22.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝέαΑττική – ΠεριφέρειαΛΑΥΡΙΟ: Οριστικά λουκέτο στο Κέντρο Προσφύγων – Τέλος η προπαγάνδα της Τουρκίας...

ΛΑΥΡΙΟ: Οριστικά λουκέτο στο Κέντρο Προσφύγων – Τέλος η προπαγάνδα της Τουρκίας για ¨άνδρο τρομοκρατών¨ -Στο Δήμο οι εγκαταστάσεις για τη στέγαση Υπηρεσιών

Ημερομηνία:

Του Βάιου Σύρρου

Τέλος και επίσημα πλέον για το Κέντρο Πολιτικών Προσφύγων που εδώ και 40 χρόνια λειτουργεί στην καρδιά της πόλης του Λαυρίου. Το κέντρο φιλοξενίας όλα αυτά τα χρόνια δεχόταν πολιτικούς πρόσφυγες κυρίως Κουρδικής καταγωγής που πολλοί από αυτούς ανήκαν στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν το ΡΚΚ και ήταν υποστηρικτές του φυλακισμένου στην Τουρκία  ηγέτη τους Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Επί δεκαετίες η λειτουργία του Κέντρου Φιλοξενίας αποτελούσε θέμα έντονης αντιπαράθεσης με την Τουρκία, η οποία κατηγορούσε την Ελλάδα ότι αποτελεί συγκεκαλυμμένο κέντρο εκπαίδευσης τρομοκρατών. Μάλιστα το καθεστώς Ερντογάν υποστήριζε ότι ομάδες Κούρδων που δήθεν είχαν εκπαιδευτεί στο Λαύριο, περνούσαν κρυφά στην Τουρκία και έκαναν τρομοκρατικές επιθέσεις και δολιοφθορές σε κρατικές δομές και σε τουριστικές περιοχές στα παράλια της γειτονικής χώρας. Αυτός ο μύθος της Τουρκίας κλείνει οριστικά με απόφαση της κυβέρνησης που ελήφθη αμέσως μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία ως μια κίνηση καλής θέλησης για την περαιτέρω εξομάλυνση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Το κέντρο ουσιαστικά  υπολειτουργεί εδώ και μερικά χρόνια καθώς δεν δέχεται νέους πρόσφυγες από το 2017, αλλά φιλοξενούσε περίπου 100 Κούρδους, κυρίως πολιτικούς πρόσφυγες που ανήκουν στο εργατικό κόμμα του Κουρδιστάν, το PKK. Σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση οι Κούρδοι πρόσφυγες και οι οικογένειές τους θα μεταφερθούν σε άλλες δομές φιλοξενίας, όπως αυτό της Μαλακάσας. Τις εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιεί πλέον ο Δήμος Λαυρεωτικής όπου σύμφωνα με πληροφορίες, εκεί θα στεγαστεί σχεδόν το σύνολο των δημοτικών υπηρεσιών σε ένα μεγάλο χώρο που βρίσκεται μέσα στη καρδιά της πόλης του Λαυρίου.

Σχετικά Άρθρα

Στο Δήμο Κρωπίας ο Ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα έγινε το μεσημέρι της Τρίτης...

“Παγκόσμια Γεωπάρκα 𝗨𝗡𝗘𝗦𝗖𝗢 – Λαυρεωτικής: η συμμετοχή της Ελλάδος στο Διεθνές Πρόγραμμα”

Στο Υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε η τεχνική συνάντηση Γεωπάρκων με...

Τελευταία Άρθρα

spot_img