16 C
Athens
Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝέαΑπόψειςΤο ρολόι της Αποκάλυψης… Του Θοδωρή Γιάνναρου

Το ρολόι της Αποκάλυψης… Του Θοδωρή Γιάνναρου

Ημερομηνία:

“Δεν κληρονομήσαμε τη γη από τους προγόνους μας… τη δανειστήκαμε από τα παιδιά μας! Αλήθεια, τι θα τους επιστρέψουμε;”

Η Νότια Ευρώπη και οι ΗΠΑ τυλίχτηκαν στις φλόγες, ενώ, καταστροφικές πλημμύρες έπληξαν την Κεντρική Ευρώπη και χώρες της Άπω Ανατολής, όπως Ινδία, Πακιστάν, Κίνα κ.α., Αυτά ακριβώς συνέβησαν τη χρονιά που διανύουμε  -όχι ότι οι προηγούμενες χρονιές ήταν πολύ καλύτερες. Το θέμα όμως που πρέπει να μας απασχολεί είναι τι θα μας φέρει το μέλλον και ίσως το πολύ κοντινό μέλλον. Η κλιματική αλλαγή βρίσκεται σε κλιμακούμενη εξέλιξη και γίνεται όλο και πιο απειλητική για την ανθρωπότητα. Αποτυπώνεται καθαρά στην γενική αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, με το περασμένο έτος να θεωρείται ίσως το πιο θερμό που έχει καταγραφεί έως σήμερα, με την  τελευταία δεκαετία να θεωρείται η πιο καυτή που έχει υπάρξει. Φαίνεται καθαρά στις απότομες εναλλαγές του καιρού και στα όλο και πιο έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως ήταν οι τελευταίες πλημμύρες που έπληξαν την κεντρική Ευρώπη και οι φωτιές που κατέκαψαν τον Νότο.

Κυρίως μέσω της αλόγιστης χρήσης ορυκτών καυσίμων, έχουμε πλέον απομακρυνθεί από το παρελθόν…  λες και έχουμε μεταφερθεί σε έναν τελείως διαφορετικό πλανήτη. Τα πάντα έχουν αλλάξει και δυστυχώς αλλάζουν πλέον με την κάθε μέρα που περνά. Όπως φαίνεται, έχουμε δημιουργήσει έναν πολιτισμό που βασίζεται σε έναν κόσμο που καταφέραμε να μην  υπάρχει πια και να ζει μολύνονται ως όμορφη ανάμνηση…

Το Χρονόμετρο της Αποκάλυψης, ξεκίνησε να χτυπά ήδη από το 1947, λίγο μετά την λήξη του Β’Π.Π. και συμβολίζει την επικείμενη απόλυτη καταστροφή του πλανήτη μας! Ήταν τότε η στιγμή εκείνη, που η πυραυλική κρίση στην Κούβα έφτανε στο απόλυτο αποκορύφωμά της και η ανθρωπότητα απειλούνταν σοβαρά με μια πολύ πιθανή ολοκληρωτική καταστροφή, που θα έφερνε τον άνθρωπο εκατοντάδες χρόνια πριν ακόμα και από την εποχή του σκοτεινού Μεσαίωνα.

Είναι μάλλον καιρός για σκέψη και αναστοχασμό!

Ο άνθρωπος αρρωσταίνει, ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος  -αυτός είναι ο γνωστός πυρετός, με σκοπό να πολεμήσει το βακτήριο ή τον ιό!

Όμως, όλοι γνωρίζουμε πως ο πλανήτης μας έχει αρρωστήσει! Και εκείνος ανεβάζει τη θερμοκρασία του -υπερθέρμανση του πλανήτη ονομάζεται, με σκοπό να καταπολεμήσει το μικρόβιο, δηλαδή “εμάς” τους ανθρώπους, που ευθυνόμαστε για την νόσησή του!

Δύο γεγονότα θα συμβούν  -ή το ένα ή το άλλο!

Ή θα νικήσει το μικρόβιο καταστρέφοντας τον ξενιστή, ή ο ξενιστής  -ο πλανήτης, θα εξοντώσει το μικρόβιο  -τον άνθρωπο δηλαδή που φιλοξενεί, προκειμένου να σωθεί ο ίδιος!

Άλλες επιλογές δεν πρόκειται να υπάρξουν, αν οι ανθρωποι συνεχίσουν να καταστρέφουν τη φύση και να απειλούν τον πλανήτη μας  -τη Γη!

