Μία «αράχνη-πασχαλίτσα», ένα ιδιαίτερα σπάνιο είδος, εντόπισε στο Πόρτο Εννιά της Κερατέας μαθητής της 1ης Γυμνασίου την ώρα που έκανε βόλτα στην παραλία της περιοχής. Ο νεαρός από περιέργεια φωτογράφισε με το κινητό του το εντυπωσιακό για τα χρώματά του μικρό έντομο, το οποίο έβλεπε για πρώτη φορά στη ζωή του. Μάλιστα ενθουσιάστηκε όταν ανατρέχοντας στη βιβλιογραφία διαπίστωσε ότι πρόκειται γι’ αυτό το σπάνιο είδος που είχε κινητοποιήσει πριν χρόνια την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα καθώς απειλούνταν με πλήρη εξαφάνιση.
Eresus Cinnaberinus η επιστημονική ονομασία της αράχνης
Η συγκεκριμένη αράχνη ήταν απειλούμενο προς εξαφάνιση είδος την δεκαετία του ’90, όταν και είχε απομείνει μόνο μια αποικία με 56 αράχνες σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ το 2011 αφέθηκε ξανά ελεύθερη στη φύση.
Η «αράχνη – πασχαλίτσα» είναι επίσης προστατευόμενο είδος στο Βέλγιο, καθώς είχε εξαφανιστεί το 1896 και ανακαλύφθηκε εκ νέου το 2009.
Μάλιστα, το 2012, ήταν η αιτία να… μπλοκάρει η ανοικοδόμηση μιας ολόκληρης βιομηχανικής περιοχής στην πόλη Λομέλ, όπου και ήταν το μοναδικό μέρος του Βελγίου που ζούσε το συγκεκριμένο είδος.
Το 2016 υπάρχουν οι πρώτες αναφορές στην Ελλάδα για την Eresus Cinnaberinus, που πλέον επισήμως κατοικεί και στη Λαμία, αλλά με το πέρασμα του χρόνου εντοπίστηκε και στον Πόρο, τους Δελφούς και τη Χαλκιδική. Τώρα βεβαιωμένα ζει και στο Πόρτο Εννιά στη Κερατέα.
Η συγκεκριμένη αράχνη πήρε το όνομα αυτό εξαιτίας του λαμπερού κόκκινου σώματός της που καλύπτεται από μαύρα σημάδια στα αρσενικά του είδους.
Ως είδος, είναι γνωστό για την ικανότητά του στην κατασκευή μεταξένιων θόλων και σωλήνων τους οποίους διακοσμούν με τα απομεινάρια φαγωμένων σκαθαριών και μυρμηγκιών.
Η μητέρα αράχνη – πασχαλίτσα πεθαίνει, αφού εκκολάψει τα αυγά της έτσι ώστε τα μικρά της να τραφούν από το σώμα της.
Πάντως, το είδος ακόμη διατρέχει τον κίνδυνο της εξαφάνισης και είναι χαρακτηριστικό ότι τον Απρίλη του 2017, ορίστηκε ένα ποσό 4,6 εκατ. λιρών για την προφύλαξη του συγκεκριμένου είδους και άλλων 19 απειλούμενων ειδών στην Αγγλία.