12.5 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤένιςΚόσμοςΡότζερ Φέντερερ: Το τέλος ενός θρύλου. Βασιλιάς για πάντα στην καρδιά μας.

Ρότζερ Φέντερερ: Το τέλος ενός θρύλου. Βασιλιάς για πάντα στην καρδιά μας.

Ημερομηνία:

Μέσω των social media ο θρύλος του τένις Ρότζερ Φέντερερ ανακοίνωσε ότι ήρθε η ώρα να βάλει τέλος στην καριέρα του – Η τελευταία παράσταση θα δοθεί την επόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο.

Η ανακοίνωση:

«Σε όλη την οικογένεια του τένις και όχι μόνο,

Από όλα τα δώρα που μου προσέφερε το τένις όλα αυτά τα χρόνια, το μεγαλύτερο, δίχως αμφιβολία, είναι ο κόσμος που συνάντησα σε αυτήν την πορεία: οι φίλοι, οι αντίπαλοι και πάνω απ’ όλα οι φίλαθλοι που δίνουν ζωή στο άθλημα. Σήμερα, θέλω να μοιραστώ ορισμένα νέα με όλους σας.

Όπως γνωρίζετε πολλοί, τα προηγούμενα τρία χρόνια μου παρουσιάστηκαν προκλήσεις με τη μορφή τραυματισμών και χειρουργείων. Δούλεψα σκληρά για να επιστρέψω σε πλήρη ανταγωνιστική κατάσταση. Αλλά γνωρίζει επίσης τις δυνατότητες του σώματός μου και τα όριά του και το μήνυμά του τελευταία ήταν ξεκάθαρο. Είμαι 41 ετών. Έχω δώσει πάνω από 1.500 αγώνες σε 24 χρόνια. Το τένις μου συμπεριφέρθηκε περισσότερο γενναιόδωρα από όσο θα μπορούσα να ονειρευτώ και τώρα πρέπει να αναγνωρίσω πότε είναι η στιγμή να τελειώσω την επαγγελματική καριέρα μου.

Το Laver Cup της επόμενης εβδομάδα στο Λονδίνο θα είναι η τελευταία διοργάνωση ATP. Θα παίξω κι άλλο τένις στο μέλλον φυσικά, αλλά όχι σε Grand Slams ή στο ATP Tour.

Είναι η γλυκόπικρη απόφαση, επειδή θα μου λείψουν όλα όσα μου έδινε το τουρ. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν τόσα που μπορώ να γιορτάσω. Θεωρώ τον εαυτό μου έναν από τους πιο τυχερούς ανθρώπους στη Γη. Μου δόθηκε ένα ξεχωριστό ταλέντο να παίζω τένις και το έκανα σε ένα επίπεδο που ποτέ δεν φανταζόμουν, για πολύ περισσότερο καιρό από όσο θα μπορούσα να σκεφτώ.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ειδικά την καταπληκτική σύζυγό μου Μίρκα, η οποία έζησε κάθε λεπτό μαζί μου. Με προειδοποιούσε πριν από τους τελικούς, έβλεπε αμέτρητα παιχνίδια ακόμα κι όταν ήταν οκτώ μηνών έγκυος και υπέμεινε την ιδιαίτερη πλευρά μου στο δρόμο με την ομάδα μου για πάνω από είκοσι χρόνια. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τα τέσσερα υπέροχα παιδιά μου για την υποστήριξή τους, πάντα διψασμένα να εξερευνήσουν νέα μέρη και να δημιουργήσουν υπέροχες αναμνήσεις στην πορεία.

Το να δω την οικογένειά μου να με υποστηρίζει από τις κερκίδες είναι ένα συναίσθημα που θα κρατώ για πάντα. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω και να αναγνωρίσω την προσφορά των αγαπητών γονιών μου και της αγαπημένης αδερφής μου, χωρίς τους οποίους τίποτε δεν θα ήταν εφικτό. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους πρώην προπονητές μου που πάντα με καθοδηγούσαν στη σωστή κατεύθυνση. Ήσασταν υπέροχοι!

