18.8 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝέαΑπόψειςΠοιός είναι ο νέος ιός από την Κίνα; Του...

Ποιός είναι ο νέος ιός από την Κίνα; Του Θοδωρή Γιάνναρου

Ημερομηνία:

Ένας νέο-ιός κινέζικης ως συνήθως  προέλευσης, με ήδη αρκετές δεκάδες κρούσματα εντός Κίνας να έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, προκαλεί μετά τον SARS-CoV2 την επιστημονική κοινότητα, αν και μέχρι στιγμής  δεν υπάρχουν ενδείξεις, πως ο συγκεκριμένος  μολυσματικός ιός μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Βέβαια ποτέ μην λές ποτέ: αν ο ιός αυτός μεταλλαχθεί κατάλληλα, όπως πολλοί άλλοι ιοί στο παρελθόν, θα μπορούσε εύκολα να αρχίσει να μεταδίδεται και μεταξύ ανθρώπων… και τότε…  άντε πιάστον!

Ο νέος αυτός ιός με την ονομασία Langya henipavirus  -η LayV εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις βορειοανατολικές επαρχίες της Κίνας,  χάρη σε ένα έξυπνο σύστημα για έγκαιρη ανίχνευσης ανθρώπων με πυρετό και ιστορικό έκθεσης σε ζώα. Ανιχνεύτηκε μεν το 2018, αλλά επισήμως αναγνωρίστηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που η Κίνα αποκρύπτει από τη διεθνή κοινότητα τον εντοπισμό νέων παθογόνων ιών και λοιπών μικροοργανισμών και μόνο όταν δεν μπορεί πλέον να τα κρύψει, το παραδέχεται!

Ο συγκεκριμένος ιός ενδέχεται να έχει πρωτομεταδοθεί από κάποιο ζώο σε άνθρωπο, μιας και στα άγρια ζώα που εξετάστηκαν βρέθηκε ιικό RNA του ιού LayV σε περισσότερα από το ένα τέταρτο των περίπου 300 θηλαστικών του είδους “μυγαλή” της οικογένειας των Σαρακιδών που εξετάστηκαν! Το εύρημα αυτό καταδεικνύει πως το ζώο αυτό  -η μυγαλή, ενδέχεται να είναι μια φυσική τράπεζα του ιού, ο οποίος ανιχνεύθηκε και στο 2% των οικόσιτων αιγοπροβάτων, καθώς και στο 5% των σκύλων της πληγείσας περιοχής στα βορειοανατολικά της Κίνας.

Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν έχει ακόμη καταστεί σαφές, εάν και πως ο ιός αυτός θα ήταν δυνατόν να μεταδοθεί και μεταξύ των ανθρώπων. Η αλήθεια από την Κίνα που έχει διαρρεύσει, είναι πως η πλειοψηφία  των κρουσμάτων αφορούν κυρίως σε αγρότες, ενώ οι υπόλοιποι είναι εργάτες εργοστασίων. Η ιχνηλάτηση των επαφών ασθενών στα μέλη της οικογένειας τους δεν έδειξε καμία απολύτως μετάδοση του ιού από στενή επαφή, αλλά το μέγεθος του δείγματος που εξετάστηκε ήταν  πολύ μικρό για να δώσει πληροφορίας για την κατάσταση της μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο, καθώς και ασφαλή συμπεράσματα. Αυτό όμως που σε κάθε περίπτωση διαπιστώθηκε είναι πως βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή ενός νέου ιικού κύκλου, με την  αλληλουχία του γονιδιώματος του ιού LayV να προσδιόρίζει, πως έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα νέο είδος ιού “henipa” έναν  ζωονοσογόνο ιό RNA που περιλαμβάνει επίσης τον ιό “Hendra” και τον ιό “Nipah”.  Και οι δύο προαναφερθέντες ιοί συσχετίζονται.

