21 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝέαΑπόψειςΥπάρχει και ¨αντικειμενική ποινική ευθύνη¨ πέραν της πολιτικής  

Υπάρχει και ¨αντικειμενική ποινική ευθύνη¨ πέραν της πολιτικής  

Ημερομηνία:

Του Βάιου Σύρρου

Είναι πλήρως κατανοητό, πέραν πάσης αμφιβολίας ότι υπάρχουν εγκληματικές ευθύνες τόσο στο σταθμάρχη της Λάρισας, όσο και σε πολλά άλλα υπηρεσιακά στελέχη μέχρι την κορυφή της πυραμίδας, για το θάνατο δεκάδων αθώων στην κοιλάδα των Τεμπών.

Το καταλαβαίνουμε όλοι μας, δεν χρειάζεται κι εδώ να μας …ανοίξει τα μάτια η «δημοσιογραφία της δικογραφίας» που δυστυχώς ανθεί τα τελευταία χρόνια σε βάρος της ερευνητικής που αποκάλυπτε εγκλήματα και όχι παπαγάλιζε, όπως γίνεται σήμερα, με ελεγχόμενες διαρροές κατά το δοκούν.

Ούτε προσωπικά με ενδιαφέρει το τι είπαν στο σταθερό υπηρεσιακό τηλέφωνο μεταξύ τους, δύο τεμπελχανάδες συνάδελφοι δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας και δεν άκουγαν το φορητό ασύρματο, ή δεν καταλάβαιναν τα κόκκινα και πράσινα φωτάκια στην κονσόλα – κονσερβοκούτι και έβαζαν μπλάνκο στο βιβλίο βαρδιών και δρομολογίων.

Με ενοχλεί όμως αφάνταστα ότι ακόμη και τώρα το 2023 και δεν ντρέπεται κανείς γι’ αυτό, στους σταθμούς των τρένων μιλάνε ακόμη σε σταθερό τηλέφωνο (!!!) προφανώς χωρίς δυνατότητα αναγνώρισης άλλης εισερχόμενης κλήσης, ώστε να μπορούν να αντιλαμβάνονται, την ώρα που μιλάνε για γκόμενες και για σουβλάκια, ότι τους καλεί κάποιος άλλος, στην προκειμένη περίπτωση ένας από τους άτυχους μηχανοδηγούς, αγωνιώντας για την πορεία του τρένου του στην αντίθετη γραμμή.

Με ενοχλεί εν έτει 2023 της διαστημικής τεχνολογίας, να βλέπω ένα τσίγκινο κονσερβοκούτι που το ονόμασαν κονσόλα ελέγχου, όπου βάζουν επάνω τα καπάκια από τα μπουκάλια του εμφιαλωμένου νερού που πίνουν, για να μην πατιούνται τα κουμπιά!!! Και δίπλα στο γραφείο έχουν το χειρόγραφο βιβλίο βαρδιών και δρομολογίων ως θαλαμοφύλακες σε μονάδα του Έβρου, όταν και το τελευταίο μπακάλικο της ορεινής Ναυπακτίας, κλείνει παραγγελίες μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Με ενοχλεί ότι μια τυχαία παρέα κυνηγών από την Ελευσίνα που κάνουν καραούλι για αγριογούρουνα στον Έβρο, έχουν καλύτερους φορητούς ασυρμάτους για επικοινωνία από ότι ο ΟΣΕ. Και με ενοχλεί ακόμα περισσότερο ότι αυτοί οι απλοί κυνηγοί από την Ελευσίνα με μόλις 5 ευρώ, έχουν εφαρμογή στο κινητό τους για να ξέρουν αν πάσα ώρα και στιγμή που βρίσκονται στα βουνά και στα λαγκάδια χαμένα τα κυνηγόσκυλα τους, αλλά οι του ΟΣΕ με εκατομμύρια ευρώ δεν μπορούν ακόμη να δουν δύο τρένα στον κάμπο που κινούνται σε πορεία μετωπικής σύγκρουσης.

Με ενοχλεί επίσης κι εδώ βάζω κι εμένα μέσα ηλικιακά, ότι βλέπω καθημερινά 65αριδες και βάλε, να μιλάνε ως γκουρού για τη σύγχρονη τεχνολογία που έμαθαν στα 55 τους, όταν 30αρηδες οι ίδιοι περίμεναν να ακούσουν τη σφυρίχτρα και να δουν το σημαιάκι για να αναχωρήσει ο συρμός.

Το τι πραγματικά υπήρχε ως σύστημα ασφαλείας που λειτουργούσε ή όχι στα 5 χιλιόμετρα που μας ξεφουρνίζουν σήμερα, ή στα 5.300 μέτρα ή στα 4.200  μακριά από το σταθμό της Λάρισας, είναι το γεγονός της πρώτης στιγμής. Εκεί είναι η αλήθεια. Αν δεν υπήρχαν επιζώντες επιβάτες να καλέσουν βοήθεια με τα κινητά τους, κανείς από τον ΟΣΕ, από την διοίκηση μέχρι τον τελευταίο τεχνικό δεν θα έπαιρναν χαμπάρι για τη φονική σύγκρουση. Δεν θέλω ούτε καν να σκεφτώ το τί θα συνέβαινε εάν η μετωπική γίνονταν μέσα στο τούνελ των Τεμπών. Θα είχαμε εκατόμβη θυμάτων χωρίς κανέναν επιζών να καλέσει σε βοήθεια και οι του ΟΣΕ θα περίμεναν με τις ώρες στους σταθμούς ανίδεοι, μπας και φανούν τα δύο τρένα!  Κι εδώ, για όλα τα παραπάνω η κοινωνία γνωρίζει πολύ καλά ότι η αντικειμενική πολιτική ευθύνη είναι δυστυχώς για κάποιους και ποινική.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

spot_img