Και στην Ομοσπονδία Τένις της Ελβετίας, που με πίστεψε ως νεαρό και μου έδωσε ιδανική εκκίνηση στην καριέρα μου. Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω και να αναγνωρίσω την εκπληκτική ομάδα μου, τον Ιβάν, τον Ντάνι, τον Ρόλαντ και ειδικά τους Σεβ και Πιερ, που μου έδωσαν την καλύτερη συμβουλή και ήταν πάντα εκεί για μένα. Επίσης τον Τόνι, που διαχειρίστηκε δημιουργικά την επιχείρησή μου για πάνω από 17 χρόνια. Είστε όλοι απίστευτοι και αγάπησα κάθε λεπτό μαζί σας.

Θέλω να ευχαριστήσω τους πιστούς σπόνσορές μου, που είναι πραγματικοί συνεργάτες μου και τις σκληρά εργαζόμενες ομάδες και τα τουρνουά στο ATP Tour, που συνεχώς μας καλωσόριζαν όλους με καλοσύνη και φιλοξενία.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους ανταγωνιστές μου στα κορτ. Ήμουν αρκετά τυχερός να παίξω τόσα επικά ματς που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Μονομαχήσαμε δίκαια, με πάθος και ένταση, και έδινα πάντα τον καλύτερο εαυτό μου για να σεβαστώ την ιστορία του παιχνιδιού.

Αισθάνομαι εξαιρετικά ευγνώμων. Δώσαμε ώθηση ο ένας στον άλλον, και μαζί πήγαμε το τένις σε νέα επίπεδα. Πάνω από όλα θα πρέπει να προσφέρω ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στους απίστευτους οπαδούς. Δεν θα μάθετε ποτέ πόση δύναμη και πίστη μού δώσατε.

Το εμπνευσμένο συναίσθημα το να περπατώ μέσα σε γεμάτα γήπεδα και αρένες ήταν ένας από τους τεράστιους ενθουσιασμούς στη ζωή μου. Χωρίς εσάς, αυτές οι επιτυχίες θα ήταν μοναχικές και δεν θα ήταν γεμάτες με χαρά και ενέργεια.

Τα τελευταία 24 χρόνια στο τουρ ήταν μία εκπληκτική περιπέτεια. Ενώ μερικές φορές έμοιαζε σαν να κράτησε 24 ώρες, ήταν τόσο βαθιά και μαγικά που μοιάζουν σαν να κράτησαν μία ζωή. Είχα την τεράστια τύχη να παίξω για εσάς σε πάνω από 40 διαφορετικές χώρες.

Γέλασα και έκλαψα, αισθάνθηκα χαρά και πόνο και πάνω από όλα αισθάνθηκα απίστευτα ζωντανός. Μέσα από τα ταξίδια μου, γνώρισα πολλούς υπέροχους ανθρώπους που θα παραμείνουν για πάντα φίλοι μου, οι οποίοι με συνέπεια αφαιρούσαν χρόνια από τα γεμάτα προγράμματά τους για να έρθουν να με δουν να παίζουν σε όλο τον κόσμο. Σας ευχαριστώ.

Όταν άρχισε η αγάπη μου για το τένις, ήμουν ένα παιδί που μάζευε τις μπάλες στην πατρίδα μου, την Βασιλεία. Συνήθιζα να παρακολουθώ τους παίκτες με ένα αίσθημα θαυμασμού. Ήταν σαν γίγαντες για μένα και άρχισα να ονειρεύομαι.

Τα όνειρά μου με οδήγησαν να δουλέψω σκληρότερα και άρχισα να πιστεύω στον εαυτό μου. Κάποιες επιτυχίες με γέμισαν αυτοπεποίθηση και ήμουν στο δρόμο για το πιο εκπληκτικό ταξίδι που οδήγησε σε αυτή την ημέρα. Οπότε, θέλω να σας ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου, όλους σε αυτό τον κόσμο που βοήθησαν ώστε τα όνειρα ενός μικρού παιδιού από την Ελβετία που μάζευε τις μπάλες να γίνουν πραγματικότητα.

Τέλος, στον κόσμο του τένις: σας αγαπώ και δεν θα σας αφήσω ποτέ.

Ρότζερ Φέντερερ».

Είναι ο πρώτος τενίστας που έφτασε τα 20 Grand Slam και ο πρώτος που ξεπέρασε τις 300 εβδομάδες στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης. 

Επιπλέον είναι 2ος σε τίτλους στην ιστορία του τένις, με 103, αλλά και δεύτερος σε νίκες (1251)! Τον τελευταίο χρόνο υποβλήθηκε σε δύο εγχειρήσεις στο γόνατο και ενώ ήθελε να συνεχίσει στο tour ακολούθησε τον δρόμο της Σερένα Γουίλιαμς που αποσύρθηκε πριν από λίγες ημέρες στο US Open. 

