Στο στόχαστρο της Τουρκικής προπαγάνδας βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η Ψέριμος, με τα ΜΜΕ που ελέγχονται από την Άγκυρα να προσπαθούν να δημιουργήσουν έντονο κλίμα αμφισβήτησης της Ελληνικής κυριαρχίας με πιθανό στόχο να προετοιμάσουν την Τουρκική κοινή γνώμη για το ¨δίκαιο¨ μιας πιθανής επιθετικής ενέργειας σε Ελληνικό νησί.
Αποκορύφωμα της προκλητικής αυτής στάσης είναι το ρεπορτάζ του πρακτορείου Anadolu η κάμερα του οποίου κατέγραψε εικόνες από την παρουσία των Ελλήνων στρατιωτών στο φυλάκιο του νησιού αλλά και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως το ελικοδρόμιο, τα πυροβόλα, τις δεξαμενές καυσίμου και τις κτιριακές εγκαταστάσεις. Η τουρκική προπαγάνδα κάνει λόγο για νησιά, νησίδες και βραχώδεις περιοχές που είναι με αβέβαιο καθεστώς κυριαρχίας. Μάλιστα το ρεπορτάζ φιλοξενεί δηλώσεις κι ενός Τούρκου απόστρατου της πολεμικής αεροπορίας, εμπειρογνώμονα σε θέματα τρομοκρατίας και ασφάλειας, ο οποίος ζητάει ευθέως από την Τουρκία να επέμβει εάν δεν αφαιρεθεί η Ελληνική σημαία από το νησί.
Δείτε αναλυτικά τι αναφέρει το εκτενές ¨ρεπορτάζ¨ του πρακτορείου Anadolu:
«Παρατηρήθηκαν Έλληνες στρατιώτες στο νησί Keçi (Ψέριμος) και βαριά όπλα που τοποθετήθηκαν στο νησί. Υπάρχουν επίσης ορισμένες βραχώδεις περιοχές, νησιά και νησίδες με αβέβαιο καθεστώς στην περιοχή, η οποία είναι γνωστή ως τα Δωδεκάνησα στο Αιγαίο Πέλαγος, συμπεριλαμβανομένων των Batnoz, Lipsi, Ileriye, Kelemez, Kos, Incirli, Istanbulya, Ileki, Herke, Kerpe, Çoban, Sömbeki, Ρόδος και Μέις. Ένα από αυτά, το νησί Keçi,(Ψέριμος) που βρίσκεται μεταξύ της Κω και του Kelemez, είναι το πλησιέστερο νησί στην περιοχή Turgutreis της Αλικαρνασσού.
Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το νησί Keçi, το οποίο είναι κλειστό για εποικισμό και μεταξύ των νησιών που δεν πρέπει να οπλιστούν, ήρθε στο προσκήνιο με την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τις προηγούμενες ημέρες.
Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, η οποία είχε ευρεία κάλυψη στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ο Μητσοτάκης ανάρτησε στον λογαριασμό του στα social media την ελληνική σημαία που σχεδιάστηκε στο νησί, «Το μπλε του Αιγαίου συναντά το μπλε της σημαίας». κοινοποιήθηκε με τη σημείωση.
Οι κατασκευαστικές προσπάθειες των ελληνικών στοιχείων στο νησί Keçi, οι στρατιώτες που τοποθετήθηκαν στο νησί και ο βαρύς οπλισμός ¨αιχμαλωτίστηκαν¨ από την κάμερα του Anadolu.
Στο νησί Keçi, υπάρχει ένα ελικοδρόμιο στην είσοδο της περιοχής, το οποίο φαίνεται εύκολα από τις βάρκες, τα γιοτ και τα πλοία που περνούν, από την πλευρά της θάλασσας, ένα τσιμεντένιο φράγμα που φράζει το δρόμο, 4 προκατασκευασμένες κατασκευές παρόμοιες μεταξύ τους, πύργους φύλαξης και παρακολούθησης, πομποί, δεξαμενές νερού και συστήματα ηλιακής ενέργειας.
Στην περιοχή όπου γίνονται οικοδομές στο νησί, υπάρχουν Έλληνες στρατιώτες με στολές παραλλαγής γύρω από τις πέτρινες κατασκευές που θυμίζουν χαρακώματα ή καταφύγια. Ενώ φαίνεται ότι κάποιοι στρατιώτες ξεκουράζονται μπροστά από τις δομές, οι στρατιώτες που περιπολούν και παρακολουθούν επίσης τραβούν την προσοχή.
Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ότι υπάρχει άλλο ένα ελικοδρόμιο στην ακτή πίσω από το νησί. Το γεγονός ότι ο δρόμος που οδηγεί στην περιοχή αυτή είναι επίσης κλειστός με σιδερένια εγκάρσια φράγματα αποτυπώνεται στις φωτογραφίες.
