17.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΌλες οι ΚατηγορίεςΝέαΕνημέρωση για εγγραφές και προοπτικές σπουδών στο Πρότυπο ΕΠΑΛ Λαυρίου

Ενημέρωση για εγγραφές και προοπτικές σπουδών στο Πρότυπο ΕΠΑΛ Λαυρίου

Ημερομηνία:

Με την ευκαιρία της προοπτικής της έναρξης της Β΄ φάσης των ηλεκτρονικών εγγραφών και των μετεγγραφών από την 1η Σεπτεμβρίου,  θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με αυτές και να σας υπενθυμίσουμε ορισμένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των ΕΠΑΛ αλλά και του Πρότυπου ΕΠΑΛ που έχει μετασχηματιστεί το σχολείο του Λαυρίου.

Το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.):

  1. 1. παρέχει στους αποφοίτους του δύο (2) ακαδημαϊκούς τίτλους:
  • ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ (απολύτως ισότιμο με αυτό του Γενικού Λυκείου)

και                         

  • ΠΤΥΧΙΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ (επιπέδου 3, με καθορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα και αναγνωρισμένο σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.)
  1. Δίνει τη δυνατότητα της πρόσβασης, μέσω των πανελληνίων εξετάσεων σε 4 μαθήματα (Νέα Ελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά και δύο Μαθήματα ειδικότητας), σε:
  • ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (Όλα τα Α.ΤΕΙ)
  • ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ
  • ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
  1. Χωρίς εξετάσεις
  • Δίνεται η δυνατότητα συνέχισης σπουδών σε αντίστοιχες ειδικότητες των ΙΕΚ απευθείας στο 2ο έτος ή σε άλλη ειδικότητα του ΕΠΑ.Λ. για απόκτηση δεύτερου πτυχίου (με απαλλαγή μαθημάτων Γενικής Παιδείας).
  • Υπάρχει το «Μεταλυκειακό Έτος της Μαθητείας». Το πρόγραμμα της μαθητείας αποτελεί ένα εκπαιδευτικό μοντέλο που προετοιμάζει τους αποφοίτους των ΕΠΑ.Λ. για την ομαλή είσοδό τους στην αγορά εργασίας, τους προσφέρει εργασιακή προοπτική, εργασιακή κουλτούρα και εμπειρία και επιδρά θετικά στη μελλοντική επαγγελματική και προσωπική τους ανάπτυξη.

Ενδεχομένως κάποιοι  που θέλησαν να εγγραφούν, έψαχναν να επιλέξουν το ΕΠΑΛ Λαυρίου αλλά,  λόγω της αλλαγής του σε Πρότυπο ΕΠΑΛ, δεν υπήρχε πια η δυνατότητα επιλογής ως  ΕΠΑΛ Λαυρίου αλλά μέσα από τα Πρότυπο ΕΠΑΛ,  έπρεπε να επιλέξουν το ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΠΑΛ Λαυρίου.

Η διαδικασία θα είναι διαθέσιμη, για  να επαναληφθεί στη 2η φάση των εγγραφών μετά την 1η Σεπτεμβρίου του 2022.

Γιατί να επιλέξω το Πρότυπο ΕΠΑΛ Λαυρίου;

  • Άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια
  • Σύγχρονα εποπτικά μέσα διδασκαλίας
  • Σύγχρονες παιδαγωγικές μέθοδοι
  • Αυξημένα επαγγελματικά εφόδια
  • ΚΑΝΕΝΑΣ αποκλεισμός μαθητών

 Έτσι,

Αγκαλιάζουμε και εντάσσουμε όλους τους μαθητές στην εκπαιδευτική διαδικασία διευρύνοντας τη μαθητική βάση και, αξιοποιώντας τις κλίσεις και τις δεξιότητές τους, προσπαθούμε να τους εμπνεύσουμε, ώστε να αποκτήσουν όλα τα εφόδια που θα χρειαστούν για το μέλλον τους!

Δεν επιδιώκουμε να διαχωρίσουμε τους μαθητές μας ανάλογα με το βαθμό της προηγούμενης εκπαιδευτικής βαθμίδας,  αλλά αξιοποιώντας την διάθεση και τις κλίσεις τους, να τους εμπνεύσουμε, να αναβαθμίσουν την αυτοπεποίθηση και τους στόχους τους, ώστε τελικά να μπορούν να πετυχαίνουν περισσότερα από αυτά που εξαρχής νόμιζαν ότι μπορούσαν.

