20.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝέαΑπόψειςΤούρκοι και Ρώσοι επιδιώκουν πάση θυσία αλλαγές συνόρων! Του Θοδωρή Γιάνναρου 

Τούρκοι και Ρώσοι επιδιώκουν πάση θυσία αλλαγές συνόρων! Του Θοδωρή Γιάνναρου 

Ημερομηνία:

Ερντογάν και Πούτιν έχουν τα ίδια σχέδια σε διαφορετικές περιοχές, συνεργαζόμενοι στενά εις βάρος άλλων κρατών αλλά και εις βάρος  του Διεθνούς Δικαίου! Θέλουν και οι δύο το ίδιο πράγμα: να καταργήσουν συνθήκες και να χαράξουν νέα σύνορα στοχεύοντας στην αναβίωση της Οθωμανικής και της Ρωσικής Αυτοκρατορίας αντίστοιχα!

Η Ρωσία πρόσφατα αμφισβήτησε την Νορβηγική κυριαρχία στο Νορβηγικό Αρχιπέλαγος, εφ’ όσον η ίδια συνεχίσει να μην έχει πρόσβαση στα νορβηγικά λιμάνια, λόγω των κυρώσεων εις βάρος της που επιβλήθηκαν από την Διεθνή Κοινότητα, και να μην μπορεί από αυτή την εμπορική οδό να τροφοδοτήσει με ρωσικά προϊόντα τον εκεί ρωσικό θύλακα, αν και εύκολα θα μπορούσε να το κάνει ακολουθώντας κάποια άλλη διαδρομή! Δεν είναι απαραίτητο, οι μεταφορές από τη Ρωσία στο Μπάρεντσμπουργκ, να διέρχονται από την ηπειρωτική Νορβηγία και από εκεί μέσω Τρόμσο να φθάνουν στο Μπάρεντσμπουργκ!  Θέλουν τον συγκεκριμένο δρόμο για έναν μόνο λόγο: επειδή τυγχάνει να είναι φθηνός και αποτελεσματικός και σίγουρα όχι επειδή αποτελεί τη μοναδική  εναλλακτική εμπορική διαδρομή που υφίσταται.

Όμως όπως φαίνεται, η Τουρκία του Ερντογάν, και η Ρωσία του Πούτιν ερμηνεύουν τις Διεθνείς Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο… à la carte και όπως τους συμφέρει

Για να δούμε λοιπόν, τι ακριβώς συμβαίνει στο Νορβηγικό Αρχιπέλαγος;

 Η Νορβηγική απόφαση να μην επιτραπεί η μεταφορά προμηθειών τροφίμων, με προορισμό το Σβάλμπαρντ μέσω του συνοριακού σημείου στο Storskogν, έχει προκαλέσει πολύ θυμό στη Μόσχα και βέβαια στον Πούτιν, που δεν είναι συνηθισμένος να του αλλάζουν τη ρουτίνα, ειδικά αν η αλλαγή σημαίνει αύξηση του κόστους.

Οι Ρώσοι θα μπορούσαν να έχουν στείλει τα εμπορεύματα από το Μούρμανσκ στο αρχιπέλαγος οι ίδιοι, αλλά αντίθετα επιμένουν ότι, η παράδοση πρέπει να πραγματοποιείται από νορβηγικά πλοία και μάλιστα από το λιμάνι του Τρόμσο.

Κάποια κοντέινερς με αρκετούς τόνους προμηθειών στάλθηκαν αρχικά από το Μούρμανσκ προς το Στόρσκογκ, όπου όμως οι Νορβηγοί τα σταμάτησαν, μιας και όπως άλλα ευρωπαϊκά κράτη, η Νορβηγία έχει επίσης σφραγίσει τα θαλάσσια λιμάνια και τα χερσαία σύνορά της, για τις ρωσικές εμπορικές μεταφορές στο πλαίσιο του 5ου πακέτου κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη Μόσχα να ισχυρίζεται πως είναι ανήθικο επι της ουσίας, καθώς παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές του… ανθρωπισμού

Είναι μια παλαιά διαφορά μεταξύ Ρωσίας και Νορβηγίας, αλλά είναι η πρώτη φορά που Ρώσοι πολιτικοί εναντιώνονται στη διαχείριση του Σβάλμπαρντ, από τη Νορβηγία. Η Ρωσία όπως φαίνεται, αισθάνεται διάκριση στο αρχιπέλαγος και προτείνει εδώ και κάποιο καιρό διμερείς διαβουλεύσεις, χωρίς την εμπλοκή τρίτων, όπως για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Ένωση! Για τους Ρώσους αυτά είναι θέματα τοπικής διαχείρισης και μόνο. Σας θυμίζει μήπως κάτι;

Η αλήθεια όμως είναι, πως η Νορβηγία δεν παραβιάζει καμία Συνθήκη όπως επίσης, ποτέ δεν επεδίωξε να εμποδίσει τις παραδόσεις εμπορικών φορτίων. Απλά τώρα, η μεταφορά σταμάτησε στα σύνορα Νορβηγίας-Ρωσίας, λόγω των κυρώσεων που απαγορεύουν τις ρωσικές οδικές μεταφορές εμπορευμάτων στο έδαφος της Νορβηγίας.

Ότι όμως και να ισχυρίζονται οι Ρώσοι, η κυριαρχία της Νορβηγίας αποτελεί το πλέον σημαντικό ζήτημα στη συγκεκριμένη συνθήκη, και μάλιστα, η κυριαρχία ισχύει επίσης και για κράτη που δεν αποτελούν μέρος της συνθήκης, λόγω του εθιμικού δικαίου!

Είναι θείο δώρο για τη χώρα μας, μιας και καταδεικνύει τον νέο αναθεωρητισμό που κυριαρχεί στις μέρες μας από δύο απολυταρχικά καθεστώτα και πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως ισχυρό επιχείρημα από την Ελλάδα στο έπακρον! Οι δύο αυτές αναθεωρητικές διεκδικήσεις πρέπει να γίνουν ένα, να παντρευτούν και να χρησιμοποιηθούν από την Ελληνική Διπλωματία ως διττό επιχείρημα, σχετικά με την προσπάθεια δύο αυταρχικών κρατών, τα οποία κυβερνιούνται από δικτάτορες και που συνεργαζόμενα θέλουν να προκαλέσουν διαμάχες και νέα χάραξη συνόρων εις βάρος άλλων κρατών!

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

“Σχολικός εκφοβισμός και παιδική εγκληματικότητα!” Του Θοδωρή Γιάνναρου

“Ε!… δεν τρέχει και τίποτα: κάτι πιτσιρικάδες πλάκωσαν στο...

«Τελικά, το αγκάθι θα γίνει τριαντάφυλλο;» Του Θοδωρή Γιάνναρου

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως τα τελευταία 40...

«Οι ψυχές ζητούν δικαίωση, ενώ η αλήθεια μπαζώνεται» Του Θοδωρή Γιάνναρου

Ναι, το τραγικό συμβάν με τις δεκάδες θύματα  -αθώες...

«Η Πανδημία που βιώσαμε ήταν μόνον η αρχή!» Του Θοδωρή Γιάνναρου

Η παγκόσμια κοινότητα ήταν, είναι και συνεχίζει να παραμένει...

«Λεωφόρος Δικαιοσύνης, αριθμός 57» Του Θοδωρή Γιάνναρου

“Οι άνθρωποι που έχασαν τα παιδιά τους κύριοι υψηλά...

Τελευταία Άρθρα

spot_img