Ο Ρότζερ θα συμμετάσχει στο Laver Cup του Λονδίνου (23-25/9) μαζί με Ναδάλ, Τζόκοβιτς, Μάρεϊ αλλά και τον Στέφανο Τσιτσιπά και όπως όλα δείχνουν εκεί θα αποσυρθεί επίσημα από την ενεργό δράση. 

Η τεράστια καριέρα του 

O Φέντερερ κλείνει μια τεράστια καριέρα με 103 τίτλους, με 20 Grand Slam, με 6 ATP Finals και με 28 Masters. Παράλληλα κέρδισε και Davis Cup με την Ελβετία. 
Με καταγωγή από τη Βασιλεία γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου 1981. Μικρός είχε ως είδωλο τον Πιτ Σάμπρας ο οποίος είχε 14 Grand Slam και το απόλυτο ρεκόρ. Τον κέρδισε το 2001 στο Wimbledon και μια σπουδαία καριέρα μόλις είχε αρχίσει. 

Ο Ελβετός τενίστας έχει τα περισσότερα (8) Wimbledon στην ιστορία του τουρνουά ενώ έχει 5 US Open, 6 Australian Open και 1 US Open. Μάλιστα κατέκτησε 5 συνεχόμενα Wimbledon από το 2003 έως το 2007 και έκανε ότι ο Μπιορν Μποργκ στη δεκαετία του ’70. 

Το τελευταίο του Grand Slam ήταν το 2018 το Australian Open και έγινε ο γηραιότερος τενίστας που κερδίζει Major. 

Είναι κορυφαίος σε κατακτήσεις US Open και μάλιστα στη Νέα Υόρκη ήταν 5 φορές στη σειρά νικητής. Το 2008 στο Πεκίνο κέρδισε το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο διπλό μαζί με τον Σταν Βαβρίνκα. 

Το 2010 έπαιξε με τον Ράφα Ναδάλ τον για πολλούς σπουδαιότερο αγώνα στην ιστορία του τένις. Ήταν ο τελικός του Wimbledon, κράτησε 4 ώρες καιο 48 λεπτά και νικητής ήταν ο Ισπανός τενίστας. 
Ο Φέντερερ ήταν σπεσιαλίστας στο γρασίδι και στις σκληρές επιφάνειες. Κατέκτησε βέβαια το Roland Garros το 2009 και έτσι εισήλθε στη μικρή λίστα των αθλητών που έχουν κερδίσει όλα τα Grand Slam. 

Συνολικά στην καριέρα του παρέμεινε στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης για 310 εβδομάδες και τον ξεπέρασε μόνο ο Νόβακ Τζόκοβιτς. Οι 6 τίτλοι του σε ATP Finals είναι ακόμη ρεκόρ για το παγκόσμιο τένις. 

Από τα prize money στην καριέρα του κέρδισε 130,594,339 δολάρια ενώ σύμφωνα με το Forbes στην καριέρα του έχει κερδίσει περισσότετα από 500 εκατ. δολάρια! Έχει την δική του εταιρεία ένδυσης ενώ τα περισσότερα έσοδα είναι από χορηγίες. 

 

Σχετικά Άρθρα

Davis Cup 2024: Θρίαμβος για την Εθνική Ελλάδας επί της Ρουμανίας

Η Εθνική Ελλάδας πανηγυρίζει την επιστροφή της στο World...

DAVIS CUP: Η ώρα της κλήρωσης για τη συνάντηση της Εθνικής Ελλάδας με τη Ρουμανία

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη συνάντηση της...

O Jannik Sinner, με ανατροπή, πρωταθλητής στο Australian Open

Γράφει ο Νίκος Αντωνίου Ο 22χρονος Ιταλός Jannik Sinner είναι...

Ο Τσιτσιπάς, έχασε από τον Fritz και αποκλείστηκε απο το Australian Open

Γράφει ο Νίκος Αντωνίου Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, δεν κατάφερε να...

Εύκολα ο Τσιτσιπάς στους 16 του Australian Open

Του Νίκου Αντωνίου Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, επικράτησε με 6-3, 6-0,...

Τελευταία Άρθρα

spot_img