31 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΝέαΑπόψεις“Η στατική μηχανική και η πολιτική αλχημεία” Του Θοδωρή Γιάνναρου

“Η στατική μηχανική και η πολιτική αλχημεία” Του Θοδωρή Γιάνναρου

Ημερομηνία:

 

Είναι φοβερό, αν κάποιος ηττηθεί και καταρρεύσει, παρ’ ότι παίζει μόνος του σε δικό του γήπεδο, χωρίς αντίπαλο!

Είναι τραγικό κάποιος να κλωτσάει την τύχη του, επειδή απλά αποφάσισε να καβαλήσει ένα καλάμι, που όμως μπορεί να τον τραυματίσει… Αλλά είναι και αστείο από την άλλη,  να το παίζει σωτήρας, ενώ ο ίδιος έχει βάλει σκοπό να διαλύσει το σπίτι του και να υποτιμήσει έμπρακτα, συνειδητά και ανερυθρίαστε, όλους εκείνους που στήριξαν το σπίτι όλα αυτά τα χρόνια και μάλιστα σε εξαιρετικά δύσκολους καιρούς, όταν ο ίδιος έκανε το… παπί! Για ποιόν άραγε το παίζει σωτήρας, αν όχι για τον εαυτό του και τον κλειστό του κύκλο κολλητών  -ο απόλυτος παρτάκιας δηλαδή που δουλεύει αποκλειστικά για τον εαυτό του, κόντρα σε κάθε κανόνα ηθικής και δεοντολογίες, έχοντας πετάξει αυτό που ονομάζεται αξιοπρέπεια σε βαθύ κι απύθμενο πηγάδι… 

Το τελευταίο διάστημα μέρα με την ημέρα ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να μοιάζει στα θέματα της εξωτερικής και όχι μόνο πολιτικής σαν ο δίδυμος αδελφός του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κάποιες στιγμές μάλιστα δεν ξεχωρίζεις ποιος είναι ποιος μιας και ειδικά σε θέματα εξωτετικής πολιτικής, υιοθετεί αρκετά περισσότερο θέσεις των ΗΠΑ, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα περισσότερα θέματα αποδεικνύεται μάλλον…  πιο προσεκτικός από τον Στέφανο Κασσελάκη, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τη ρότα, που οι δύο πολιτικοί αρχηγοί έχουν χαράξει…

Είναι σχεδόν αστείο, που ο Κασσελάκης, υιοθετεί πιο επιθετική γλώσσα από τον Μητσοτάκη, όπως για παράδειγμα οι θέσεις του για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ήταν ταυτόσημες με αυτές του Κυριάκου Μητσοτάκη, λες και τις σκέφθηκε το ίδιο μυαλό και τις έγραψε το ίδιο χέρι… ανασκεύασε όμως λόγω των εσωκομματικών αντιδράσεων, που ήταν έντονες. Από την άλλη,  στο Φόρουμ των Δελφών, ανέφερε με στόμφο, πως το ΝΑΤΟ είναι κρίσιμο για τον αγώνα των δυτικών δημοκρατιών απέναντι στα τρία καθεστώτα του Άξονα του Κακού, εξ  Ανατολών και όλοι γνωρίζουμε ποιους εννοεί ο ποιητής και που ο Μητσοτάκης ποτέ δεν διανοήθηκε να πει.

Και να ήταν αυτό, το μόνο στο οποίο οι δύο αρχηγοί συμπλέουν με τις απόψεις τους; Ε!… δεν είναι, μιας και σε πολλά πράγματα ταυτίζονται, μόνο που ο Μητσοτάκης είναι αρκετά πιο προσεκτικός όταν εκφράζει θέσεις!

Για παράδειγμα: ο Κασσελάκης αποκάλεσε χαρακτηρίσει το ΝΑΤΟ “αμυντική ιερά συμμαχία” και μέχρι και η δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας τον χειροκρότησε… που επιτέλους ταυτίζεται με τις θέσεις της ΝΔ.

Υπερψήφισε τις αμυντικές δαπάνες, και τάχθηκε αναφανδόν υπέρ των αμερικανικών βάσεων στη χώρα, ενώ συμφώνησε και υπερθεμάτισε σχετικά με την εθνική αναγκαιότητα επέκτασης του φράκτη στον Έβρο, ώστε να ανασχεθούν ή και να εκλείψουν εντελώς οι λαθρομεταναστευτικές ροές και δεν δίστασε να συναντηθεί με το κατά πολλούς, ακροδεξιών θέσεων λόμπι των ΗΠΑ  – την Αμερικανοϊσραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων

Βλέπουμε εν τέλει, την αγαστή συμπόρευση των δύο αρχηγών προς τον κοινό τους στόχο  -το πολιτικό Κέντρο και την μετατροπή των κομμάτων που ηγούνται, σε κεντρώα ουδετερόφιλα, χωρίς ιδεολογία, που θα μαλώνουν μεταξύ τους μόνο για το μοίρασμα της πίτας!

