17.1 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΌλες οι ΚατηγορίεςΥγεία – Ομορφιά«Τυφοειδής πυρετός στην πόρτα μας;» Του Θοδωρή Γιάνναρου

«Τυφοειδής πυρετός στην πόρτα μας;» Του Θοδωρή Γιάνναρου

Ημερομηνία:

Κάποιοι σύμβουλοι επί της Υγείας φαίνεται πως ετοιμάζονται να πάρουν την κυβέρνηση στο λαιμό τους! Κάποιοι σύμβουλοι ωραιοποιούν τα τεκταινόμενα στη Θεσσαλία αποσιωπώντας κάποιες εν δυνάμει απειλές, όπως αυτή του τυφοειδούς πυρετού! Ποιος άραγε θα μπορούσε να αποκλείσει τους κινδύνους που προκύπτουν από το μολυσμένο νερό για τύφο, τυφοειδή πυρετό και σαλμονελλώσεις, οι οποίες εύκολα μπορεί να εμφανιστούν στις πληγείσες από τις καταστροφικές πλημμύρες περιοχές, ειδικά τώρα, που δεκάδες χιλιάδες ζώα αποσυντίθενται σε μια τεράστια έκταση, με την πλειονότητα των ζώων αυτών να μην έχουν ακόμα περισυλλεγεί και τεθεί προς καύση σε ειδικές εγκαταστάσεις… και ειδικά όταν κάτοικοι της περιοχής έχουν θάψει μόνοι τους, χωρίς να ακολουθήσουν κάποιο πρωτόκολλο ασφαλείας, χιλιάδες ζώα σε πολλές περιοχές του Θεσσαλικού Κάμπου; 

Ειδικά ο τυφοειδής πυρετός είναι ένα λοιμώδες νόσημα που προκαλείται από τη σαλμονέλα του τύφου  -Salmonella typhi και μεταδίδεται με την ενεντεροστοματκή οδό, την κατανάλωση κυρίως μολυσμένου νερού, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και μέσω της τροφικής αλυσίδας!

Ως εκ τούτου, οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών, πρέπει να πίνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό και να καταναλώνουν μόνο συσκευασμένες τροφές  -να αποφεύγουν δηλαδή το μαγείρεμα, προκειμένου να μετριάσουν σημαντικά τον κίνδυνο λοιμωδών ασθενειών, αλλά και να εμβολιαστούν ώστε να είμαστε σίγουροι, πως η δημόσια υγεία είναι θωρακισμένη στο μέτρο τουλάχιστον του εφικτού…

Το νερό που είναι μολυσμένο, θα μπορούσε εν δυνάμει να προκαλέσει διαρροικά σύνδρομα,  οξείες ηπατίτιδες κυρίως Α’ σε κάποιες ηλικιακές ομάδες, όπως και την Ε΄ σε έγκυες γυναίκες. Μπορεί να προκληθεί λεπτοσπείρωση που  μπορεί να πάρει ακόμα και διαστάσεις ενδημίας, ειδικά μετά από τόσο μεγάλου μεγέθους πλημμυρικά φαινόμενα,  διότι τα τρωκτικά αυξάνονται ραγδαία και ως εκ τούτου μπορεί να βιώσουμε μία επικίνδυνη ζωονόσο, που μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω της πόσης νερού, της κατανάλωσης μολυσμένης τροφής ή ακόμα και της επαφής με μολυσμένο νερό, ειδικά όταν τα χέρια που δεν έχουν πλυθεί ικανοποιητικά, έρθουν σε επαφή με βλεννογόνο, όπως πχ της στοματικής κοιλότητος! Εκτός των ανωτέρω, κάποια νοσήματα, όπως για παράδειγμα η ηπατίτιδα Α, απαιτούν χρόνο επώασης έναν έως ενάμιση μήνα. Τότε περίπου θα γνωρίζουμε με κάποια βεβαιότητα, το πού ακριβώς βρισκόμαστε. Τότε μόνο θα μπορούμε να λάβουμε κατασταλτικά μέτρα για την αντιμετώπισή τους!

