16.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝέαΑπόψεις«Το Ιαπωνικό μοντέλο υιοθετείται από την Ευρώπη!»     Του Θοδωρή Γιάνναρου

«Το Ιαπωνικό μοντέλο υιοθετείται από την Ευρώπη!»     Του Θοδωρή Γιάνναρου

Ημερομηνία:

Η ισχυρή και αγέρωχη Ευρώπη της ελευθερίας, της αλληλεγγύης, του δικαίου και της δημοκρατίας μένει όπως φαίνεται όνειρο ανεκπλήρωτο, που κινδυνεύει να γκρεμιστεί και να περάσει στην ιστορία ως ένα φιλόδοξο πολυεθνικό εγχείρημα το οποίο όμως δυστυχώς απέτυχε. Η Ενωμένη Ευρώπη και το συμφέρον των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει δυστυχώς για εμάς τους Ευρωπαίους υποκατασταθεί από στενά εθνικά συμφέροντα, κόμπλεξ και παράλογους ψευτοεγωισμούς, που στην ουσία καίνε το χαρτί της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και δίνουν ένα άσχημο τέλος σ’ αυτό το ευρωπαϊκό όνειρο!

Ας μην πάμε όμως και πολύ μακρυά… Ενώ λοιπόν το 2008, πριν από την κρίση, η Οικονομία της ΕΕ ήταν κατά περίπου 10% μεγαλύτερη από αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών, δυστυχώς για εμάς τους Ευρωπαίους,  οι ΗΠΑ εξελίχθηκαν με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς, έχοντας πλέον πολύ μεγαλύτερη και ισχυρότερη οικονομία από την ΕΕ… κατά τουλάχιστον  50% και αυτό σε πάρα πολλούς τομείς. Δυστυχώς την τελευταία δεκαετία, η Ευρώπη κοιμόταν ύπνο βαθύ και ξύπνησε ξαφνιασμένη…

Η Ευρώπη μετατρέπεται αργά αλλά σταθερά σε Ιαπωνικό Μοντέλο Διακυβέρνησης και ήδη βρίσκεται σε έντονη εξάρτηση από την Νομισματική Πολιτική των ΗΠΑ, τόσο την Ενεργειακή, όσο και την Αμυντική!

Η Ευρώπη δεν ανέκαμψε ποτέ από τη Μεγάλη Οικονομική Κρίση του 2008.  Η φούσκα των ακινήτων και η κρίση στεγαστικών δανείων από τη Wall Street, τράβηξαν την Ευρώπη σε αλλεπάλληλες εξωσυστημικές κρίσεις που την καταρράκωσαν, στέλνοντας την… “παραπαίδι” των Αμερικανών, με ότι αυτό συνεπάγεται!

Από πλευράς τεχνολογίας η Ευρώπη παρέμεινε γυμνή: Οι Ηνωμένες Πολιτείες διασφάλισαν με ιδιαίτερα έξυπνο τρόπο, πως η Ευρώπη δεν ανέπτυξε ούτε πρόκειται να αναπτύξει ποτέ εναλλακτικές λύσεις όπως η Google, το Twitter, το Facebook, το ηλεκτρονικό εμπόριο και το cloud καθώς και εξελιγμένες εταιρείες όπως για παράδειγμα η Apple και άλλες!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την άλλη  έχει επίσης μείνει πολύ πίσω  -σχεδόν ουραγός σε νέες επιχειρήσεις, στην τεχνητή νοημοσύνη, την πράσινη ενέργεια, τους κβαντο-υπολογιστές και σχεδόν κάθε κρίσιμο τεχνολογικό εργαλείο ή τομέα, που μεσομακροπρόθεσμα ίσως κρίνει και το ίδιο το μέλλον της ανθρωπότητας.  

– Οι Αμερικανοί είχαν εκπονήσει σχέδια από παλιά που με τα χρόνια τους βγήκαν! Κατάφεραν να καταστρέψουν χώρες της Μέσης Ανατολής αναγκάζοντας ουσιαστικά και στην πράξη την Ευρώπη να δεχτεί στα εδάφη της, εκατομμύρια χαμηλοτάτου επιπέδου αλλόθρησκους και φανατικούς ως προς την θρησκεία τους,  λαθρομετανάστες και πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους αγράμματους από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Μαρόκο, την Αλγερία, την Τυνησία, τη Σομαλία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές κ.α…

Ο πόλεμος μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό από την άλλη, ανάγκασε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξαρτηθεί ακόμα περισσότερο από την Αμερική ως προς την ενέργεια, με την αποβιομηχάνιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δυστυχώς να συνεχίζεται με λυμένα τα φρένα!

Σίγουρα υπάρχουν υπεύθυνοι για όλη αυτή την αρνητική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη, που δεν είναι άλλη από την εκφυλισμένη ελίτ εντός της ΕΕ και άλλων μεμονωμένων ευρωπαϊκών κρατών. Ο μέσος Ευρωπαίος είναι τόσο άσχετος,  έχει υποστεί τόσο μεγάλη και συνεχή επί χρόνια πλύση εγκεφάλου, που οδηγείται στην αυτοεξάλλειψη του εκάστοτε έθνους, μέσω αναπαραγωγής της ατζέντας επαγρύπνηση εναντίον φυλετικών προκαταλήψεων και διακρίσεων και του λαθρομεταναστευτικού, το οποίο αποτελεί μια ανοικτή πληγή σε πορεία σήψης!

