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ για λογαριασμό του Εμπορικού Συλλόγου, με χορηγία από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και έδειξε πως οι κάτοικοι του Δήμου Διονύσου σε ποσοστό που αγγίζει το 87% στηρίζουν ανεπιφύλακτα τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις της πόλης, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες από άλλες περιοχές επισκέπτονται κάθε χρόνο τις τοπικές επιχειρήσεις.

Ανέδειξε, επιπλέον, τα περιθώρια βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της τοπικής αγοράς, η οποία σχετίζεται με την αναβάθμιση των γενικότερων υποδομών της πόλης. Οι ίδιοι οι καταναλωτές στις απαντήσεις τους επεσήμαναν σοβαρές ελλείψεις σε ζητήματα βασικών υποδομών, όπως πεζοδρόμια, θέσεις στάθμευσης, συγκοινωνίες, προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ, φωτισμός κτλ., που αποτρέπουν μάλιστα την προσέλκυση νέου αγοραστικού κοινού. Επισημάνθηκαν, επιπλέον, και οι επιπτώσεις από τα φαινόμενα παραβατικότητας, που δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας, επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις με επιπλέον δαπάνες και υποβαθμίζουν την αισθητική των δημόσιων χώρων.

Η έρευνα διήρκεσε 30 ημέρες περίπου και στο δομημένο ερωτηματολόγιο που είχε καταρτισθεί, απάντησαν συνολικά 1.235 καταναλωτές – 295 από τις επτά Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Διονύσου και 940 από άλλες περιοχές της Περιφέρειας Αττικής – διαφορετικών ηλικιακών ομάδων, εισοδημάτων και εκπαιδευτικών βαθμίδων.

Τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας έδειξαν:

  • Σχετικά ανεπτυγμένη αγορά
  • Ελλιπείς υποδομές
  • Μέτρια αισθητική
  • Ισχυρή αίσθηση της κοινότητας
  • Προτίμηση λόγω προσωπικής εξυπηρέτησης
  • Θετική αίσθηση μετά την έξοδο από τα καταστήματα
  • Σημαντική επισκεψιμότητα από κατοίκους του Δήμου και της Περιφέρειας

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης συζητήθηκαν τα επιμέρους προβλήματα και πιθανοί τρόποι αντιμετώπισης και επίλυσής τους, καθώς και μέτρα και τρόποι για την προβολή και την προώθηση των τοπικών επιχειρήσεων.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Πόνος στο γόνατο; Πότε χρειάζεται αρθροπλαστική;

Το συνεχές άλγος (πόνος) στο γόνατο και μάλιστα το...

Πλήρης αδιαφορία!

Του Θοδωρή Γιάνναρου “Η εκδίκηση των πολιτών στους πολιτικούς είναι...

Παράλυση προσώπου: Αίτια και αντιμετώπιση

Η παράλυση προσώπου είναι μία σχετικά σπάνια, και δύσκολη...

«Αντιμέτωποι με το Ευρωπαϊκό μέλλον» Του Θοδωρή Νουλίκα

 “Neminem credideritis patriae consultūrum esse, nisi vos ipsi patriae...

Τελευταία Άρθρα

spot_img