Ο ιός Hendra  επηρεάζει τα άλογα και τους ανθρώπους και προέρχεται από την Αυστραλία, ενώ ο ιός Nipah που έχει προκαλέσει εστίες ασθενειών στη νοτιοανατολική Ασία. Και οι δύο έχουν συσχετιστεί με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας, με τον πρώτο να έχει προκαλέσει πυρήνες νόσου στην νοτιοανατολική Ασία, ενώ ο δεύτερος, που έχει χώρα προέλευσης την Αυστραλία , μολύνει άλογα και ανθρώπους.

Οι ειδικοί στις μολυσματικές ασθένειες βιολόγοι προειδοποιούν εδώ και αρκετό καιρό ότι η κλιματική κρίση και η καταστροφή της φύσης αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης ιών από τα ζώα στον άνθρωπο, που είναι γνωστές ως “ζωονοσογόνες διαρροές”, μιας και λόγω της καταστροφής των βιοτόπων τους και της αποψίλωσης των δασών, τα άγρια ζώα αναγκαστικά έρχονται ολοένα και πιο κοντά στον άνθρωπο!

Η εξάπλωση νέων και πολλές φορές αγνώστων παθογόνων μικροοργανισμών από τα ζώα στον άνθρωπο, είναι κάτι πολύ σύνηθες και ονομάζεται ζωονόσος,, καθώς ευθύνεται για περισσότερες από 7-8 στις 10 γνωστές μολυσματικές ασθένειες στους ανθρώπους και προκαλούν στην πλειοψηφία των περιπτώσεων μόνον περιορισμένες ασθένειες, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος επιδημίας. 

Γενικά είμαστε σχετικά τυχεροί, διότι στον απόηχο του SARS-CoV2, αναπτύχτηκαν πολλά εξειδικευμένα συστήματα παρακολούθησης και αναγνώρισης νέων παθογόνων.

Ευτυχώς για όλους μας, τα πράγματα έχουν αναγκαστικά αλλάξει και πλέον απαιτείται ενδελεχής έρευνα για την καλύτερη κατανόηση των μολυσματικών ασθενειών  -ειδικά των πρωτοεμφανιζομένων… ας είναι καλά ο Covid-19, που μας έκαψε, μαθαίνοντάς μας με τον καιρό… να φυσάνε και το γιαούρτι…

Ο ιός προκαλεί στους νοσούντες τα εξής συμπτώματα:  πυρετό, κατάπτωση, βήχα, απώλεια όρεξης και μυϊσκελετικούς πόνους. Όλοι οι άνθρωποι που μολύνονται είναι εμπύρετοι, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν εμφανιστεί σοβαρές επιπλοκές ή θάνατοι!

Είναι όμως νωρίς για να μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει τουλάχιστον μέχρι σήμερα, ο παραμικρός λόγος για να ανησυχήσουμε.

Σχετικά Άρθρα

Ο Τζιτζικώστας στο Συνέδριο της ΕΝΠΕ στην Αλεξανδρούπολη

Συγκινητική ήταν η αποχαιρετιστήρια ομιλία του Προέδρου της Ένωσης...

Επίδομα Θέρμανσης: Όσα πρέπει να γνωρίζετε – Οι προθεσμίες και οι πληρωμές

Άνοιξε χθες, Τέταρτη (13/11) η ηλεκτρονική πλατφόρμα «myΘέρμανση», μέσω της...

Ένοχος ο πατέρας Αντώνιος

Ένοχος για κακοποιήσεις φιλοξενούμενων παιδιών της «Κιβωτού του Κόσμου» και ηθική...

Η Σοφία Ζαχαράκη στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

«Είστε τα «μάτια» της Πολιτείας στον εντοπισμό και την...

Τοποθέτηση 388 καμερών ελέγχου τοποθετούνται στην περιφέρεια Αττικής

Έχοντας ως στόχο τη δραστική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων...

Τελευταία Άρθρα

spot_img