Από την άλλη, υπάρχει και ο υπαρκτός κίνδυνος να εμφανιστεί αλματώδης αύξηση των κουνουπιών με αποτέλεσμα την εμφάνιση του ιού του Δυτικού Νείλου. Πρέπει επίσης με κάθε τρόπο να αποφευχθούν εκτός από τις λοιμώξεις του γαστρεντερικού και εκείνες του αναπνευστικού, οι δερματοπάθειες, καθώς και η επιμόλυνση υπαρχόντων τραυμάτων…

Κατά την άποψή μου είναι μεγάλο λάθος, που η προσοχή των αρχών για την προστασία και την προώθηση της υγείας εστιάζει κυρίως στο ενδεχόμενο εμφάνισης περιστατικών λεπτοσπείρωσης, μιας ζωονόσου που μεταδίδεται στον άνθρωπο, φορείς της οποίας είναι πολλά ζώα, αλλά κυρίως τα τρωκτικά, ούτε όπως ισχυρίζονται αναμένουν τύφο ή ελονοσία. Εκεί που εστιάζουν την προσοχή τους οι “ειδικοί”,είναι στη λεπτοσπείρωση λόγω του οπτι υπάρχουν πολλά νεκρά τρωκτικά και επίσης, επειδή στη Θεσσαλία καταγράφονται, έτσι και αλλιώς, περιστατικά της συγκεκριμένης νόσου κάθε χρόνο. 

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που υπάρχει είναι το νερό, γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας, που ίσως και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι αράδες να έχει μολυνθεί. Ολες αυτές οι λίμνες στασίμων νερών που έχει δημιουργήσει η πλημμύρα δεν είναι μόνο αγνό νεράκι της βροχής, αλλά εντός αυτού εντοπίζονται λύματα, νεκρά ζώα,  νεκρά, αλλά και ζωντανά τρωκτικά που ψάχνουν τροφή στα σκουπίδια που έχουν κατακλύσει τον Θεσσαλικό Κάμπο!

Σχετικά τώρα με την πιθανότητα εμφάνισης τύφου, αν και δεν είναι πιθανό, παρ’ όλα αυτά, δεν μπορεί ποτέ να αποκλειστεί ως πιθανότητα και το μόνο σίγουρο είναι, πως δεν υπάρχει μέχρι σήμερα διαθέσιμο εμβόλιο για τον τύφο, ώστε να μπορεί να αποφευχθεί μια πιθανή λοίμωξη. Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη από τύφο είναι να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση στα εξωπαράσιτα Αυτά μπορούν να προληφθούν με τη χρήση εντομοαπωθητικών και εξέταση του δέρματος ατόμων που βρίσκονται σε εν δυνάμει επικίνδυνες και μολυσμένες περιοχές. Φορώντας προστατευτικά ρούχα εμποτισμένα με κάποιου είδους εντομοαπωθητικό μειώνεται ο κίνδυνος μολύνσεως.

Αντιθέτως υπάρχουν εμβόλια που είναι πολύ ασφαλή για τον τυφοειδή πυρετό, τον τέτανο και την λεπτοσπείρωση, και καλό θα ήταν,  η Πολιτεία να αναλάβει προληπτικά δράση και να προστατεύσει τους κατοίκους των περιοχών που έχουν πληγεί!

Δεν είναι κακό να προλαμβάνουμε κάτι, από το να κάνουμε αγώνα δρόμου, τρέχοντας πίσω από τις εξελίξεις…

 

Σχετικά Άρθρα

Καρκίνος της Στοματικής Κοιλότητας

Δρ. Δημήτρης Κουτρούμπας, Οδοντίατρος – Ενδοδοντολόγος, Ειδικευθείς: College of...

Γιατί δεν πρέπει να φοβάμαι ένα χειρουργείο στη σπονδυλική στήλη

Οι χειρουργικές επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη αποσκοπούν στη θεραπεία...

Εμβόλια m-RNA: Η μεγάλη ελπίδα για την αντιμετώπιση του καρκίνου

Η επαναστατική αλλαγή στη θεραπευτική του καρκίνου ξεκίνησε το...

Μαστογραφία: Η εξέταση που σώζει ζωές

Ο κύριος λειτουργικός ρόλος του γυναικείου στήθους είναι να...

Τελευταία Άρθρα

spot_img