16.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝέαΑπόψεις«Ανήκουμε στα απειλούμενα είδη… προς εξαφάνιση!» Του Θοδωρή Γιάνναρου

«Ανήκουμε στα απειλούμενα είδη… προς εξαφάνιση!» Του Θοδωρή Γιάνναρου

Ημερομηνία:

Πρέπει να είμαστε περήφανοι για τον πόλεμο κατά της φύσης και του περιβάλλοντος που διεξάγουμε με συνεχή κλιμάκωση της έντασης… Πρέπει να είμαστε περήφανοι που υπηρετούμε τις ισορροπίες στην ανθρωπότητα, φροντίζοντας να μειώνουμε όσο γίνεται τον παγκόσμιο πληθυσμό, αν και στο τέλος όπως φαίνεται, ακόμα και σ’ αυτό το φριχτό εγχείρημα αποτυγχάνουνε παταγωδώς! Πρέπει να είμαστε περήφανοι που στην διαπλανητική ιστορία, θα θεωρούμαστε το γένος που… συνειδητά αυτοκτόνησε, μη δίνοντας σημασία στα σημάδια των καιρών… Πρέπει δηλαδή να αισθανόμαστε περηφάνια για όλα τα ανοσιουργήματα που δημιουργήσαμε και που κάποια στιγμή θα μας οδηγήσουν στο τέλος της ανθρώπινης αυτοκρατορίας στον πλανήτη!

Οι δείκτες της ανθρώπινης εξέλιξης έχουν καταγράψει μείωση την τελευταία διετία, μετά από τριάντα χρόνια εκρηκτικής ανάπτυξης. Στο επίκεντρο της επιβίωσης της ανθρώπινης φυλής βρίσκεται η μάχη ενάντια στα αέρια του θερμοκηπίου και της καταστροφής του περιβάλλοντος μέσω της ανεξέλεγκτης ρύπανσης,  της αλόγιστης χρήσης ορυκτών καυσίμων,  της αποψίλωσης των δασικών εκτάσεων, το μπάζωμα ποταμών και χειμάρρων για οικιστική ανάπτυξη, καθώς και άλλα πολλά και διάφορα!

Το ερώτημα που τίθεται είναι, αν θα συνεχιστεί η αναπτυξιακή τροχιά της ανθρωπότητας, ακόμα και σε έναν πλανήτη που συνεχίζει και θερμαίνεται ανεξέλεγκτα; Η απάντηση είναι ένα ξεκάθαρο και κατηγορηματικό όχι, και ο λόγος είναι, πως κάτι τέτοιο δυνητικά δεν θα μπορούσε να είναι εφικτό!

Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν το βιός τους και τις σοδειές τους και οικοσυστήματα απειλούνται με αναπόφευκτη και ανυπολόγιστη μη αναστρέψιμη καταστροφή! 

Ξηρασία, δασικές mega-πυρκαγιές, πλημμύρες τεραστίων διαστάσεων και ραγδαία άνοδος της στάθμης των θαλασσών, αποτελούν ορατή πλέον απειλή και ήδη η ανθρωπότητα καλείται να διαχειριστεί τις συνέπειες αυτών των καταστροφών, που έχουν τόσο κοινωνικές, όσο και οικονομικές επιπτώσεις… 

Η κλιματική κρίση  είναι μία παγκόσμια υγειονομική κρίση και οι πολιτικοί ηγέτες σε όλο τον πλανήτη, οφείλουν να το αναγνωρίσουν, μιας και αποτελεί υπαρξιακή απειλή για το ανθρώπινο γένος! 

Η δράση απέναντι στην απειλή της Κλιματικής Αλλαγή δεν μπορεί πια να στηρίζεται σε μία συγκεκριμένη κυβέρνηση ή σε κάποιες πολιτικές παρατάξεις Απαιτείται να αποτελεί επί της ουσίας, ένα υπερκομματικό θέμα, που να έχει την καθολική υποστήριξη όλου του πολιτικού φάσματος, από τα δεξιά μέχρι τα αριστερά… ενώ 

επιτακτική και επείγουσα είναι πλέον η ανάγκη τόσο για τοπική, όσο και για παγκόσμια εγρήγορση και πράξεις αναστροφής του αναπόφευκτου!