Όταν κάποια στιγμή τελείωσε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, το συγκεκριμένο ρολόι  -το Χρονόμετρο της Αποκάλυψης έδειχνε μερικά λεπτά  -7 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα, για να είμαστε ακριβείς. Το 1991, με το τέλος του αόρατου Ψυχρού Πολέμου, οι δείχτες του ρολογιού πήγαν πίσω κατά δέκα ακόμα λεπτά και έδειχναν 17 λεπτά πριν τα μεσάνυκτα, ενώ το 1953, καθώς και το 2019, το ρολόι έδειχνε μόνο δύο λεπτά πριν τις 24:00.

Το 2021 ο χρόνος μας μέχρι τα μεσάνυχτα είχε οριστεί στο 1 λεπτό και 30 δευτερόλεπτα, και η μεγάλη απειλή για τον άνθρωπο ήταν η πανδημία του Κορονοϊού. Το 2022 ο Κορωνοιός εξακολούθησε να απειλεί… μας προέκυψε όμως και ο Πούτιν και τα γεγονότα στην Ουκρανία, που συνιστούν δυστυχώς ύψιστη απειλή για την ανθρωπότητα. Υπάρχει τελικά ελπίδα για τον πλανήτη μας; Ο χρόνος που θα μας απομένει κάποια στιγμή θα είναι χρόνος μέτρησης υπολοίπου ζωής σε λεπτά ή μόνο σε δευτερόλεπτα; Οι επιλογές μας και η ανοχή που δείχνουμε στις εσκεμμένες παραλήψεις των ηγετών μας επηρεάζουν όχι μόνο την ποιότητα της ζωής μας, αλλά πιθανόν θα καθορίσουν και τη διάρκεια της Τελικά θα είναι η κλιματική κρίση ή ο πυρηνικός όλεθρος που θα μας τελειώσει; Ποιος ξέρει; Με τα μυαλά που κουβαλάμε, το μόνο που μένει, είναι να το δούμε και να το βιώσουμε σε όλο του το μεγαλείο! Το “κακό” μια χαρά γνωρίζουμε από πού ξεκινάει… δεν ξέρουμε όμως πού και πώς θα τελειώσει…

Υπάρχει όμως κάτι που θα μπορούσε να είναι η λύση για τη συνέχεια της ζωής;

Ως προς την πυρηνική απειλή, μάλλον λίγα μπορούμε πλέον να κάνουμε μιας και οι “κωδικοί του ολέθρου” βρίσκονται στα χέρια ψυχοπαθών, αλαζόνων και αυταρχικών ηγετών, τους οποίους εμείς δημιουργήσαμε και ενθρονίσαμε! Το μόνο που μας σώνει από τη συγκεκριμένη απειλή είναι ο φόβος του ενός για τον άλλον!

Τώρα ως προς τη σωτηρία του πλανήτη και την αντίδραση μας στην κλιματική αλλαγή και βέβαια υπάρχει λύση: δραστικές αλλαγές χωρίς καθυστερήσεις και βέβαια χωρίς ανόητα  και άνευ ουσίας μεταβατικά στάδια προσαρμογής. Οι διορθωτικές ενέργειες πρέπει να γίνουν εδώ και τώρα ή ακόμα καλύτερα… χθες!. Εάν πράγματι θέλουμε να δούμε το πρόβλημα στην ουσία του και στην ολότητά του πρέπει να λάβουμε αποφάσεις, που θα έχουν ως προϋποόθεση μία τεράστια “γεωπολιτική αλλαγή” για πολλές χώρες του πλανήτη που θα κληθούν να συμμορφωθούν στα νέα δεδομένα. 

Πόσο εφικτό είναι άραγε κάτι τέτοιο; Είναι μάλλον θέμα  της δύναμης της θέλησης για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον. Γιατί εδώ δεν πρόκειται μόνο για το κλίμα, αλλά για τον ίδιο τον άνθρωπο που αργά αλλά σταθερά  -τα τελευταία χρόνια ίσως πιο γρήγορα, αποκόπτεται από την ίδια τη προοπτική για συνέχιση της ζωής.

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πολύ επικίνδυνο και καταστροφικό σταυροδρόμι και πρέπει να πάρουμε αποφάσεις. Μπορούμε είτε να σώσουμε τον πλανήτη που ζούμε ή να καταδικάσουμε τοις επόμενες γενιές -τα παιδιά και τα εγγόνια μας, σε ένα φρικιαστικό αύριο!

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

spot_img