Αναπτύχθηκαν επίσης βαριά όπλα
Αξιοσημείωτη είναι και η ελληνική σημαία στο νησί Keçi, το οποίο εξαιρείται από το νομικό καθεστώς των Δωδεκανήσων, σύμφωνα με διεθνείς συμφωνίες και το οποίο θα πρέπει να είναι κλειστό για εποικισμό και άοπλο. Και στις δύο πλευρές της σημαίας, υπάρχουν όπλα πυροβολικού τα οποία διακρίνονται εύκολα στα καμουφλαρισμένα χαρακώματα.
Ειδικά όσοι ταξιδεύουν κατά μήκος της διαδρομής των νησιών Κω, Kelemez, Ileriye και Σύρος μπορούν να δουν αυτήν την κατασκευαστική και στρατιωτική δραστηριότητα στο νησί Keçi. Η ελληνική σημαία που ζωγραφίστηκε στο νησί αξιολογείται ως προσπάθεια δημιουργίας της αντίληψης ότι το νησί είναι «ελληνική γη» στους περαστικούς.
Το νησί Keçi, το οποίο βρίσκεται στα τουρκικά χωρικά ύδατα, είναι επίσης πολύ κοντά στα νησιά Tüllüce, Küçük Tüllüce, Sarıot και Çatal στα ανοικτά των ακτών Turgutreis και Gümüşlük.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στα προγράμματα που πραγματοποιήθηκαν στα νησιά Κω και Κωνσταντινούπολη στις 3 Ιουνίου, προκαλώντας διαμάχη με το σκεπτικό ότι τα δύο αυτά νησιά οπλίστηκαν κατά παράβαση της Συμφωνίας του Παρισιού του 1947.
Είναι γνωστό ότι η προσπάθεια της Ελλάδας να τοποθετήσει στρατιώτες στο νησί Keçi (Ψέριμο) έχει ιστορία τουλάχιστον 10 ετών.
Εμπειρογνώμονας τρομοκρατίας και ασφάλειας, πρώην επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας, συνταξιούχος συνταγματάρχης Gürsel Tokmakoğlu, σχολίασε τις εικόνες που τραβήχτηκαν από την περιοχή.
Δηλώνοντας ότι το νησί Keçi ανήκει στην Τουρκία σύμφωνα με το 12ο άρθρο της Συνθήκης της Λωζάνης λόγω της απόστασής του από την ηπειρωτική χώρα, ο Tokmakoğlu είπε:
“Διεκδίκησε το νησί μας. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αυτή η σημαία είναι έγκλημα. Είναι απαραίτητο να πούμε, “Αφαιρέστε τη σημαία από εδώ ή θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. “Δεν είναι μόνο αυτό, υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι στρατιωτική εγκατάσταση. Υπάρχουν συρμάτινοι φράχτες, υπάρχει δρόμος κάτω και πάνω, υπάρχει ένα όπλο καλυμμένο στη θέση. Το λέμε αντιαεροπορικό όπλο, πυργίσκος».
Με αυτόν τον τρόπο, ο Τοκμακόγλου δήλωσε ότι προσπαθούν να δώσουν στο νησί την ταυτότητα μιας στρατιωτικής εγκατάστασης, “Επειδή είναι και στην παραλία και από πάνω είναι κλειστό με συρμάτινο φράχτη. Αυτό είναι οχύρωση. Χρησιμοποιείται και η λέξη οχύρωση στη Συνθήκη της Λωζάνης δεν μπορεί να δημιουργήσει οχύρωση. Υπάρχει ένα μικρό λιμάνι όπου θα ελλιμενίζονται πλοία και μικρά σκάφη. Επειδή είναι αποθήκη, είναι ένα μέρος όπου φέρνουν και αποθηκεύουν πράγματα όπως όπλα και πυρομαχικά. Υπάρχει μια άλλη αποθήκη .” έκανε την εκτίμησή του.
Εξηγώντας ότι υπάρχουν 4 στρατώνες στο εν λόγω τμήμα του νησιού, δύο κεραίες και δύο γεννήτριες είναι επίσης ορατές, ο Tokmakoğlu είπε:
“Αυτό το μέρος έχει ηλεκτρισμό, νερό και καταφύγια έως και 20 άτομα. Υπάρχει μια αποθήκη όπλων, αντιαεροπορικά, συρμάτινο φράχτη, δύο θέσεις προσγείωσης ελικοπτέρων, μια περιοχή αγκυροβόλησης πλοίων. Έχει κάνει τη σημαία του. Εδώ τα βλέπουμε καθαρά Απόδειξη παραβίασης της Συνθήκης της Λωζάνης. Αυτή η στρατιωτική εγκατάσταση λέει ξεκάθαρα: “Αυτή η γη είναι δική μου.”