Η κλιμακούμενη πλέον κλιματική αλλαγή απειλεί από την άλλη την εδαφική ακεραιότητα, την ταυτότητα της Ελλάδος, καθώς και την επιβίωση του ίδιου του ελληνικού κράτους και έθνους. Αποτελεί την μέγιστη απειλή για την εθνική ασφάλεια και ως εκ τούτου πρέπει να αντιμετωπισθεί ως υπαρξιακή απειλή, και όχι ως συνηθισμένο θέμα καθημερινής πολιτικής. Οι πολιτικοί που κρατούν τα πηδάλια της χώρας απαιτείται πλέον, να γίνουν πιο έξυπνοι, πιο διορατικοί και να αποκτήσουν κάποια στιγμή πριν είναι αργά, το minimum της ενσυναίσθησης που θα τους καθιστούσε…  έστω λίγο πιο ανθρώπινους…

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η χώρα μας  -η Ελλάδα, είναι άμεσα εκτεθειμένη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και αν οι όποιοι κυβερνώντες δεν δράσουν μέσα στα λίγα χρόνια που έπονται, η όμορφη χώρα μας απειλείται με αύξηση των καταστροφικών mega-πυρκαγιών, εξαφάνιση αρκετών παράκτιων κοινοτήτων και ακτών, νησίδων και βραχονησίδων, ξηρασία και εν τέλει σταδιακή ερημοποίηση της χώρας…

Πρέπει  -επειγόντως πλέον, να συνεχιστεί και να επιταχυνθεί η μετάβαση σε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που μακροπρόθεσμα, αποτελεί και τον μοναδικό τρόπο ελάττωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα και αναστροφή της κλιματικής αλλαγής, που δυστυχώς όμως, εξαρτάται κυρίως από τις ενέργειες άλλων κρατών  -ιδιαίτερα των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας και της Ινδίας και που είναι κάτι, για το οποίο θα απαιτηθούν δεκαετίες για να σημειωθούν απτά αποτελέσματα, αλλά μέχρι τότε,  η Ελλάδα θα έχει μεταβληθεί σε ένα κράτος όπως αυτά της Βορείου Αφρικής με μεγάλες άνυδρες εκτάσεις να έχουν ερημοποιηθεί…

Πρέπει επίσης να προετοιμαστεί και να θωρακιστεί η χώρα από τις συνέπειες της κλιμακούμενης κλιματικής αλλαγής και άρα, απαιτείται επέκταση και διαχείριση της δασικής κάλυψης του Ελληνικού εδάφους, εφαρμοσμένη προστασία των δασών και μαζικές αναδασώσεις με δένδρα και θάμνους, που δεν υποβοηθούν την κλιμάκωση των δασικών mega-πυρκαγιών. Πρέπει να φυτευθούν δέντρα παντού, όπου είναι δυνατόν, μέσα και γύρω από τις πόλεις, τα χωράφια, τα οικιστικά οικόπεδα, καθώς και σε κάθε δυνητικά ελεύθερη έκταση.

Πρέπει να εφαρμοστούν σωστά και απαρέγκλιτα οι νόμοι για την προστασία, προώθηση  και διαχείριση των δασών με απόλυτη αυστηρότητα και οι παραβάτες, όποιοι και εάν είναι αυτοί, να αντιμετωπίζονται όπως ακριβώς αντιμετωπίζονται εκείνοι που παραβιάζουν τους νόμους για την προστασία της εθνικής ασφαλείας. Πρέπει επίσης, να δημιουργηθεί ένα θεσμικό εργαλείο για την ορθή και απρόσκοπτη διαχείριση των μέτρων για την προστασία από την κλιματική αλλαγή.

Σίγουρα υπάρχουν και θα υπάρξουν αρκετά ανόητα παπαγαλοειδή, που θα αμφισβητήσουν και θα λοιδορήσουν τα της κλιματικής κρίσης.., αλλά δυστυχώς εκεί… στην ανοησία και την ημιμάθεια, δεν μπορούμε να παρέμβουμε, μιας και η “γενετική ανοησία” δεν μπορεί εύκολα να ελεγχθεί!!!

Για να δούμε λοιπόν!…

Σχετικά Άρθρα

“Σχολικός εκφοβισμός και παιδική εγκληματικότητα!” Του Θοδωρή Γιάνναρου

“Ε!… δεν τρέχει και τίποτα: κάτι πιτσιρικάδες πλάκωσαν στο...

«Τελικά, το αγκάθι θα γίνει τριαντάφυλλο;» Του Θοδωρή Γιάνναρου

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως τα τελευταία 40...

«Οι ψυχές ζητούν δικαίωση, ενώ η αλήθεια μπαζώνεται» Του Θοδωρή Γιάνναρου

Ναι, το τραγικό συμβάν με τις δεκάδες θύματα  -αθώες...

«Η Πανδημία που βιώσαμε ήταν μόνον η αρχή!» Του Θοδωρή Γιάνναρου

Η παγκόσμια κοινότητα ήταν, είναι και συνεχίζει να παραμένει...

«Λεωφόρος Δικαιοσύνης, αριθμός 57» Του Θοδωρή Γιάνναρου

“Οι άνθρωποι που έχασαν τα παιδιά τους κύριοι υψηλά...

Τελευταία Άρθρα

spot_img