21.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝέαΑττική – ΠεριφέρειαΧρυσή ευκαιρία για την Κερατέα, η ανακήρυξη της Λαυρεωτικής σε ¨Παγκόσμιο Γεωπάρκο...

Χρυσή ευκαιρία για την Κερατέα, η ανακήρυξη της Λαυρεωτικής σε ¨Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO¨

Ημερομηνία:

Του Βάιου Σύρρου

Το παγκόσμιο γεωπάρκο της Λαυρεωτικής, εκτείνεται σε μια τεράστια περιοχή απίστευτης γεωλογικής ομορφιάς, από τη Κερατέα και τη Κακή Θάλασσα, έως το Λαύριο και το Σούνιο, καλύπτοντας το σύνολο της μακραίωνης ιστορίας αυτού του τόπου.

Μεταλλεία, στοές, σπάνια πετρώματα, όλη η νεότερη ιστορία της περιοχής μας, δεμένη άρρηκτα με μοναδικές αρχαιότητες όπως ο ναός του Σουνίου, το θέατρο Θορικού και τα αρχαία πλυντήρια.

Γεωπάρκο είναι όμως και η εξαιρετικής γεωλογικής ομορφιάς ακτογραμμή μας με τα γραφικά ξωκλήσια και τα επιβλητικά μοναστήρια της Κερατέας. Γεωπάρκο είναι οι περιοχές ΝΑΤURA 2000, ο εθνικός δρυμός του Σουνίου, το επιβλητικό «Χάος»  και τα χαρτογραφημένα ναυάγια.

Γεωπάρκο είναι η μακραίωνη παράδοσή μας, που κρατάμε και σήμερα ζωντανή με τους εξαιρετικά δραστήριους λαογραφικούς συλλόγους μας.

Γεωπάρκο είναι πολύ απλά όλος ο γεωλογικός, ιστορικός, πολιτιστικός και λαογραφικός πλούτος του τόπου μας στο σύνολό του!

Αυτή η παγκόσμια αναγνώριση από την  UNESCO δημιουργεί τεράστιες δυνατότητες και ευκαιρίες ανάπτυξης, κατατάσσοντας την περιοχή μας ως μια από τις κορυφαίες επιλογές και προορισμούς στους τουριστικούς χάρτες της χώρας. Μετατρέποντας την περιοχή μας ως μια από τις πρώτες τουριστικές επιλογές της Αττικής, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα υπόλοιπα γεωπάρκα ανά τον κόσμο. 

Το γεωπάρκο αποτελεί ουσιαστικά την μηχανή που θα οδηγήσει τον τόπο μας στην επόμενη μέρα με ήπιες μορφές εναλλακτικής τουριστικής ανάπτυξης, δημιουργώντας μια πλούσια γκάμα επαγγελματικών δραστηριοτήτων για τους νέους μας.

Δίνοντας ταυτόχρονα και ένα ισχυρό εργαλείο στους ντόπιους καταξιωμένους παραγωγούς μας να δημιουργήσουν ετικέτες με κρασί, λάδι, μέλι και τυροκομικά προϊόντα που θα συνοδεύονται από ένα βαρύ  brand name στην παγκόσμια αγορά.

Η ¨Γιορτή Μελιού¨ για παράδειγμα θα ανακτήσει ξανά ρόλο, αίγλη και σκοπιμότητα ύπαρξης, ως ένα φεστιβάλ για την προώθηση των τοπικών προϊόντων, με τον πραγματικό ρόλο για τον οποίο είχε δημιουργηθεί, πριν περιοριστεί με τα χρόνια σε ένα διήμερο μουσικής αναψυχής. Θυμάμαι σαν τώρα πριν πολλά – πολλά χρόνια το «γητευτή των μελισσών», σε μια από τις πρώτες γιορτές Μελιού, που είχε γίνει τηλεοπτικό ρεπορτάζ στο STAR όπου εργαζόμουν κι εκτενές αφιέρωμα στο CNN International report.