Από το 2008 όλα φαίνεται να έχουν ως πρώτο στόχο την Ευρωπαϊκή Ένωση με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις σοβαρές επιπτώσεις του στην Ευρώπη να επιφέρουν κατακλυσμιαίες συνέπειες…

Όλα αυτά που συμβαίνουν δίπλα και  γύρω μας έχουν σχέση με το ψυχρό χρήμα, που είτε το έχεις είτε δεν το έχεις, καθώς και με την οικονομική άνοδο της Κίνας και της Ρωσίας! Την άτυπη συμμαχία  μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, οι Αμερικανοί θέλουν και πρέπει να εξουδετερώσουν πριν να είναι αργά και γεννηθεί ένας τεράστιος δικέφαλος δράκος που θα διαλύσει τα πάντα στο πέρασμά του!

Αυτό δυστυχώς για τους Αμερικανούς… “συμμάχους” της Ευρώπης, δεν ήταν τουλάχιστον έως σήμερα εφικτό  -ήταν μάλλον 100% ανέφικτο και αυτός είναι και ο λόγος που  ξεκίνησαν από την Ευρώπη! Αργότερα  -αν βέβαια τους παίρνει, θα επιδιώξουν να κοντύνουν την Ρωσία και την Κίνα.    

Από πλευράς της, η Ευρωπαϊκή Ένωση που αποτελείται από 27 αυτόνομα κράτη-μέλη πρέπει να ανταγωνιστεί δυνάμεις του μεγέθους της Κίνας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Βραζιλίας κ.α.. Δυστυχώς, η Ευρώπη δεν έχει πλέον ούτε όνειρα, ούτε  φιλοδοξίες. Οι πλέον οικονομικά ισχυρές χώρες, με επικεφαλής τη Γερμανία, επιβάλλουν στις πιο αδύναμες, δυσβάστακτη λιτότητα και αυταρχισμό. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, αναδεικνύεται περίτρανα και σ’ όλο της το μεγαλείο, η ελευθερία της τυραννίας, δηλαδή το ακριβώς αντίθετο αυτού που ονομάζουνε ελευθερία και δημοκρατία. Το μόνο σίγουρο είναι πως η Ευρώπη πάει κατά διαόλου και με τον καιρό  αυτό-εξαϋλώνεται… με τους πολιτικούς ηγέτες να κρύβονται πίσω από παρωχημένες αντιλήψεις περί Ενωμένης Ευρώπης κρατών-εθνών και μ’ αυτόν τον τρόπο καταφέρνουν και διαιωνίζουν την παντελή ανεπάρκειά τους, κάτι που όμως έχει δυσάρεστα αποτελέσματα, που πρέπει να μας προβληματίσουν! 

Το ευρώ δεν πάει καλά και αρχίζει να κλονίζεται, η πολιτική ενασχόληση περιθωριοποιείται, οι πολίτες ξεσηκώνονται όλο και περισσότερο με βίαιες ταραχές να ξεσπούν, ενώ οι εχθροί της ιδέας της Ε.Ε. και οι ακροδεξιές ομάδες αποκτούν όλο και περισσότερο πολιτικό και κοινωνικό χώρο, αλλά και σίγουρα περισσότερους υποστηρικτές μεταξύ των πολιτών! Το βιώνουμε ήδη και στην Ελλάδα!

Το ότι οι μεγάλες αρχές, όπως ελευθερία, δικαιοσύνη, ισότητα, αδερφοσύνη, εξαρτώνται από μια ενωμένη, μεταεθνική Ευρώπη, που θα στηρίζεται στη δημοκρατία και σε ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς είναι μάλλον ένα όνειρο που οδεύει προς το τέλος του… Ξημερώνει!

 

Σχετικά Άρθρα

“Σχολικός εκφοβισμός και παιδική εγκληματικότητα!” Του Θοδωρή Γιάνναρου

“Ε!… δεν τρέχει και τίποτα: κάτι πιτσιρικάδες πλάκωσαν στο...

«Τελικά, το αγκάθι θα γίνει τριαντάφυλλο;» Του Θοδωρή Γιάνναρου

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως τα τελευταία 40...

«Οι ψυχές ζητούν δικαίωση, ενώ η αλήθεια μπαζώνεται» Του Θοδωρή Γιάνναρου

Ναι, το τραγικό συμβάν με τις δεκάδες θύματα  -αθώες...

«Η Πανδημία που βιώσαμε ήταν μόνον η αρχή!» Του Θοδωρή Γιάνναρου

Η παγκόσμια κοινότητα ήταν, είναι και συνεχίζει να παραμένει...

«Λεωφόρος Δικαιοσύνης, αριθμός 57» Του Θοδωρή Γιάνναρου

“Οι άνθρωποι που έχασαν τα παιδιά τους κύριοι υψηλά...

Τελευταία Άρθρα

spot_img
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο