18.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝέαΑπόψειςΠέρνα και από Ελλάδα κα Μελόνι!!

Πέρνα και από Ελλάδα κα Μελόνι!!

Ημερομηνία:

Του Θοδωρή Γιάνναρου

Βλέπετε, η πιο φτωχή χώρα της Ευρώπης η Ιταλία, μεριμνά άμεσα και με ανθρωπιά και ενσυναίσθηση για τους πολίτες της που κινδυνεύουν να χάσουν το βιός τους από τα “κοράκια” που έχουν αγοράσει κυριολεκτικά για ψίχουλα τα κόκκινα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται, ενώ η πλούσια Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται καν για αυτά που συμβαίνουν στην επικράτειά της, θεωρώντας, πως τη στιγμή που οι Έλληνες διαθέτουν…  πολλά σπίτια, κύριας κατοικίας, εξοχικά, πατρικά και άλλα, δεν υπάρχει κάποιος λόγος, να σωθούν κάποια εξ’ αυτών,  που θα καταλήξουν στα νύχια των κορακιών που τα αγόρασαν για ένα μικρό κλάσμα της πραγματικής αξίας του χρέους…

 

Έτσι, η ιταλική κυβέρνηση επιδιώκει ένα νέο καινοτόμο πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια, που θα είναι ανθρωποκεντρικό και φιλικό προς τους δανειολήπτες, το οποίο θα είναι έτοιμο έως το τέλος του τρέχοντος έτους! Το εγχείρημα αυτό είναι μέρος του σχεδίου και γενικά της προσπάθειας της… “ακροδεξιάς” πρωθυπουργού Μελόνι, στην Ιταλία μετά την εξαγγελία φορολόγησης των εξωφρενικών και αδικαιολόγητων  υπερκερδών των τραπεζών. να συνδράμει με ανθρωπιά τις εξουθενωμένες οικονομικά οικογένειες, καθώς και τις επιχειρήσεις, και μάλιστα εν μέσω συνεχώς αυξήσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ. 

 

Ο νέος υπό σχεδιασμό νόμος θα δίνει την ευκαιρία  στους δανειολήπτες που έχουν χρέη έως 25 εκατομμύρια ευρώ από δάνειά που έχουν σταματήσει να εξυπηρετούνται και τα οποία κοκκίνησαν, να τα αγοράσουν πίσω από τα ληστρικά funds καταβάλλοντας μια προσαύξηση περίπου 20% στην τιμή που πουλήθηκαν από τις τράπεζες, αρκετές από τις οποίες για να… ξεκαρφωθούν, δημιούργησαν ή συμμετέχουν στα funds εκτός της χώρας.

 

Επιδίωξη της Ιταλικής κυβέρνησης είναι, να απαλλάξει όσο γίνεται περισσότερους πολίτες της χώρας, καθώς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους, να τακτοποιήσει παλαιά χρέη, και να σώσουν κόπους μιας ζωής που κινδυνεύουν.

 

Τα δήθεν επενδυτικά funds που ληστεύουν περιουσίες με την αγορά κόκκινων δανείων, είναι συνήθως μεγάλοι όμιλοι, πολλοί από τους οποίους έχουν ιδρυθεί, όπως προαναφέρθηκε και όπως πολλοί ήδη υποπτεύονται με τη συμμετοχή των ιδίων των τραπεζών, που πουλούν τα κόκκινα δάνεια… στον εαυτό τους, κερδοσκοπούν πατώντας σκόπιμα και με δόλο στην αδυναμία των δανειοληπτών να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, ώστε οι πιστώτριες τράπεζες να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

 

Το περιθώρια κέρδους αυτών των funds είναι, θα ‘λεγε κανείς “περιθώρια ύαινας”, που κατασπαράζει τα θύματά της στην κυριολεξία ζωντανά και τα οποία είναι πέραν κάθε αμφιβολίας απαράδεκτα, σύμφωνα με το προσχέδιο που κατατέθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας.. Οφειλές, για παράδειγμα, χωρίς εξασφάλιση από πιστωτικές κάρτες, αγοράζονται από τα funds για αρκετά λιγότερο από το 10% της αξίας τους, ενώ χρέη που εξασφαλίζονται από ακίνητα και λοιπά περιουσιακά στοιχεία μπορούν να έχουν λίγο υψηλότερες τιμές, που όμως δεν ξεπερνούν το 12-15% της ονομαστικής τους αξίας.

 

Ο νέος νόμος προκάλεσε βέβαια τη μήνη τόσο της ιταλικής, όσο και της αλλοδαπής επενδυτικής κοινότητας, που προειδοποίησε, πως η σχεδιαζόμενη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει η Τζόρτζια Μελόνι, θα τινάξει κυριολεκτικά στον αέρα την αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων της χώρας,  προειδοποιώντας την ιταλική κυβέρνηση,  ότι αν προχωρήσει με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, τα “κοράκια” θα σταματήσουν να αγοράζουν, οι τράπεζες δεν θα μπορούν να πουλάνε τα κόκκινα δάνεια τους, με αποτέλεσμα να επικρατήσει έλλειψη ρευστότητας για νέες δανειακές συμβάσεις, γεγονός που θα πλήξει την αγορά!

 

Κατά την άποψή μου, για την Ελλάδα ενδεδειγμένος  δρόμος είναι ένα μείγμα αυτού που ακολούθησε η Ισλανδία και εκείνου που προωθεί η Ιταλίδα πρωθυπουργός… μαζική δηλαδή και συντεταγμένη μερική διαγραφή χρεών υπό συγκεκριμένους και κοινούς για όλους όρους και προϋποθέσεις, εφόσον το ύψος του στεγαστικού δανείου υπερβαίνει σημαντικά την εμπορική αξία του ακινήτου και δυνατότητα επαναγοράς από τα funds με κάποιες προσαυξήσεις  -καθαρός και καθολικός κανόνας, που δεν λύνει βέβαια όλα τα προβλήματα, είναι όμως ορθολογική λύση για πολλούς, και θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, στην εξυγίανση των ισολογισμών τους, αλλά κυρίως στην ανακούφιση των πολιτών και των επιχειρήσεων που απειλούνται με ολική καταστροφή!

 

Εδώ στην Ελλάδα, ή θα προκριθεί ανάλογη λύση, ή η όποια κυβέρνηση βρίσκεται στα πηδάλια της χώρας θα αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα!

Εφ’ όσον αυτό γίνεται πράξη σε άλλες χώρες δίπλα μας, θα υιοθετηθεί και από την Ελλάδα, είτε η κυβέρνηση το θέλει, είτε όχι! Δεν αποφασίζει αυτή για το μέλλον μας, αλλά η απόφαση αυτή είναι συνταγματικό και δημοκρατικό δικαίωμα ημών την πολιτών!

 

Σε καμία περίπτωση δεν είναι οι πιο δυνατές κυβερνήσεις που επιβιώνουν ή οι πιο έξυπνες, αλλά εκείνες που ανταποκρίνονται καλύτερα στις προκλήσεις και τις απαιτήσεις των καιρών…

 

Τα αστεία λοιπόν είναι καιρός να τελειώσουν… και κάθε κοράκι θεσμικό ή μη… στο κλαδί του!

 

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

spot_img