Τουριστικά, περιηγητικά, εκπαιδευτικά πακέτα για χιλιάδες μαθητές και φοιτητές ανά θεματικές ενότητες, παγκόσμια συνέδρια, εναλλακτικές δραστηριότητες με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, θα δώσουν μεγάλη ανάσα στην οικονομία του τόπου μας και το σημαντικότερο, αυτή η ανάσα, αν το πιστέψουμε και το παλέψουμε, θα είναι σταθερά αναπτυξιακή για τα επόμενα πολλά χρόνια. Αιχμή του δόρατος αποτελεί αναμφίβολα η ανάδειξη της γεωλογικής ομορφιάς και της υποδομής που υπήρχε για την εξόρυξη των ορυκτών. Ωστόσο στο Γεωπάρκο εντάσσεται το σύνολο των δυνατοτήτων του τόπου μας που θα μπορούσε να αναδειχθεί.

Η ¨οικία Μπία¨ στην Κερατέα, ένα κέντρο λαογραφίας και απεικόνισης – αναπαράστασης της ζωής του 19ου αιώνα, το εντυπωσιακό αρχοντικό που ήδη αναπαλαιώνεται και βρίσκεται στον ιστορικό ιστό της πόλης, αναμφίβολα θα αποτελέσει ισχυρό πόλο έλξης ενταγμένο σε σχολικές εκπαιδευτικές εκδρομές του υπουργείου Παιδείας και όχι μόνο.

Στο Γεωπάρκο θα έχει δυναμική παρουσία και ο θρησκευτικός τουρισμός με τα επιβλητικά μοναστήρια και τα δεκάδες ξωκλήσια που βρίσκονται διάσπαρτα στην Κερατέα.

Όπως επίσης θα έχει θέση ο αθλητικός τουρισμός αλλά και ο ενάλιος τουρισμός με οργανωμένες καταδύσεις σε επισκέψιμα ναυάγια. 

Όλα αυτά δεν αποτελούν κάτι νέο, είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει σε όλα τα Γεωπάρκα παγκοσμίως. Το επόμενο θετικό βήμα μιας προικισμένης από τη φύση και ξεχωριστής περιοχής, με πλούσια ιστορία και παράδοση.

Και μόνο μια ημέρα αύξησης των διανυκτερεύσεων να υπάρξει στα μεγάλα κεντρικά και παραλιακά ξενοδοχεία της Αττικής, εξαιτίας του Γεωπάρκου Λαυρεωτικής που θα αποτελεί πλέον απαραίτητα επισκέψιμη περιοχή, αυτό  ίσως λέει πολλά για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας.

Η ανάπλαση του κέντρου της Κερατέας, που έχει πλέον ανάδοχο και ξεκινάει άμεσα, θα διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να κρατάει τον κόσμο στην αγορά, δίνοντας οικονομική ανάσα στους επαγγελματίες της πόλης μας.

Αυτό είναι λοιπόν με αχνές γραμμές, το λεγόμενο «Παγκόσμιο Γεωπάρκο της Λαυρεωτικής» ως αναφορά την εμπλοκή και τα οφέλη της Κερατέας.

Εμείς καλούμαστε τώρα να σταθούμε δίπλα, μαζί ή απέναντι. Εμείς και μόνο εμείς κρίνουμε, εμείς αποφασίζουμε για το παρόν και μέλλον μας, για το μέλλον των παιδιών μας. Κανείς άλλος.

Σχετικά Άρθρα

Στο Δήμο Κρωπίας ο Ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα έγινε το μεσημέρι της Τρίτης...

“Παγκόσμια Γεωπάρκα 𝗨𝗡𝗘𝗦𝗖𝗢 – Λαυρεωτικής: η συμμετοχή της Ελλάδος στο Διεθνές Πρόγραμμα”

Στο Υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε η τεχνική συνάντηση Γεωπάρκων με...

Τελευταία Άρθρα

spot_img