Γνωρίζουμε καλά την διάχυτη στην κοινωνία νοοτροπία που θέλει τους  «κακούς»  μαθητές  με χαμηλή απόδοση να εγγράφονται στα ΕΠΑΛ σαν μια λύση «ανάγκης».. Αγκαλιάζουμε όλους τους μαθητές, ακόμη κι αυτούς που στις προηγούμενες εκπαιδευτικές βαθμίδες δεν εμπνεύστηκαν από τη μόρφωση και δεν  κατόρθωσαν να αγαπήσουν τη μελέτη. Τους  εντάσσουμε όλους  στην εκπαιδευτική διαδικασία διευρύνοντας τη μαθητική βάση και  εφαρμόζοντας σύγχρονες  παιδαγωγικές μεθόδους,  παιδιά τα οποία ούτε καν πίστευαν ότι θα ολοκλήρωναν την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση να συνεχίζουν τις σπουδές τους στα ΑΕΙ.

Οι διαφορετικές πλευρές της νοημοσύνης των παιδιών, σε συνδυασμό με τις ανεξάντλητες δυνατότητες τους, όταν βρεθούν στο κατάλληλο εκπαιδευτικό περιβάλλον, μπορούν να καλλιεργηθούν, να αναπτυχθούν και να δούμε «θαύματα».

Από τις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις 10 μαθητές μας, πέρασαν την πόρτα των ΑΕΙ. Από ένας στις παρακάτω σχολές:

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (ΑΘΗΝΑ)

ΦΥΣΙΚΗΣ (ΑΘΗΝΑ)

ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΑΙΓΑΛΕΩ)

ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΠΕΙΡΑΙΑΣ)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (ΤΡΙΠΟΛΗ)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (ΛΑΜΙΑ)

ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (ΠΑΤΡΑ)

ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (ΚΕΡΚΥΡΑ)

και δύο στη ΣΧΟΛΗ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ.

«Είμαστε σίγουροι ότι μέσα από την εκπαίδευση στα  ΕΠΑΛ μπορούμε να πετύχουμε έναν διττό, επαγγελματικό και κοινωνικό ρόλο, καθιστώντας εφικτή τη δημιουργική συμμετοχή όλων των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία, ενθαρρύνοντας τη συλλογική και ατομική βελτίωση τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών σε ένα περιβάλλον συλλογικής, συνεργατικής κουλτούρας και παρέχοντας στους απόφοιτους των επαγγελματικών λυκείων εκπαιδευτικά και επαγγελματικά εφόδια που περιορίζουν τις κοινωνικές ανισότητες, μειώνουν την ανεργία, αυξάνουν τις δυνατότητες απασχόλησης και εξασφαλίζουν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να επισημάνω τη αναγκαιότητα να ευαισθητοποιηθούμε και να στηρίξουμε όλοι την προσπάθεια αυτή, της ανάδειξης και αναβάθμισης τόσο των Επαγγελματικών Λυκείων όσο και της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με αίσθημα συλλογικής ευθύνης.

Ευχαριστώ, για τη συμβολή τους σε αυτό τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μου, αλλά και τον κάθε γονιό αλλά και τον κάθε μαθητή ξεχωριστά, ώστε να ξεφύγουμε από τη λογική του να αποτελούν τα ΕΠΑ.Λ. μια επιλογή ανάγκης, όπως πιθανόν ίσχυε  μέχρι σήμερα, και να αποτελέσουν μια συνειδητή επιλογή για τους νέους ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των μαθητριών και των μαθητών που θα επιλέγουν το Επαγγελματικό Λύκειο, ως ένα σχολείο με προοπτική και όραμα.

Με εκτίμηση ο Διευθυντής, Αραμπατζής Μιχάλης»

Σχετικά Άρθρα

Στο Δήμο Κρωπίας ο Ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα έγινε το μεσημέρι της Τρίτης...

“Παγκόσμια Γεωπάρκα 𝗨𝗡𝗘𝗦𝗖𝗢 – Λαυρεωτικής: η συμμετοχή της Ελλάδος στο Διεθνές Πρόγραμμα”

Στο Υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε η τεχνική συνάντηση Γεωπάρκων με...

Τελευταία Άρθρα

spot_img