23.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΌλες οι ΚατηγορίεςΝέαΠΥΛΟΣ: Απολογούνται σήμερα οι 9 συλληφθέντες για το πολύνεκρο ναυάγιο

ΠΥΛΟΣ: Απολογούνται σήμερα οι 9 συλληφθέντες για το πολύνεκρο ναυάγιο

Ημερομηνία:

Προθεσμία 24 ωρών για να απολογηθούν σήμερα Τρίτη, έλαβαν χθες τα εννέα άτομα που έχουν συλληφθεί ως διακινητές για την υπόθεση της ναυτικής τραγωδίας στην Πύλο με θύματα δεκάδες μετανάστες, καθώς οι συνήγοροί τους ζήτησαν να ενημερωθούν για το σύνολο της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί.

Σύμφωνα με δηλώσεις ενός εκ των συνηγόρων ο εντολέας του -που απολογήθηκε πρώτος- αρνείται τις κατηγορίες που τον βαρύνουν και υποστηρίζει ότι είναι αθώος, ότι δεν είχε καμία συμμετοχή ή συνεισφορά στην μεταφορά των ατόμων και ότι είναι κι αυτός ένας από τους μετανάστες που πλήρωσαν όπως και οι υπόλοιποι.

Οι κατηγορούμενοι κρατούνται στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας και θα οδηγηθούν εκ νέου σήμερα στις 10 το πρωί ενώπιον των δικαστικών αρχών.

Ακόμα τρεις σορούς από το ναυάγιο της Πύλου περισυνέλεξε το Λιμενικό Σώμα – Στους 81 ανέρχεται ο συνολικός τους αριθμός

  Στους 81 ανήλθε ο αριθμός των σορών που έχουν ανασυρθεί έως αυτή τη στιγμή, από τη θαλάσσια περιοχή, 47 ναυτικά μίλια σε διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Πύλου, όταν αλιευτικό σκάφος που μετέφερε αδιευκρίνιστο μέχρι στιγμής αριθμό παράτυπων μεταναστών, αναποδογύρισε και βούλιαξε.

   Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, αργά το απόγευμα της Δευτέρας πλοίο ανοικτής θαλάσσης του λιμενικού, περισυνέλεξε μία σορό και τη μετέφερε στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου νωρίτερα είχαν μεταφερθεί άλλοι δύο σοροί.

   Οι έρευνες στο σημείο της ναυτικής τραγωδίας συνεχίζονται από πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού, από μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού, τρία παραπλέοντα πλοία, ενώ επιχειρεί ένα ελικόπτερο και ένα αεροσκάφος του λιμενικού.

   Σημειώνεται ότι έως τώρα, από την επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος έχουν διασωθεί 104 άτομα που έχουν μεταφερθεί στη Μαλακάσα.

Περίπου 800 άνθρωποι επέβαιναν στο σκάφος που ναυάγησε στην Πύλο, σύμφωνα με την πακιστανική αστυνομία – 14 ύποπτοι έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής

Περίπου 800 άνθρωποι επέβαιναν στο σκάφος που ανατράπηκε την περασμένη εβδομάδα στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα της αστυνομίας στο Πακιστάν, η οποία κήρυξε τη χθεσινή ημέρα εθνικού πένθους. Οι πακιστανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν συλλάβει 14 υπόπτους σε σχέση με την φερόμενη παράνομη διακίνηση μεταναστών και η αστυνομία τόνισε ότι αναζητεί και άλλους υπόπτους.
Η εκτίμηση ότι επέβαιναν 800 άτομα προέρχεται από τις προκαταρκτικές έρευνες, τόνισε ο αστυνομικός Ριάζ Μουγκάλ.

Λιμενικό: Έπλεε μέχρι τη βύθισή του το σκάφος – Διαψεύδει δημοσιεύματα

Από δύο δεξαμενόπλοια για την παροχή τροφοεφοδίων προσεγγίστηκε αρχικά το αλιευτικό σκάφος που μετέφερε αδιευκρίνιστο αριθμό μεταναστών και βυθίστηκε ανοιχτά της Πύλου σε διεθνή ύδατα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 78 άτομα και 104 να διασωθούν, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα το Λιμενικό Σώμα, με αφορμή δημοσιεύματα διεθνούς και εγχώριου, έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου.

Συγκεκριμένα σημειώνει ότι το αλιευτικό από την στιγμή του εντοπισμού του κατά τις πρωινές, μεσημβρινές και απογευματινές ώρες της 13ης Ιουνίου, είχε διανύσει 24 ναυτικά μίλια ενώ προσεγγίστηκε από παραπλέον δεξαμενόπλοιο προς παροχή συνδρομής, το οποίο ανέφερε ότι το αλιευτικό απομακρύνεται με ίδια μέσα κάθε φορά που προσπαθεί να το προσεγγίσει. Το αλιευτικό σκάφος σταμάτησε και ξεκίνησε η παροχή τροφοεφοδίων. Επιπροσθέτως, δεύτερο δεξαμενόπλοιο που ανέλαβε να προσεγγίσει το αλιευτικό προς παροχή τροφοεφοδίων, ανέφερε άρνηση αρχικά του αλιευτικού και κίνησή του με ίδια μέσα με δυτική πορεία. Εν τέλει, το δεξαμενόπλοιο ξεκίνησε τη διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων στους επιβαίνοντες του αλιευτικού. Αφού ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία, οι επιβαίνοντες του αλιευτικού άρχισαν να πετούν στη θάλασσα τα εφόδια. Η όλη διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων προς τους επιβαίνοντες του αλιευτικού σκάφους από τα δύο δεξαμενόπλοια διήρκησε συνολικά περισσότερο από τέσσερις ώρες και τριάντα λεπτά (4:30).

Ακολούθως, βραδινές ώρες της ίδιας ημέρας, αφίχθη στην περιοχή, παράκτιο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού και εντόπισε το αλιευτικό να κινείται αυτοδύναμα, με χαμηλή ταχύτητα. Εκκίνησε διαδικασία προσέγγισης του με σκοπό τη διακρίβωση της υφιστάμενης κατάστασης του αλιευτικού σκάφους και των επιβαινόντων. Το αλιευτικό σταμάτησε εκ νέου για λίγα λεπτά κατά τη προσέγγιση του από το Π.Π.Λ.Σ. και ακολούθως συνέχισε τη πορεία του. Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων μέχρι την ακινητοποίηση του λόγω μηχανικής βλάβης, το σκάφος διήνυσε απόσταση περί τα 6 ν.μ.. Συνολικά το συγκεκριμένο αλιευτικό σκάφος από την ώρα του εντοπισμού του μέχρι την βύθιση του διήνυσε συνολικά περί τα 30 ν.μ..

Τέλος, στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως στοιχεία με λεπτομερή καταγραφή των ανωτέρω αποτελούν μέρος της προανάκρισης.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Στο Δήμο Κρωπίας ο Ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα έγινε το μεσημέρι της Τρίτης...

“Παγκόσμια Γεωπάρκα 𝗨𝗡𝗘𝗦𝗖𝗢 – Λαυρεωτικής: η συμμετοχή της Ελλάδος στο Διεθνές Πρόγραμμα”

Στο Υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε η τεχνική συνάντηση Γεωπάρκων με...

Τελευταία Άρθρα

spot_img