Και οι δύο αρχηγοί παλεύουν, ο ένας με τη διατήρηση και την αύξηση σε όγκο, ενώ ο άλλος, στη δημιουργία της πολυσυλλεκτικής δεξαμενής ψηφοφόρων, που ειδικά στον Μητσοτάκη του χάρισε δύο νίκες σε ισάριθμες εκλογικές αναμετρήσεις!

Βέβαια, η όλη ιστορία και όλο το προαναφερθέν εγχείρημα βασίζεται στη στατική θεωρία των οικοδομημάτων! Η στατική είναι κλάδος της κλασικής μηχανικής και κατ’ επέκταση της μηχανική εκείνης, που αφορά στον υπολογισμό φορτίων σε ένα σύστημα στο οποίο τα σώματα βρίσκονται σε στατική ισορροπία δηλαδή, σε μια κατάσταση όπου οι σχετικές θέσεις των υποσυστημάτων τους, δεν μεταβάλλονται με το χρόνο. Όσο λοιπόν υπάρχει στατική ισορροπία, τότε μόνο το σύστημα βρίσκεται σε ηρεμία Στην αντίθετη περίπτωση  απειλείται με κατάρρευση!

Αν μεταφέρουμε τώρα την θεωρία περί στατικής επάρκειας, στην πολιτική και στις τάσεις που επικρατούν αυτή την εποχή στην πολιτική σκηνή του τόπου.

Έχουμε και λέμε λοιπόν… 

Το κόμμα Κασσελάκη αποτελούνταν από ένα οικοδόμημα μονοόροφο με πολλές πολεοδομικές παραβάσεις, το οποίο αποτελούνταν από 13 κολόνες στήριξης!

Πολλές από αυτές τις κολόνες έχουν αποκοπεί από το οικοδόμημα, ενώ τώρα στη νέα “χαρούμενη” εποχή του, θα αποκοπούν κι άλλες, που θα γκρεμιστούν είτε λόγω της κακής συντήρησης, είτε υπό το βάρος που θα προκύψει από την πολυσυλλεκτική δεξαμενή που χτίζεται στον αέρα του πρώτου ορόφου!

Το κόμμα του “λίγου”, ατάλαντου και αποτυχημένου Ανδρουλάκη, ισχύουν πάνω κάτω τα ίδια… Είτε έτσι είτε αλλιώς, πολλές κολόνες έχουν ήδη αποκοπεί…

Ας έρθουμε τώρα στο οικοδόμημα του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος και μεθοδικός είναι και έξυπνος!

Έφτιαξε μια πολυσυλλεκτική δεξαμενή πάνω από τη βασική δεξαμενή ψηφοφόρων του  -αυτήν των παραδοσιακών δεξιών! Απλά όμως αυτό που πρέπει να προσέξει στη διαδρομή του προς το κέντρο είναι, να μην διαρραγεί η παραδοσιακή δεξαμενή ψηφοφόρων της παράταξης, διότι τότε και νεότευκτη δεξαμενή θα μείνει να αιωρείται στον αέρα και θα γκρεμιστεί καταπίνοντας στόχους και όνειρα του κατασκευαστή της. 

Βλέπουμε λοιπόν, πως και τα τρία κόμματα έχουν τον ίδιο στόχο, χωρίς να ενδιαφέρονται, για το αν το άνοιγμά τους και προς τις τέσσερις κατευθύνσεις του ορίζοντα προκειμένου να οδεύσουν προς το κέντρο, ίσως να σηματοδοτεί τη στιγμή, που και τα τρία κόμματα έχουν κάνει τον κύκλο τους και ή θα αλλάξουν αρχηγούς και ρότα, ή θα αντικατασταθούν από νέα κόμματα και άλλους αρχηγούς!

 

Σχετικά Άρθρα

Πλήρης αδιαφορία!

Του Θοδωρή Γιάνναρου “Η εκδίκηση των πολιτών στους πολιτικούς είναι...

«Αντιμέτωποι με το Ευρωπαϊκό μέλλον» Του Θοδωρή Νουλίκα

 “Neminem credideritis patriae consultūrum esse, nisi vos ipsi patriae...

“Σχολικός εκφοβισμός και παιδική εγκληματικότητα!” Του Θοδωρή Γιάνναρου

“Ε!… δεν τρέχει και τίποτα: κάτι πιτσιρικάδες πλάκωσαν στο...

«Τελικά, το αγκάθι θα γίνει τριαντάφυλλο;» Του Θοδωρή Γιάνναρου

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως τα τελευταία 40...

«Οι ψυχές ζητούν δικαίωση, ενώ η αλήθεια μπαζώνεται» Του Θοδωρή Γιάνναρου

Ναι, το τραγικό συμβάν με τις δεκάδες θύματα  -αθώες...

Τελευταία Άρθρα

spot_img