18.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝέαΕλλάδαΘΕΣΣΑΛΙΑ: Πρώτη προτεραιότητα η αποτέφρωση των νεκρών ζώων και το άνοιγμα της...

ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Πρώτη προτεραιότητα η αποτέφρωση των νεκρών ζώων και το άνοιγμα της εθνικής οδού

Ημερομηνία:

Με εντατικές προσπάθειες συνεχίζονται οι προσπάθειες αποκατάστασης της καθημερινότητας στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας και Μαγνησία από την κακοκαιρία.  Πρώτη προτεραιότητα η απομάκρυνση και καύση των νεκρών ζώων, καθώς αποτελούν εστίες μόλυνσης. Υπολογίζεται ότι πνίγηκαν περισσότερα από 110.000 ζώα και πτηνά.

Φορτηγά και εξειδικευμένο προσωπικό μεταφέρουν τα νεκρά ζώα στη βιομηχανική περιοχή Λάρισας, καθώς αποκαταστάθηκε η πρόσβαση μετά τις συντονισμένες ενέργειες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ.

Η μονάδα διαχείρισης ζωικών υποπροϊόντων (νεκρών ζώων) που λειτουργεί στην περιοχή έχει την δυνατότητα να διαχειριστεί κάθε 12 ώρες 250 τόννους νεκρών ζώων. Υπάρχει πλέον η δυνατότητα τα συνεργεία που επιβλέπει η κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας να διαχειριστούν 10.000 νεκρά ζώα την ημέρα εντός της μονάδας και με δυνατότητα μεταφοράς περίπου μιας ώρας από τους χώρους αποκομιδής νεκρών ζώων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που πραγματοποίησε το μεσημέρι της Τετάρτης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η συγκεκριμένη μονάδα η διαχείριση των νεκρών ζώων γινόταν σε πιστοποιημένους χώρους σε Βέροια, Κοζάνη, Τρίπολη και Καβάλα.

Κλείσιμο

Ως το μεσημέρι της Τετάρτης σύμφωνα με τα στοιχεία από τον ΕΛΓΑ υπήρχαν οι παρακάτω δηλωθείσες απώλειες ζωικού κεφαλαίου:

  • -49.050 αιγοπρόβατα
  • -9.295 χοίροι
  • -4.186 βοοειδή
  • -4. 40.330 πτηνά
  • -43.980 μελισσοσμήνη

 

Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς είχε γίνει συλλογή και διαχείριση:

  • -24.856 νεκρών αιγοπροβάτων
  • -7.500 νεκρών χοίρων.
  • -35 νεκρών βοοειδών
  • -23.900 νεκρών πτηνών



Προβλήματα στις μετακινήσεις

Στο τρίγωνο Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα όλες οι βασικές οδικές αρτηρίες είναι ανοικτές, εκτός από τον άξονα Τρικάλων-Λάρισα, τόνισε πριν από λίγο ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός, κατά την έκτακτη ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

Επιπλέον, σημείωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες και επίκειται να δοθεί το ρεύμα προς Λάρισα το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

Αναφορικά με την κατάσταση στην εθνική οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης, ο κ. Αρτοποιός δήλωσε ότι παραμένει κλειστή λόγω των πλημμυρικών φαινομένων των προηγούμενων ημερών, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει πρόβλημα και στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι το επιχειρησιακό κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας έχει δεχθεί πανελλαδικά περισσότερες από 11.725 κλήσεις με 4592 διασώσεις και απομακρύνσεις συμπολιτών μας προς ασφαλή σημεία, εκ των οποίων οι 807 πραγματοποιήθηκαν με εναέρια μέσα.

 

Σχετικά Άρθρα

Στο Δήμο Κρωπίας ο Ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα έγινε το μεσημέρι της Τρίτης...

“Παγκόσμια Γεωπάρκα 𝗨𝗡𝗘𝗦𝗖𝗢 – Λαυρεωτικής: η συμμετοχή της Ελλάδος στο Διεθνές Πρόγραμμα”

Στο Υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε η τεχνική συνάντηση Γεωπάρκων με...

Τελευταία Άρθρα

spot_img