Μέχρι τα τέλη Ιουλίου αναμένονται από 17.000 μέχρι και 25.000 κρούσματα την ημέρα από το νέο κύμα της μετάλλαξης όμικρον 4 και 5.
Σύμφωνα με το ECDC, ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και πίεση στα νοσοκομεία -αλλά όχι στις ΜΕΘ- καταγράφουν οι 29 από τις 45 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ στην Ελλάδα ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt), καταγράφεται πάνω από το 1 σε 71 από τις 76 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.
Οι λοιμώξεις αυξάνονται παντού με ραγδαίο ρυθμό, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται σε 15 χώρες της Ευρώπης με αύξηση άνω του 30%, ενώ επιπλέον 7 χώρες σημειώνουν και αύξηση στον αριθμό των θανάτων.
Στην Ελλάδα τις τελευταίες 10 ημέρες τα κρούσματα παρουσιάζουν άνοδο της τάξης του 60% με 70%, γεγονός το οποίο έχει αυξήσει και τη θετικότητα στα τεστ στο 6% με 7%, ενώ και ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt “σκαρφάλωσε” στο 1.24 σε πανελλαδικό επίπεδο.
Δείκτη Rt πάνω από τη μονάδα -που σημαίνει αντίστροφα αύξηση της διασποράς, με έναν μολυσμένο να κολλάει περισσότερους από έναν– παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή 71 από τις 76 περιφέρειες, με τέσσερις από αυτές να ξεπερνούν το Rt 1.50.
Οι περιοχές που κυριολεκτικά “φλέγονται” είναι οι:
- Κως με 1.62
- Ζάκυνθος με 1.58
- Κάρπαθος – Κάσος με 1.56
- Ηράκλειο Κρήτης με 1.53
Άλλες περιοχές με υψηλό δείκτη μεταδοτικότητας Rt είναι, τα Χανιά (1.49), η Κέρκυρα (1.45), η Λευκάδα (1.45), το Λασίθι (1.43) και η Κάλυμνος (1.42).
Επίσης, η Μύκονος (1.39), η Άνδρος (1.38), το Ρέθυμνο (1.37), η Κοζάνη (1.36) και η Μαγνησία (1.36).
«Ψηλά» και κοντά στον πανελλαδικό μέσο όρο του δείκτη μεταδοτικότητας στο 1.24, είναι η Αττική (1.23) και η Θεσσαλονίκη (1.24), και επίσης, η Σύρος (1.28), η Λάρισα (1.26) και η Αχαΐα (1.25).
Καθησυχαστικός σε ότι αφορά στην αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας εμφανίζεται ο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Αχιλλέας Γκίκας.
«Τα προγνωστικά μοντέλα μέχρι και τουλάχιστον τις αρχές Σεπτεμβρίου δεν δείχνουν μεγάλες αλλαγές. Από το σύνολο των στοιχείων φαίνεται ότι θα κινούμαστε μεταξύ 150 και 200 νοσηλειών στις ΜΕΘ. Όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται στο διάστημα αυτό να αντιμετωπίσουμε μεγάλο κύμα», ξεκαθαρίζει.
Τόσο η ΒΑ.4 όσο και ΒΑ5, που προέρχονται από τη νότιο Αφρική, είναι πιο μεταδοτικές, όπως μαρτυρούν τα επιστημονικά στοιχεία, από τη ΒΑ.2. «Οι νέοι τύποι θα εγκατασταθούν στον πληθυσμό και θα κυριαρχήσουν. Ήδη, στην Αθήνα το 10% των κρουσμάτων αφορά στη ΒΑ.4 και κάπου 2% στη ΒΑ.5. Στη Θεσσαλονίκη τα ποσοστά είναι μικρότερα, ενώ στην Κρήτη, λόγω και του τουριστικού κύματος, τα ποσοστά είναι σαφώς μεγαλύτερα», αναφέρει ο κ. Γκίκας σημειώνοντας παράλληλα ότι «αυτή τη στιγμή καταγράφεται μια μικρή αύξηση των νοσηλειών που κινούνται γύρω στις 80 με 90 την ημέρα, ενώ έχουμε συνεχιζόμενη πτώση των διασωληνώσεων που πλέον είναι γύρω στις 100».
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Γκίκας τονίζει ότι καλό θα είναι οι άνθρωποι με ευαλωτότητα να φορούν τις μάσκες τους σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός. «Καλό θα ήταν, όσοι ανήκουν στον ευάλωτο πληθυσμό, να προσέχουν ώστε να μη μπουν σε περιπέτεια και βεβαίως να κάνουν την 4η δόση του εμβολίου. Από Σεπτέμβριο αναμένονται και νέα εμβόλια που θα καλύπτουν εξ ολοκλήρου την παραλλαγή Όμικρον. Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα μπούμε σε μία κανονικότητα ώστε να κάνουμε το εμβόλιο μια φορά το χρόνο, καθώς ο ιός θα συνεχίσει να είναι εδώ αλλά δε θα μας απειλεί, όπως στο παρελθόν», καταλήγει το μέλος της επιτροπής των ειδικών.
πηγη:iatropedia.gr