18.8 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝέαΕλλάδαΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Παιδιά του 1ου Γενικού Λυκείου Καλυβίων μαθαίνουν για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα...

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Παιδιά του 1ου Γενικού Λυκείου Καλυβίων μαθαίνουν για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Δήμου Σαρωνικού

Ημερομηνία:

Μια σύσκεψη διαφορετική από τις συνηθισμένες πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 6 Απριλίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου: Μαθήτριες και μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Καλυβίων κάθισαν στις θέσεις των δημοτικών συμβούλων προκειμένου να ενημερωθούν από τον διευθυντή Τεχνικών Ανταποδοτικών Υπηρεσιών και Έργων Υποδομών Ευάγγελο Βιτώρο, την μηχανικό Δέσποινα Μπαλάσκα και τους εργαζόμενους Δημήτρη Αγγελή και Παντελή Πουρουλά, για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του δήμου καθώς και για τις δράσεις αντιμετώπισης και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. 

Η επίσκεψη των παιδιών εντάσσεται στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα ARSINOE που εκπονείται από το ΕΛΙΑΜΕΠ,  ως ένας εκ των εταίρων του έργου, που επικεντρώνεται στην κλιματική αλλαγή. Ειδικότερα, το έργο με τίτλο «Κλιματικά ανθεκτικές περιοχές μέσω συστημικών λύσεων και καινοτομιών» (Climate Resilient Regions Through Systemic Solutions and Innovations) – ARSINOE) χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συμμετέχουν 41 εταίροι από 15 χώρες με συντονιστή το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σκοπεύει να αλλάξει τους κανόνες στη διαμόρφωση συνθηκών προς την επίτευξη ανθεκτικότητας, διαμορφώνοντας περιφερειακά πακέτα καινοτομίας, τα οποία οικοδομούν ένα οικοσύστημα για την ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων μέτρων και λύσεων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή σε όλη την Ευρώπη.

Τα παιδιά πρόκειται να συμμετάσχουν στη 2η Συνέλευση Νέων για την Κλιματική Αλλαγή όπου θα προτείνουν λύσεις που με σημείο αναφοράς την μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας, θα επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Η 2η Συνέλευση Νέων θα πραγματοποιηθεί στις 27 Απριλίου στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας, στο αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης».

Στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση και η ενθάρρυνση συμμετοχής των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε θέματα σχετικά με την κλιματική αλλαγή και η διαμόρφωση «Πράσινης Συμφωνίας» για την μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας, στα πρότυπα της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Επόμενο βήμα για τις μαθήτριες και τους μαθητές που επισκέφθηκαν τον δήμο, αποτελεί η σύνταξη κειμένου προτάσεων και λύσεων που θα παρουσιαστεί στη Συνέλευση των Νέων, ως επίσημη πρόταση του 1ο ΓΕΛ Καλυβίων. Το σχολείο συμμετέχει στο πρόγραμμα με το συντονισμό της καθηγήτριας Σοφίας Αλεξίου και του καθηγητή Γιάννη Παπασωτηρίου.

Τη δράση χαιρέτισε ο δήμαρχος Σαρωνικού, Χρήστος Γκίνης, ο οποίος τόνισε:

«Οφείλουμε να δίνουμε βήμα στους νέους ανθρώπους να εκφράσουν τις απόψεις τους για μείζονα ζητήματα της εποχής, όπως είναι η κλιματική αλλαγή. Ακόμη περισσότερο οφείλουμε να εντάξουμε ως δημοτική αρχή τις προτάσεις τους στον δημόσιο διάλογο προκειμένου οι λύσεις που θα αναζητηθούν να φέρουν το αποτύπωμά τους».

Σχετικά Άρθρα

Στο Δήμο Κρωπίας ο Ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα έγινε το μεσημέρι της Τρίτης...

“Παγκόσμια Γεωπάρκα 𝗨𝗡𝗘𝗦𝗖𝗢 – Λαυρεωτικής: η συμμετοχή της Ελλάδος στο Διεθνές Πρόγραμμα”

Στο Υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε η τεχνική συνάντηση Γεωπάρκων με...

Τελευταία Άρθρα

spot_img